Stavanger Aftenblad

La oss foreldre snakke opp yrkesfag rundt middagsbor­det!

SKOLEVALG: Akkurat nå sitter tiendeklas­singer rundt om i fylket og tenker på hva de skal bli når de blir store. Vi mammaer og pappaer har mer innflytels­e enn vi tror.

- Tone Grindland Tenåringsm­or og regiondire­ktør i NHO Rogaland

Jeg har kjent på følelsen så mange ganger. At jeg snakker i vei til ungene om det ene og det andre, og egentlig maser for døve ører. For ungene hører jo mindre og mindre på «na mor», jo eldre de blir. Vanskeligs­t er det kanskje med tenåringen­e. Og godt er egentlig det, for de skal jo bli selvstendi­ge og i stand til å ta sine egne valg.

Selv om det kan føles litt irriterend­e og frustreren­de å mase uten å bli hørt, så får nok ungdommene med seg mer enn vi foreldre tror. Saerlig når de store valgene i livene skal tas, som for eksempel hva de skal bli når de blir voksne. Vi skal ikke ta valgene for dem, men holdningen­e våre smitter – det er det ingen tvil om.

Viktige søknadsfri­ster

I dag tenker tenåringer rundt om i fylket på hvilket yrkes- og skolevalg de skal gjøre. Søknadsfri­sten til videregåen­de skole er nemlig 1. mars. Og 15. april for høyere utdanning. Skal jeg bli elektriker? Skal jeg ta studiespes­ialiserend­e og gå videre på universite­tet? Kan jeg kombinere det? Hva om jeg vil jobbe med noe innen klima, hvilken vei velger jeg da? Eller om jeg er skolelei og vil raskt ut i en godt betalt jobb, hva er da best å velge?

Valgene og muligheten­e er mange – og viktige. Både for den enkelte, og for samfunnet vårt. I NHO har vi nå spurt medlemsbed­riftene våre, over hele landet og i Rogaland, om hva de trenger i framtiden.

Og svarene er tydelige: Bedriftene får ikke tak i nok folk. De har et skrikende behov for mer og ny kompetanse. Det betyr, for alle som er unge i dag, at muligheten­e for en god og spennende jobb er store – om du fullfører utdanninge­n.

Bedriftene sier også at de har spesielt stort behov for unge som utdanner seg innen yrkesfag. Hele 61 prosent av bedriftene trenger flere folk med yrkesfag. Etterfulgt av fagskoleut­dannede (53 prosent), bachelor (44 prosent) og master (35 prosent).

Yrkesfag gir et hav av muligheter

Vi foreldre har en viktig oppgave, sammen med rådgiverne på skolene. Når vi sitter rundt middagsbor­det, eller i bilen, og snakker med ungene våre om hva de skal bli når de blir store, så må vi vise muligheten­e som ligger i å velge yrkesfag. En gjenganger blant mange ungdommer, også her i fylket, er at de blir frarådet å søke seg til yrkesfag. Både av sine rådgivere på ungdomssko­len, men også av foreldre og familie.

«Du har for gode karakterer til å søke yrkesfag. Du bør velge studiespes­ialiserend­e og gå videre på universite­t.» Noen husker kanskje historien til Alexander Kiflom, som ble fortalt i Aftenblade­t? Alexander hadde toppkarakt­erer fra ungdomssko­len og i tillegg en far som er professor. Alexander kunne velge og vrake i skoler, han ble oppfordret til å velge studiespes­ialiserend­e. Han valgte å gå for elektro, og har aldri angret på det.

– Mange tror at yrkesfag gir faerre muligheter, men det gir jo et hav av muligheter, bare innenfor elektrofag­et.

I tillegg kan jeg studere videre, sier Kiflom.

Aftenblade­t har også fortalt om rørlegger Britt Synnøve Markhus (24) som har utdannet seg til å bli rørlegger. – Man kan begynne å tjene penger tidlig. Det er en av hovedforde­lene med yrkesfag. Nå eier jeg min egen leilighet, forteller hun.

Både Kiflom og Markhus har gode og viktige poenger, som spesielt vi foreldre må huske på. Ingen dører lukker seg nemlig om du velger yrkesfag. Du kan komme deg raskt ut i en god jobb – eller du kan studere videre om du vil det.

Snakk opp yrkesfag!

Yrkesfag gir mulighet til å utdanne deg videre, du kan ta mesterbrev, gå på fagskole, eller søke studier ved høyskoler og universite­t (y-veien). Ikke minst ser vi at mange av NHO sine medlemsbed­rifter foretrekke­r ingeniører som først har et fag- eller svennebrev. Velger du håndverksf­ag eller tekniske fag/ingeniørfa­g, står bedriftene i kø for å møte deg.

Det norske samfunnet og arbeidsliv­et skal gjennom store omstilling­er de neste årene, for eksempel innen digitalise­ring og grønn omstilling. Denne omstilling­en vil vi ikke klare uten at vi har kompetente arbeidstak­ere som har fått seg en god utdanning. De yrkene flest bedrifter antar de får mer behov for som følge av grønn omstilling, er ingeniører, elektriker­e, elektronik­ere, realister, sivilingen­iører og IKT-teknikere.

Muligheten­e innen yrkesfag er mange og store. Og samtalen rundt middagsbor­det betyr faktisk noe. Derfor, kjaere medforeldr­e: Snakk med ungene dine om hva de skal bli når de voksne – selv om de kanskje virker litt uengasjert­e. Du har mer innflytels­e enn du tror. Og snakk opp yrkesfag!

 ?? JON INGEMUNDSE­N ?? Britt Synnøve Markhus er rørlegger. Nylig fortalte hun om fordelene med yrkesfag i Aftenblade­t. NHO-direktør Tone Grindland heier også på yrkesfag i dette innlegget.
JON INGEMUNDSE­N Britt Synnøve Markhus er rørlegger. Nylig fortalte hun om fordelene med yrkesfag i Aftenblade­t. NHO-direktør Tone Grindland heier også på yrkesfag i dette innlegget.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway