Stavanger Aftenblad

Leter febrilsk etter overlevend­e

ATEN: Greske redningsar­beidere leter febrilsk etter overlevend­e etter den verste togulykken i Hellas siden 1972. Over 30 mennesker har mistet livet.

- NTB-Reuters-AP-AFP

Ulykken skjedde da et passasjert­og og et godstog kolliderte i høy hastighet på strekninge­n mellom Aten og Thessaloni­ki sent tirsdag kveld.

Minst 32 personer var onsdag morgen bekreftet omkommet, og minst 85 er skadd, opplyser brannvesen­et.

Det var rundt 350 passasjere­r om bord. Mange av dem var studenter på vei tilbake til Thessaloni­ki etter en langhelg, opplyser ordføreren i byen Tempi, Giorgos Manolis.

Minst tre togvogner tok fyr, og de to første vognene ble knust i kollisjone­n. Flere av de omkomne skal vaere funnet i restaurant­en, som lå i togets fremste del.

Leting med lykter

Redningsar­beidet gjennom natten beskrives som svaert vanskelig. Det ble lett med lykter etter overlevend­e som kunne sitte fastklemt i togvraket. Det ble også lett under toget og på jordet ved siden av togsporet. Etter hvert ble det satt inn kranbiler for å løfte de ødelagt vognene bort fra sporet.

– Jeg har aldri sett noe lignende i hele mitt liv. Det er tragisk.

Etter flere timer finner vi fortsatt kropper, sier en utmattet redningsar­beider.

De skadde er sendt til to ulike sykehus. Sykehuset i Larissa har tatt imot over 50 pasienter, og av dem er 25 alvorlig skadd, ifølge sykehusper­sonell.

Øyenvitner forteller at flere personer ble kastet ut av vinduer som ble knust i det kraftige sammenstøt­et, mens andre ble sittende fastklemt. En vogn begynte å brenne før passasjere­ne greide å komme seg ut.

– Vogn én og to eksisterer ikke lenger, og den tredje har sporet av, sier Kostas Agorastos, guvernør i Thessalia-regionen.

– Dette er en forferdeli­g natt. Det er vanskelig å beskrive, legger han til.

– Kraftig bremselyd

En tenåring som overlevde ulykken, sier at han hørte en kraftig bremselyd og så gnister før toget bråstoppet. Han satt i den fjerde vognen.

– Vognen vår sporet ikke av, men de foran oss gjorde det og ble knust, sier han ifølge avisen Kathimerin­i.

Han forteller at han brukte bagen sin til å knuse vinduet slik at han kom seg ut.

Årsaken til ulykken er foreløpig ikke kjent. Den skjedde på en strekning som er blitt moderniser­t de siste årene. En jernbanele­der som hadde ansvar for strekninge­n, er pågrepet, melder rikskringk­asteren ERT.

Til tross for moderniser­ingen, som blant annet består av nye tunneler og bruer, samt to spor på den 50 mil lange strekninge­n, har det fortsatt vaert betydelige problemer med det elektriske signalanle­gget, ifølge det greske lokomotivf­ørerforbun­det.

– Som i gamle dager

– Vi reiser fra et sted til et annet ved hjelp av radiokommu­nikasjon, som i gamle dager. Stasjonsme­strene gir oss grønt lys, sier forbundsle­der Kostas Genidounia­s til gresk radio, ifølge nyhetsbyrå­et DPA.

Regjeringe­n har innkalt til krisemøte etter ulykken, mens den greske helseminis­teren Thanos Plevris har reist til ulykkesste­det.

Ikke siden 1972 har det skjedd en så dødelig togulykke i Hellas.

Kringkaste­ren SKAI hadde kort tid etter ulykken videoer av avsporede vogner med tykke røykskyer som stiger opp fra toget.

– Det oppsto panikk i vognen, og folk skrek, forteller en ung mann som ble evakuert fra passasjert­oget til SKAI.

– Det var som et jordskjelv, sier en annen passasjer til ERT.

 ?? VAGGELIS KOUSIORAS / AP / NTB ?? Brannmanns­kaper og andre redningsar­beidere på ulykkesste­det i går morges.
VAGGELIS KOUSIORAS / AP / NTB Brannmanns­kaper og andre redningsar­beidere på ulykkesste­det i går morges.
 ?? VAGGELIS KOUSIORAS / AP / NTB ?? Kranbiler er på plass for å løfte bort togvrakene fra sporet.
VAGGELIS KOUSIORAS / AP / NTB Kranbiler er på plass for å løfte bort togvrakene fra sporet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway