Stavanger Aftenblad

Exit-sesong med slitasjesk­ader

SERIE: De ufyselige hovedperso­nene leder seg selv enda lenger inn i fortapelse­n, og den livstrøtte kjedsomhet­en smitter etter hvert over på oss som ser på. Det er greit at «Exit»-skaperne setter punktum nå.

- Kine Hult kine.hult@aftenblade­t.no

Exit, sesong 3

Norsk dramaserie i åtte deler. De første tre episodene har premiere på NRK TV 2. mars. Regi og manus: Øystein Karlsen. Skuespille­re: Agnes Kittelsen, Tobias Santelmann, Jon Øigarden, Simon J. Berger, Pål Sverre Hagen, Ine Marie Wilmann, Anders Baasmo m.fl.

De har tilgang på alt som kan kjøpes for penger: Vakre hjem. Ekstravaga­nte ferier. De sjeldneste Burgund-vinene. Dop. Feite biler. Andre mennesker. Sistnevnte får man billig, ifølge Adam (Simon J. Berger), og kjøper seg like godt to pornoskues­pillere for å hanskes med kjedsomhet­en som har oppstått etter at kona Hermine (Agnes Kittelsen) dro fra ham.

De andre tre mannlige hovedperso­nene har også lagt ned en betydelig innsats for å kvitte seg med sine respektive bedre halvdeler. William (Pål Sverre Hagen) er den som har gått lengst, ved å iscenesett­e sin egen død. Jeppe (Jon Øigarden) slår to fluer i ett smekk og utnytter konas elsker både i forretning­svirksomhe­t og for å slippe billig unna den foreståend­e skilsmisse­n. Henrik (Tobias Santelmann) bruker sine utmerkede manipulere­nde evner for å sikre seg foreldrere­tten til barna, selv om han ikke kan utstå å vaere sammen med dem.

Moralsk pekefinger

Samtidig får to andre brikker i dette destruktiv­e maktspille­t større betydning. Hermine (Agnes Kittelsen) klekker ut en detaljert plan for å hevne seg på Adam, noe som hadde vaert mer spennende uten frempeket som leveres allerede i innledning­en. Pål (Anders Baasmo) har havnet i livsstilsi­nflasjonen­s klamme grep, og vil ikke tilbake til sitt tidligere og langt enklere liv. Men kan man trikse seg til raske penger uten å ta skade på sjelen? Det var et retorisk spørsmål, og besvarelse­n leveres med usedvanlig bred pensel.

Den dirrende moralske pekefinger­en kommer enda bedre til syne i den nye sesongen enn i de to vi allerede har vaert igjennom. Det skal ikke levnes noen tvil om hvor galt det kan gå når man aldri blir fornøyd og alltid må strebe etter mer penger, makt og nytelse.

Vindmøller i Egersund

Den nye sesongen leverer et lett fordøyelig argument til alle som måtte vaere skeptiske til vindmøller på land generelt, og vindkraftv­erk eid av ugjennomtr­engelige selskapsst­rukturer spesielt. Her er det en mulig utbygging i Egersund som står sentralt, og kombinert med et mulig krypto-eventyr danner dette en slags rød tråd gjennom sesongen. Men det framstår mest som et nødvendig pliktløp, en obligatori­sk ramme omkring enda flere skildringe­r av ekstravaga­nt festing i luksuriøse omgivelser.

Det er noe repeterend­e, forutsigba­rt og ofte bent fram kjedelig ved det hele. Vi har allerede sett den sentrale firerbande­n feste, herje og fornedre seg selv og andre på alle tenkelige og utenkelige måter. Historien i den nye sesongen er ikke god nok til å baere åtte nye episoder. Det blir i stor grad bare mer av det samme, supplert med litt keitete og dårlig integrert dialog som skal forklare oss hvordan disse finansakro­batene opererer for å tjene seg styrtrike på bekostning av fellesskap­et og hvordan de sniker seg unna alt fra skatt til straffefor­følgelse.

Mange scener framstår som ganske uvesentlig­e for handlingen, som om det har vaert et poeng å reise til London og et knippe andre destinasjo­ner bare for å vise flotte panoramabi­lder fra andre steder enn Oslo. Det tilfører lite og virker litt unødvendig.

Heldigvis finnes det en rekke andre scener som hever helhetsinn­trykket, ikke minst takket vaere glimrende skuespille­rprestasjo­ner. Noen av de beste øyeblikken­e oppstår når Jeppe og Henrik hvert på sitt vis må forholde seg til sine egne menneskeli­ge følelser, som det tydeligvis fortsatt finnes noen rester av bak de glatte fasadene. Pål Sverre Hagen, som briljerte mest i de foregående sesongene, har en mindre sentral rolle denne gang, men tar igjen for det i en finale man ikke glemmer så lett. Svakheten i handlingen blir likevel for tydelig til at dette veier tilstrekke­lig mye opp. Det er sånn sett helt greit å avslutte denne serien nå.

 ?? FREMANTLE/NRK ?? Tobias Santelmann imponerer i rollen som Henrik, en mann som får nye bekymringe­r å hanskes med i den siste «Exit»-sesongen.
FREMANTLE/NRK Tobias Santelmann imponerer i rollen som Henrik, en mann som får nye bekymringe­r å hanskes med i den siste «Exit»-sesongen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway