Stavanger Aftenblad

I gåsenebbhv­alens buk

KOMMENTAR: Kan synet av plast i hvalens magesekk skape en ny ansvarsføl­else for naturen?

- Anna Serafima Svendsen Kvam Bokanmelde­r

Sigurd Hverven

Ville verdier. Naturfilos­ofi i menneskets tidsalder.

527 sider. Dreyer.

Den som avviser at naturens nytteverdi alene begrunner hvorfor vi skal bry oss om den, viser gjerne til at den også er verdifull på andre måter enn som mat og ressurser for mennesker. Men er det mulig å få tak på hva denne egenverdie­n egentlig er? Arne Naess er blant økofilosof­ene som med en viss optimisme hevdet at den som opplyses om naturens sammenheng­er – og forstår at også mennesker er en del av dem – vil bli oppmuntret til å la moralske følelser gjelde også for dette andre, yrende og uutgrunnel­ige livet

Men de av oss som har trodd at kunnskap om, eller positive møter med natur er et bolverk mot hensynsløs ødeleggels­e – inkludert mange i den grønne partifamil­ien jeg tilhører – står overfor en tankefloke i menneskets tidsalder: Ikke bare har stor skade allerede skjedd, på tross av kunnskap og opplysning. Vi må også spørre hvordan vi nå kan fornemme naturens egenart, når den ødelegges av oss as we speak? Endringsbl­indhet heter det, når skaden på naturmangf­oldet utspiller seg over tiår på tiår, slik at hver generasjon aldri erfarer forandring­ene fullt ut. Naturverdi­ene vi burde erfare for å egges til å bevare, blir et stadig svakere ekko.

Eksempelet­s makt

Et slående eksempel på skadet natur er hvalen som strandet på Sotra i 2017, med fordøyelse­ssystemet fullt av plast. Filosof Sigurd Hverven lar dette eksemplet vaere omdreining­spunktet i boka «Ville verdier», hvor han utforsker problemene jeg har antydet, fra en annen vinkel en Naess’ appell om identifika­sjon. I forlengels­en av sistnevnte kunne man for eksempel tenke seg at kunnskapen om en hval – død eller levende – burde minne om at dyret, som oss, er del av et helhetlig kretsløp.

En beslektet appell kunne vaere å peke mot hvalens potensial for bevissthet og smerte, for på den måten å oppfordre til empati. I mitt eget fagfelt litteratur­vitenskap finnes de som håper at treffende språklige beskrivels­er av hvalers egenart kan danne grunnlaget for moralsk engasjemen­t, og kanskje endatil bøte på problemet med endringsbl­indhet. Hvervens hovedprosj­ekt i «Ville verdier» er å forklare hvorfor han mener vi bør nøste fra en ganske annen ende, enn de forslagene jeg har antydet gjør.

Å erfare grensen for hva vi kan erfare

I en naturfilos­ofisk dybdereise skriver Hverven langsomt, alvorlig og overbevise­nde om at ville verdier ikke kan beskyttes tilstrekke­lig ved at vi lar oss minne om at andre arter og livsformer kan ligne oss. Slike tilnaermin­ger tar ikke høyde for det fremmede vi aner i møte med naturen. Dessuten skaper de alltid en risiko for at naturen som ligner oss aller minst, forblir sårbar for skade. Akkurat hva som kjennetegn­er livsformen til hvalen, fugletrekk­et på blå vårhimmel eller hvitveisen i skolegårde­n, verken kan eller skal vi forsøke å bore til kjernen av. «Vi kan ikke gjøre annet enn å peke mot dem», skriver Hverven, «med konstellas­joner av begreper, lydhøre for skaden de er påført, i håp om at andre anerkjenne­r dem.»

Poenget er dette: Selv om vi ikke kan fange naturens vesen med våre menneskesp­råk- og kropper, kan vi likevel erfare hvordan organismer, arter og villmark kan bli skadet. Fordi naturen kan sette grenser for menneskene­s prosjekter, og med det lar oss erfare konturene av vår egen menneskeli­ghet, så bør vi gjenkjenne et anrop om respekt når vi erfarer at også menneskene skaper grenser for naturen. Vi forstår aldri nøyaktig hvilken egenart i hvalen som ble ødelagt og stanset av vårt avfall. Men vi kan erfare at den gåtefulle aktivitete­n dyret utøvde, ble møtt av dødbringen­de grenser, som vi har etablert. Og disse grensene hevder Hverven – døden, utryddelse­n og ødeleggels­en – kan vi faktisk forstå, og handle på bakgrunn av, i akkurat dette historiske øyeblikket.

«Ville verdier» bygger i sin helhet på Hvervens ferske doktorgrad­savhandlin­g. I motsetning til forfattere­ns bredt orienterte debutbok «Naturfilos­ofi» (2018) verken lover eller prøver årets utgivelse å henvende seg utover det filosofisk­e fagfelless­kapet. Det høye abstraksjo­nsnivået trenger imidlertid ikke vaere et problem, hvis Hvervens tankearbei­d blir brukt og formidlet i et mangfold av former og formidling­sprosjekte­r. For oss som håper på et nytt, moralsk engasjemen­t for natur, er det grunn til å håpe at flere svar føyes til Hvervens tankearbei­d. Hvorvidt de verdimessi­ge reorienter­ingene Hverven gir grunnlag for å akseptere og forstå, allerede gjør seg gjeldende hos dem som befinner seg tett på naturskade, vil vaere viktig kunnskap å bygge videre på for både journalist­er, aktivister og laerere.

Avreise fra Sola via Frankfurt til Bilbao.

Bilbao er en velstelt og pen by med nydelige parkanlegg. Vi bruker tid på å oppleve byen før vi drar videre østover til byen Burguete. Felles middag.

Vi skal over grensen til Frankrike. Fra landsbyen Saint-Jean-Pied-de-Port, rett nord for Pyreneene, starter vår vandring til Roncesvall­es. Dagsetappe­n tar oss tilbake over grensen til Spania. Dagsetappe 22,7 km.

Vi blir bedre kjent i León og besøker også en av de vakreste, gotiske kirkene i Spania. Det blir tid til lunsj før vi kjører videre til Cruz de Ferro for å vandre til Riego de Ambros. Dagetappe 13 km.

Ønsker du å gå hele turen til Portomarin? Da vil du i så fall tilbakeleg­ge 21,5 km. Blir dette for langt, er det mulig å gjøre tilpasning­er i samarbeid med bussjåføre­n. Det finnes laglige steder å stige av eller på underveis.

Dette er siste etappe, eller rettere sagt to mindre etapper. Den første etappen går fra Palas de Rei

Santiago de Compostela er en spennende og fascineren­de by. Reiseleder­ne tar oss med på byvandring samt deltar på pilegrimsm­essen i katedralen. Siden blir det anledning til å vandre omkring på egenhånd og oppleve den spesielle stemningen i byen.

I dag skal vi busse fra Santiago til Porto i Portugal. Vi tar pause i Vila do Condo Fashion Outlet, et stort handlesent­er med god anledning til å få seg litt lunsj. Om kvelden samles vi til avskjedsmi­ddag og oppsummere­r turen.

Avreise fra Porto kl. 12:10. Turen går via Frankfurt med ankomst Sola kl. 22:15.

 ?? SHUTTERSTO­CK ?? Kan hvaler med magen full av plast få oss til å tenke grundigere over naturens egenverdi? Det er et av spørsmålen­e kommentato­r Anna Kvam tar for seg i denne artikkelen.
SHUTTERSTO­CK Kan hvaler med magen full av plast få oss til å tenke grundigere over naturens egenverdi? Det er et av spørsmålen­e kommentato­r Anna Kvam tar for seg i denne artikkelen.
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway