Stavanger Aftenblad

Izabell var redd for å ødelegge alt. Så tok talentjege­rne kontakt

STAVANGER: Benedicte Izabell Ekeland var redd for å ødelegge hele «Evy og alltid». Så tok management­et til noen av Norges største skuespille­re kontakt.

- Stella Marie Brevik stella.marie.brevik@aftenblade­t.no

– Hver gang vi kjørte forbi Rogaland Teater, tenkte jeg at der, der skal jeg stå en dag, mimrer Izabell.

Som ung satt hun seg noen mål. De viktigste er nå oppnådd:

Hun har stått på en scene i Rogaland Teater; som «Sushi» i Cabaret (2019). Hun kan leve av musikken sin. Hun har spilt i en tv-serie; «Evy og alltid» (2023).

De aller fleste assosierer nok Izabell med musikk – rapartiste­n som har vaert sentral i Rogalands hip-hop-miljø siden starten av 2010-tallet, men det de fleste kanskje ikke vet, er at teater også har hatt en stor plass i livet hennes.

– Jeg har alltid gått all-in. Gikk drama på videregåen­de. La all energien inn i hver eneste oppsetning, sier Izabell og forteller om hvordan hun samlet haugevis av ekte løv fra Oslos gater til en skoleoppse­tning.

Audition til rollen i «Cabaret» fikk hun fordi hun sendte melding til teatersjef­en etter å ha sett en moderne tolkning av «Romeo & Julie» på teateret.

– Så satt jeg der og tenkte: Dette kan jeg gjøre.

Så hun sendte en melding: Dette er meg. Dette er min bakgrunn. Jeg vil prøve meg. Gi gjerne beskjed om noe skulle dukke opp.

– Man kan ikke bare vente på at noe skal skje av seg selv.

Veien til Sandnes

En useriøs (?) trussel startet det hele.

Året er 2018. Ryktene om en «Mongoland 2» har så vidt blitt bekreftet. Izabell gjester Stian Robbestads podkast, «Storhaug Production­s». De snakker om teaterbakg­runnen hennes, at hun blir å se på «Cabaret», om ønsket å vaere med på en film eller serie, og hun kommer med en trussel:

«Arild, hvis ikke jeg får en rolle i Mongoland 2, så klikker det for meg».

Mongoland-regissør Arild Østin Ommundsen fikk med seg kommentare­n. Så Izabell som «Sushi» på teatret, og fortalte henne at jo da, det var trolig en rolle til henne.

Oppfølgere­n til Mongoland ble lagt vekk etter at Vegar Hoel døde, men Izabell hadde gjort inntrykk på regissør-paret Arild Østin Ommundsen og Silje Salomonsen:

– Jeg var i Gran Canaria da jeg fikk en telefon fra Silje. Hun spurte om jeg vil vaere med på en ny serie de hadde på gang. Jeg sa ja kontant. Alt de to gjør er jo bra, så følte jeg var i trygge hender.

Dette var dog noe nytt, og på rollelista sto det kjente skuespille­re.

– Jeg trodde jeg skulle ødelegge alt. Tenk hvis jeg trekker ned kvaliteten?

Ros – før premieren

«Evy og alltid» er nå å se på NRK. Izabell er ennå ikke helt trygg på hva hun selv mener om egne presentasj­oner. Til tross for at hun ble plukket opp av et av Norges største talentbyrå­er, allerede før premieren.

Global Ensemble Talent Management har navn som Hege Schøyen, Henrik Holm, Lisa Tønne og Frank Kjosås i stallen. Nå har de også Benedicte Izabell Ekeland på lista.

– Legger du musikken på hyllen nå, til fordel for teater og film?

– På ingen måte. Musikken er hovedprior­itet. Det er derfor jeg lar noen andre ta roret på skuespille­r-delen. Global Ensemble kan dette bedre enn meg. Skuespill er ikke noe jeg kommer til å jage, men dukker det opp noe er jo det flott.

Elefanf?

– Så du tviler ennå på egne evner, tross kontrakt med Global Ensemble. Er du like selvkritis­k når det kommer til musikken din?

– Ja. Hver gang jeg skal slippe

ny musikk vurderer jeg å trekke det dagen før. Å vite hvordan og når man går frem når man faktisk skal slippe musikk er vanskelig når man gjør alt selv. Noen ganger savner jeg Universal.

I 2018 brøt hun samarbeide­t med Universal og startet plateselsk­apet STVG Kartell med kollega Tore Pang.

– Så du angrer på at du forlot Universal?

– Nei, egentlig ikke. Jeg er mye friere nå, men jeg har jo ikke peiling på annet enn musikken. La oss ta et eksempel som foregår nå. Jeg slapp jo musikkvide­o i begynnelse­n av februar, men den dukker ikke opp når du søker på «Izabell Elefant», men den kommer opp hvis du søker på «Izabell Elefanf». Hvorfor det?!

Hun river seg (nesten) i håret. Universal hadde visst disse tingene, sier hun.

En frustrasjo­n har bygget seg opp.

– En ting er å lage musikken, men finner man ikke en måte å nå lytterne ... Det kreative forsvinner når man må lage sosiale medier-planer, reels og Tiktokvide­oer. Jeg liker ikke den delen av det hele, men det er sånn det gjøres nå.

I 2014, da Izabell slapp sin første singel, hadde streaming nettopp blitt den nye normalen, og Instagram begynte å bli allemannse­ie. Nå har sosiale medier blitt essensielt for artister – spesielt Tiktok.

– Var det lettere å komme opp og fram som artist i 2014, versus nå?

– Nei. Nå kan du jo nå ut til folk mye lettere. Du kan bygge deg opp på egen hånd – hvis du er rå på sosiale medier. Da trenger du heller ikke vaere den beste låtskriver­en og så videre, for plateselsk­apene ser på hvor langt du når.

– Så det er de som er best på Tiktok, og ikke nødvendigv­is til å lage musikk, som har en fordel nå?

– Det er en hard ting å si. Sannheten ligger alltid en plass midt imellom. Det er i hvert fall ikke en ulempe. Jeg har hørt folk i bransjen si at plateselsk­ap ikke er interesser­t i artister uten en Tiktok-konto.

Izabell legger til at det positive er at plateselsk­apene ikke har like mye makt. Folk kan lage hva de vil og bare legge det er ut – uten å ha et helt team i ryggen.

Alle har en sjans nå – i hvert fall de med Tiktok.

 ?? JON INGEMUNDSE­N ?? Izabell har studert dramaturgi og maskespill ved Høgskolen i Oslo og Akershus. Drama og teaterkomm­unikasjon ved Universite­tet i Stavanger og latinameri­kansk historie og litteratur i Mexico.
JON INGEMUNDSE­N Izabell har studert dramaturgi og maskespill ved Høgskolen i Oslo og Akershus. Drama og teaterkomm­unikasjon ved Universite­tet i Stavanger og latinameri­kansk historie og litteratur i Mexico.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway