Stavanger Aftenblad

En hilsen til NRK fra målgruppa

INFLUENSER: NRK bør fungere som et sunt alternativ.

- Maren Grøthe Stortingsr­epresentan­t for Senterpart­iet

NRK begrunner sitt samarbeid med Sophie Elise ut fra ønsket om å nå en ny målgruppe: «Unge voksne. Målgruppen er mellom 15 og 30 år, en målgruppe vi sliter med å treffe i NRK. Vi sliter med å nå jenter». Det sa redaksjons­sjef Rune Lind i fjor høst. Jeg skulle ønske de hadde valgt en annen vei.

NRK ønsker å nå slike som meg. Jente på 21 år. Derfor vil jeg komme med en liten hilsen fra målgruppa. Jeg synes ikke det er ok at NRK bruker store ressurser på å hente inn påvirkere som fronter holdninger overfor prevensjon, plastisk kirurgi, fest og rus, som er en trussel mot ungdoms fysiske og psykiske helse. Dette er et større problem for NRK enn for Sophie Elise som bedrift.

Ikke uproblemat­isk

Hvis jeg vil vite mer om eller høre fra Sophie Elise eller Fetisha kan jeg lett finne de på Instagram eller Tiktok. De vil påvirke mine matvaner, min klesstil, mine sminkevalg og hvordan jeg definerer det å vaere kul eller vellykket.

Jakten på min målgruppe er ikke uproblemat­isk. Det er en realitet at jenter på min alder får opp reklamer om operasjon av underlivet, fettsuging og ansiktsope­rasjoner. Og tidvis fremstille­s det like enkelt og uproblemat­isk som å kjøpe en maskara.

NRK bør gjøre mer for å rette søkelyset på saker som mange i denne alderen faktisk møter. For eksempel at altfor mange kvinner blir feilbehand­let eller får feil diagnoser. Fordi vi er kvinner, og våre sykdommer har vaert mindre forsket på. Eller det at kvinner tjener gjennomgåe­nde mindre enn menn, selv om vi er faglig dyktige, nettopp fordi vi er kvinner.

Istedenfor å fôre den usunne strømmen av holdninger som jenter får servert, ofte via sosiale medier, bør NRK fungere som et sunt alternativ. Ikke minst, burde de også forstår at kvinner i denne alderen faktisk også bryr seg om noe mer.

For kvinner mellom 15 og 30 år studerer, og vi bruker kunnskapen vår på anleggsomr­åder, på sykehus og på kontorer. Vi trener, spiller håndball og ishockey, er venninner, mødre og vi engasjerer oss i lokalmiljø­ene våre.

Mange dyktige unge damer

Det er mange dyktige unge damer som fortjener en plattform for å løfte sine verdier. Unge damer som kan gi oss refleksjon­er om at prevensjon er viktig og at plastisk kirurgi ikke er løsningen.

Enn om NRK heller kunne satt inn ressursene sine på å løfte slike forbilder. Det ville det vaert en milliard ganger morsommere.

Jeg synes ikke det er ok.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway