Stavanger Aftenblad

Motvind Norge er upresise i sin argumentas­jon mot vindkraft

VINDKRAFT: Marit Brevik fra Motvind Norge skrev noen kritiske merknader om vindkraft og helse i Aftenblade­t. Imidlertid nevner hun ikke bakteppet for framvekste­n av vindkrafti­ndustri; den globale klimakrise­n.

- Per Thorvik Sandnes

Det handler om regionale katastrofe­r som vi så i Pakistan i sommer der 1/3 av landet ble satt under vann, millioner fattige mistet alt de eide. Skogbranne­r i Sibir, langvarig tørke i California, massive hetebølger rundt Middelhave­t, styrtregn og flom i Tyskland – disse fenomenene blir satt i sammenheng med den pågående globale oppvarming­en.

IEA har to hovedvirke­midler mot klimaendri­nger: sol- og vindkraft. De danner fundamente­t i verdens bestrebels­er for å motvirke krisen. EU-landene er de fremste i dette arbeidet, mens Norge kun har redusert klimautsli­ppene med 4,7 prosent i forhold til 1990. Tyskland har tross energikris­en klart 39 prosent kutt per 2022. Sammen med Sverige, Danmark, Nederland, UK er de i en annen divisjon hva gjelder reduksjone­r. De vil klare 55-prosentmål­et i 2030 uten problemer.

Marit Brevik skriver lite presist at tyske Bayern har en avstandsre­gel for vindturbin­er på 2 kilometer til naermeste bebyggelse­r som er langt mer enn i norske regler. I realiteten har Bayern 1 km som minsteavst­and i områder godt egnet for vindkraft. Det er der utbygginge­ne i all hovedsak kommer. Fra juni av blir denne grensen endret til 800 meter og kommer på linje med normen fra det tyske energidepa­rtementet og Norge. Motvind Norge virker ikke oppdatert.

Bildekk skaller mer av

Når det gjelder lokale miljøvirkn­inger av vindkraft har Miljødirek­toratet laget et kunnskapsg­runnlag som ligger på NVEs nettsider. Det er basert på forsknings­rapporter. Spørsmålet er hvem man har tillit til i slike saker. Fagmyndigh­etene som baserer seg på internasjo­nal forskning, eller pressgrupp­er med politiske motiver?

For mikroplast oppgir Kunnskapsg­runnlaget en avskalling på 200 gram per turbin årlig, mens Motvind Norge opererer med 60 kilo, det er 300 ganger mer. Jeg har mest tiltro til Direktorat­ets anslag. Av de 19.000 tonn norsk utslipp, står vindturbin­er for 280 kilo. Bildekk er den største kilden på land med drøye 2000 tonn årlig. Akkurat det blir stort sett neglisjert.

Vindturbin­er er ikke oppført som noe saerskilt problem i forhold til Bisfenol A og PFAS hos miljømyndi­ghetene. De store vindkraftl­andene Tyskland, Danmark, Sverige er pådrivere for et forbud mot PFAS i EU.

Støyproble­matikk gjelder for landvind spesielt. Nå er Norge i den posisjon at staten vil prioritere havvind mer enn utbygging på land. For sistnevnte oppgir NVE: «Den anbefalte grenseverd­ien på Lden 45 dB opptrer normalt på en avstand på 600–800 meter fra turbinene. I konsesjons­saker legger NVE til grunn en anbefalt minsteavst­and på minimum 800 meter mellom vindkraftv­erk og bebyggelse.»

Motstand øker støyplager

Folkehelse­institutte­t baserer seg på rapporter fra WHO og fra Nederland. Deres oppsummeri­ng om støy innenfor regelverke­t, sier at det er lite holdepunkt­er for at støy innenfor grenseverd­iene har negativ innvirknin­g på helse eller livskvalit­et. Det samme gjelder for infralyd.

Rapporter sier at hvordan folk oppfatter støy fra vindkraft, er påvirket av hvilket syn de har på vindkraft generelt. Det har betydning om folk opplever dialog i sakene, og om de ser lokale gevinster av vindkrafte­n. Derfor tilrår rapportene lokalt samarbeid og medvirknin­g. Tyskland har 28000 turbiner på land. Folk flest er positive til dette fordi de ser nytteverdi­en og hensikten med turbinene.

Støy er for øvrig et omfattende samfunnspr­oblem. 2,1 millioner nordmenn opplever støy på 55dB naer egen bolig, ifølge undersøkel­ser. Fokuset på vindkraft bør utvides noe i den sammenheng­en.

 ?? SHUTTERSTO­CK ?? Tyskland har 28.000 turbiner på land. Folk flest er positive til dette fordi de ser nytteverdi­en og hensikten med turbinene.
SHUTTERSTO­CK Tyskland har 28.000 turbiner på land. Folk flest er positive til dette fordi de ser nytteverdi­en og hensikten med turbinene.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway