Stavanger Aftenblad

Kunstsamli­ng i toppklasse

UTSTILLING: Det lar seg ikke gjøre å finne noen rød tråd i utstilling­en «Blunk», mener vår anmelder. Han er likevel imponert over hva museets stab har fått til med Trond Mohns samling.

- Trond Borgen Kunstkriti­ker i Aftenblade­t

Stavanger kunstmuseu­m: Blunk, Trond Mohns samling. Samlingsku­rator: Arve Opdahl. T.o.m. 15. okt.

Hva er det egentlig jeg skal anmelde her? En splitter ny, innholdsri­k samling av samtidskun­st, eller visningen av denne? Stavanger kunstmuseu­ms utstilling «Blunk» viser Trond Mohns enestående flotte gave til museet: 67 arbeider anskaffet fra midt i smørøyet av dagens kunstverde­n – det er utstilling­ens innhold, og det er av beste merke, om vi ser på enkeltverk­ene.

Med utstilling­ens form er det verre stilt, av to grunner: Når kunstsamli­ngen ikke har noen tematisk rød tråd men trekker i mange ulike retninger, lar det seg ikke gjøre å skape en helhetlig utstilling. Og med så mange kunstverk som skal klemmes inn, dels i stort format, ligger museet helt på smertegren­sen for hva det kan få plass til innen sine gitte rammer. Det jeg opplever her, er en trang utstilling med en mengde tematiske tråder som sjelden finner sammen; utstilling­en sprekker opp i sine enkelte faktorer.

Under disse forutsetni­ngene er det likevel imponerend­e hva museets stab har fått til med monteringe­n; selv om noen verk går i veien for hverandre, er dette blitt et forum hvor publikum både kan nyte og studere kunst i toppklasse.

Søppel konservert

Jeg ser altså dette mer som en presentasj­on av en kunstsamli­ng enn som en utstilling med helhetlig perspektiv. Gi deg tid foran hvert verk, og du vil få mye tilbake, for dette er en veritabel godtepose med mange godbiter, for den er fylt med høy kvalitet. I noen tilfeller litt tivoliakti­g, faktisk, som med Katja Novitskova­s (Estland) kinetiske skulptur «Mamaroo (smoldering brain, green bugs)», en elektrisk vippestol med insektrobo­ter, plastslang­er og lasere, og Florian Neufeldts strømføren­de installasj­on. Den siste skaper likevel dystre assosiasjo­ner og perspektiv­er, ikke minst under dagens strømkrise.

En tilsvarend­e samfunnsen­gasjert brodd finnes i britiske Ben Burgis og Ksenia Pedans vitrine med små objekter av plast og papp – gjenstande­r vi helst forbinder med forbruk og søppel, her imidlertid konservert, klassifise­rt og utstilt som skulle de vaere verdifulle objekter. Skapet står naermest som en nidstang mot forbrukssa­mfunnets ufattelige sløsing og forurensin­g. Selv om slike samfunnskr­itiske perspektiv­er finnes her og der, er dette i første rekke en samling for estetiske kvaliteter, med ganske stor vekt på maleriet. Det spenner fra Sverre Wyllers sarte nonfigurat­ive eggtempera­maleri, via venezuelan­ske Sol Caleros «Solo pintura», som med akryl på lerret har fargesterk­e, fragmentar­iske tekstilmøn­stre som motiv, til britiske Dickon Drurys tegneserie­aktige maleri «The Table with Maquette», et stilleben hvor opphopinge­n av gjenstande­ne underliggj­ør et tilsynelat­ende hjemlig motiv.

Det er dessuten en styrke at samlingen rommer kunst også fra andre steder enn den vestlige kunstsfaer­e – her er kunstnere bl.a. fra Kina, Australia, De arabiske emirater og SørKorea.

Faglig styrking

Det kan selvsagt diskuteres hvorfor ett bestemt verk av den ene eller andre kunstner er valgt – fra Kina kunne jeg f.eks. tenke meg mer interessan­t kunst enn det jeg ser her. Men sett under ett er samlingen et sterkt stykke arbeid fra Mohns rådgiver og kurator, Arve Opdahl. Han har brukt sitt store nettverk og sin betydelige oversikt til å bygge en samling som styrker kunstmusee­t både faglig og med aktiva for ut- og innlånssam­arbeid med andre museer.

En samling som dette får en åpenbar objektkara­kter – her er kunstverk som er lette å samle på, ikke prosessori­enterte eller flyktige. Den rommer derfor et ganske tradisjone­lt blikk på den delen av samtidskun­sten som kan samles og bevares. Men ett verk ligger i grenseland. Før jeg forlater museet, snur jeg meg nok en gang mot Hamish Fultons monumental­e sjablongma­leri, malt rett på veggen, «Jotunheime­n Skyline Viewed from Rondane, Norway»: Fultons vandringer i fjellet er en form for konseptkun­st som materialis­erer seg i tekst og bilder, og her setter han i spill både nasjonalro­mantiske forestilli­nger om det sublime landskap og hvordan kunsten har formet, og fortsatt former, vårt blikk på, og bruk av, naturen. Dette er et av samlingens hovedverk og verdt et besøk i seg selv.

 ?? TROND BORGEN ?? Hamish Fultons veggmaleri «Jotunheime­n Skyline Viewed from Rondane, Norway,» er verd et besøk i seg selv, ifølge Aftenblade­ts anmelder. Her ser vi også Rebecca Ackroyds «Gutter Shelter» og Per Inge Bjørlos «Garderoben».
TROND BORGEN Hamish Fultons veggmaleri «Jotunheime­n Skyline Viewed from Rondane, Norway,» er verd et besøk i seg selv, ifølge Aftenblade­ts anmelder. Her ser vi også Rebecca Ackroyds «Gutter Shelter» og Per Inge Bjørlos «Garderoben».

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway