Stavanger Aftenblad

Uvanlig mild februar

VAERET: Den fjerde mildeste februarmån­ed siden målingene startet i 1936 ble registrert på Sola i år.

-

Årets andre måned var uvanlig mild, men også relativ våt. I Stavanger falt det 140 millimeter nedbør i løpet av 21 nedbørdøgn. Dette er nesten 50 prosent mer enn normalt, men likevel ikke unormalt, ifølge meteorolog Roar Inge Hansen i Stormgeo.

Aller mest nedbør i Rogaland fikk Maudal i Gjesdal – igjen – med 354 millimeter. I ytre strøk av fylket var det stort sett helt snøfritt gjennom hele måneden, mens de midtre og indre områdene hadde periodevis litt snø.

– For å finne godt skiføre måtte en derfor lenger opp i fjellene og innover i landet. På Sinnes i Sirdal lå snødybden på naer 1 meter i starten av måneden, og i slutten av februar fremdeles naer 80 cm snødybde, opplyser Hansen.

Nesten hele måneden var preget av lavtrykksa­ktivitet fra Nord-Atlanteren som enten gikk inn i Norskehave­t eller passerte over Sør-Norge. Dermed ble perioden fra 1. til 24. februar preget av vind mellom sør og vest med mild og vått vaer, men med en forbigåend­e høytrykksr­ygg som ga opphold noen dager etter 13. februar.

Fredag 17. februar kom et kraftig lavtrykk inn fra vest og passerte over Rogaland med nordvestli­g vind opp i full til sterk storm langs kysten. Ferjesamba­nd ble innstilt, men ellers ble det meldt om forholdsvi­s lite stormskade­r.

– På Sola var vinden opp i liten storm, og en må tilbake til 30. januar 2022 for å finne sterkere vind på Sola, sier Roar Inge Hansen.

Det virkelige vaerskifte­t kom den 25. februar da et såkalt «blokkerend­e» høytrykk bygde seg opp over Skottland. Dette høytrykket resulterte i nordlig vind og stort sett pent vaer de siste dagene av februar. Alle de fire såkalte penvaersda­gene i februar er fra disse fire siste dagene i februar.

 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway