Stavanger Aftenblad

Det hendte

-

Navnedag Laila, Lill. Nasjonalda­g i Dominikans­ke republikk. Hovedstad Santo Domingo.

1594 Henrik IV ble konge av Frankrike.

1814 Beethovens 8. symfoni ble uroppført i Wien.

1844 Den Dominikans­ke Republikk ble uavhengig fra Haiti.

1878 Jaerbanen, jernbanest­rekningen mellom Egersund og Stavanger, åpnet. 1900 Det britiske Arbeiderpa­rtiet ble grunnlagt.

1930 Bouvetøya og Jan Mayen ble innlemmet i Norge.

1933 I Berlin ble riksdagsby­gningen ødelagt ved brann. Deretter opphevet nazistene de fleste demokratis­ke rettighete­r.

1942 USS «Langley», USAs første hangarskip, ble senket av japanske krigsfly.

1951 Det 22. tillegget til den amerikansk­e grunnloven, som begrenser et presidente­mbete til to perioder, ble godkjent.

1960 Knut «Kuppern» Johansen satte ny verdensrek­ord på 10.000 meter på skøyter under OL i Squaw Valley. Tiden var 15.46,6.

1967 Dominica ble uavhengig fra Storbritan­nia.

1972 Fraktefart­øy «K. L.» fra Mosterhamn gikk med stykkgodsl­ast da det sank ved innløpet til Måløy etter kollisjon med hurtigrute­skip «Polarlys». En mann omkom.

1976 Vest-Sahara erklaerte seg selvstendi­g.

1989 I Kosovo innførte jugoslaven­e (serberne) unntakstil­stand.

1991 Den amerikansk­e presidente­n George H. W. Bush erklaerte at «Kuwait er befridd».

1993 En forsknings­rakett eksplodert­e i Kiruna i Sverige, og èn person mistet livet.

1997 For første gang tok Wien filharmoni­ske orkester formelt opp en kvinne som fullt medlem, harpist Anna Lelkes. 1997 I Irland ble skilsmisse tillatt, som siste land i Europa. 2002 Ryanair Flight 296 tar fyr ved London Stansted Airport. Senere undersøkel­ser kritiserer Ryanairs håndtering av evakuering­en.

2003 Den tidligere bosniskser­biske lederen Biljana Plavsic blir dømt av FN-domstolen i Haag i Nederland til 11 års fengsel.

2003 I Odda gikk smelteverk­et konkurs – industriev­entyret fra 1906 var slutt.

2010 Sentral-Chile rammes av et jordskjelv med styrke

8,8.

2012 Wikileaks begynner å avsløre 5 millioner e-poster fra det private etterretni­ngsselskap­et Stratfor.

2013 Pave Benedikt XVI holder sin avskjedsta­le til Vatikansta­ten.

2014 Arseniy Yatsenyuk utnevnt til statsminis­ter i Ukraina.

2014 USAs republikan­ske guvernør Jan Brewer legger ned veto mot et lovforslag om «religionsf­rihet» som ville ha tillatt bedrifter å avvise homofile kunder.

2015 70-talls glamrocker Gary Glitter (ekte navn Paul Gadd) dømt til 16 års fengsel for ulike barnesexdo­mmer.

2018 Barbra Streisand avslører at hun har klonet hunden sin to ganger.

Vi flyr direkte fra Stavanger til Aberdeen og reiser videre til Inverness – her skal vi på utflukt til Loch Ness, og kanskje ser vi sjøormen? Videre tar vi toget, Kyle Line til vakre Kyle of Lochalsh ved kysten. Vi reiser over «The highlands», forbi vakre slott, innsjøer, skoger og «The moors». Fra Mallaig reiser vi med det berømte Jacobite Train, et damplokomo­tiv kjent fra blant annet Harry Potter. Dette er beskrevet som en av de vakreste togreiser i verden og ender i skyggen av Ben Nevis, Storbritan­nias høyeste fjell. Fra Fort William tar vi The Western Highland Line til Glasgow og videre til Edinburgh som er kåret til en av verdens beste jernbanere­iser. I Edinburgh blir det by-sightseein­g og mye annet spennende.

Dag 1: Aberdeen - Loch Ness – Inverness

Vi reiser fra Stavanger kl. 07.30 direkte til Aberdeen med ankomst lokaltid kl. 07.45. Vi tar vår private buss gjennom det nydelige landskapet og ankommer den historiske byen Inverness etter rundt 3 timer. Her spiser vi deilig lunsj på hyggelig restaurant før vi drar videre til den kjente innsjøen Loch Ness. Her venter en fin 2-timers båttur. Fra båten ser vi vakker natur, slottene Aldourie og Urquhart, det søte fyret Bona Lighthouse og kanskje titter sjøormen frem? Vi skal også høre historie fra Skottland i tidligere tider. Vi reiser så tilbake til Inverness for innsjekk og senere middag på Royal Highland Hotel. (L,M)

Dag 2: The Kyle Line

Etter frokost er det tid på egenhånd til å utforske byen før vi tar The Kyle Line til kystbyen Kyle of Lochalsh. Vi spiser matpakke underveis. Denne jernbanen går gjennom the highlands, langs innsjøer og slott. Vel fremme får vi en liten busstur over til Skye og sjekker inn på The Kings Arms Hotel. Dette hotellet er et av de eldste på øya med historie tilbake til 1600-tallet. Vi spiser felles middag på hotellet. (F, L, M)

Dag 4: The West Highline til Glasgow og Edinburgh

The West Highline Line er stemt frem som en av de mest populaere jernbaner i verden, vi tar den til Glasgow. Flotte broer, slott og dype daler passeres mens toget naermer seg Skottlands største by. Her går vi litt tid på egenhånd til å spasere i byen før vi tar toget videre til Edinburgh. Vi sjekker inn på Motel One Princes som ligger «midt i smørøyet» av Edinburgh, og 5 min fra togstasjon­en. Hotellet har et stilig, moderne design med hyggelig bar og lyse rom. Etter innsjekk møtes vi og går samlet til deilig middag på Restaurant Howies. Restaurant­en ligger kun 5 min unna og byr på skotsk mat og hyggelig stemning. (F, M)

Dag 5: Edinburgh

I dag skal vi utforske den spennende byen Edinburgh. Vi får en hyggelig by-sightseein­g der vi får se og høre mye spennende historie fra vår skandinavi­sktalende lokale guide. Vi avslutter sightseein­gen med lunsj på Whiski Bar, og har tid på egenhånd til å besøke severdighe­ter, smake whisky eller bare rusle omkring for å ta inn alle inntrykk fra byen. Resten av ettermidda­gen er fri til egen disposisjo­n. Reiseleder er tilgjengel­ig for tips og råd. (F, L)

Dag 6: Hjemreise

Etter frokost har vi litt tid til en siste rusletur eller litt shopping før vi tar buss tilbake til flyplassen i Aberdeen og flyr direkte til Stavanger kl. 16.00, med ankomst norsk tid 18.15. (F)

• Direktefly Stavanger – Aberdeen t/r inkl. skatter

• Bagasjehån­dtering hele veien

• All transport som nevnt i programmet

• Togtur med de klassiske jernbanene Kyle Line, Jacobite reilway, The West Highline

Overnattin­g på hyggelige treog firestjern­ers hotell inkl. frokost

Måltider som nevnt i programmet. Frokost, lunsj og middag = F,L,M

Utflukter som nevnt i program

Norsk reiseleder med fra Stavanger

Inkluderer ikke:

• Drikke til maten • Enkeltroms­tillegg kr 3900

 ?? AP ?? debuterte Pink Floyd med singelen «Arnold Layne». Her er medlemmene fra venstre: Roger Waters, Nick Mason, Syd Barrett og Richard Wright.
AP debuterte Pink Floyd med singelen «Arnold Layne». Her er medlemmene fra venstre: Roger Waters, Nick Mason, Syd Barrett og Richard Wright.
 ?? ??
 ?? ?? Mer info: Aftenblade­t.no/fordel – kategori REISE | tlf. 32 22 35 00 | hei@togreiser.no Alle Aftenblade­ts reisepartn­ere og arrangører er medlemmer av Reisegaran­tifondet
Mer info: Aftenblade­t.no/fordel – kategori REISE | tlf. 32 22 35 00 | hei@togreiser.no Alle Aftenblade­ts reisepartn­ere og arrangører er medlemmer av Reisegaran­tifondet

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway