Easee-testingen startet allerede for snart ett år siden – nytt brev denne uken
STAVANGER: For en måned siden ble det offentlig kjent at Easee hadde fått et brev fra Elsäkerhetsverket i Sverige med krass kritikk. Men nå kan Aftenbladet avsløre at svenske myndigheter allerede i april i fjor tok kontakt med Easee for første gang.
– Vårt prosjekt med testing av elbilladere fra seks produsenter startet i april i fjor. Dette er altså en prosess som har pågått i snart ett år, sier inspektør for markedskontroll i Elsäkerhetsverket, Morgan Wojcik, til Aftenbladet.
De seks produsentene er alle på det svenske markedet og på store deler av det europeiske. For en måned siden ble det kjent at Stavanger-selskapet Easee var en av disse da det lekket ut et brev som var sendt fra Elsäkerhetsverket hvor det ble stilt en rekke spørsmål rundt laderen til Easee – blant annet om sikkerheten.
Bare Easee gjenstår
Senere i februar ble det også kjent at Zaptec – også det et Stavanger-selskap – var en av produsentene som ble testet av svenske myndigheter. Dette ble bekreftet av Zaptec-sjef Peter BardenflethHansen i et intervju med Aftenbladet.
De fire andre produsentene er foreløpig ukjente for offentligheten, men de vil bli kjent i sluttrapporten til Elsäkerhetsverket. Det som imidlertid er klart, er at alle produsentene – bortsett fra Easee – nå har fått tommel opp fra svenskene.
– Det er Easee som nå gjenstår og som vi fortsatt er i en prosess med. De andre fem avsluttet vi med for en god stund siden, sier Morgan Wojcik.
– Fikk de fem andre noen pålegg om utbedringer?
– Ja. Det var noen mindre tekniske ting hos et par av produsentene, som de selv skal utbedre uten at vi gjør noe vedtak av det. I tillegg dreier det seg om ting som for eksempel bedre merking på produktet og mer detaljert informasjon i bruksanvisningen.
Sendte nytt brev mandag
Ifølge Morgan Wojcik har det de siste elleve månedene blitt sendt en rekke brev mellom Easee og Elsäkerhetsverket.
– Jeg har ikke det eksakte antallet foran meg, men det er snakk om ganske mange. Det som skjer er at vi først varsler produsentene om at vi er i gang med en test. Og når vi har testet, så sender vi brev til produsentene hvor vi stiller diverse spørsmål. Deretter har produsentene tre uker på seg til å svare. De får alltid tre uker på seg etter at vi har etterspurt mer info, sier Morgan Wojcik.
– Har det vaert kontakt mellom dere og Easee etter svarbrevet fra Easee den 13. februar?
– Ja. Senest mandag denne uken fikk vi et nytt brev fra Easee hvor de kommer med supplerende opplysninger og informasjon.
– Kom dette på forespørsel fra dere eller sendte Easee dette på eget initiativ?
– De sendte det på eget initiativ.
– Hvordan tolker dere det? – Nå har vi fått et nytt brev fra Easee som vi må se på, og kanskje er det sånn at vi trenger svar på nye spørsmål i forbindelse med det nye brevet.
Kan ta en måned til
I midten av februar uttalte Elsäkerhetsverket at de jobbet for å ha sluttrapporten klar i månedsskiftet februar/mars. Der er vi nå.
– Akkurat nå er det usikkert når den blir klar og konklusjonen foreligger. Det kan ta et par uker til, men også en måned. Det viktigste er ikke når den blir klar, men at den er korrekt og grundig, sier Morgan Wojcik.
Easee: – Normal saksgang
Kenneth Bjerga, PR-sjef i Easee, svarer følgende på spørsmål om hvorfor prosessen med Elsäkerhetsverket har tatt så lang tid:
– Dette er en helt normal saksgang Vi har hatt en åpen kommunikasjon me Elsikkerhetsverket fra starten av – og har ønsket dialogen velkommen. Som tilsynsmyndighet for elektriske produkter på det svenske markedet, undersøker de Easee som en av seks aktører. Den kommunikasjonen vi har hatt ga oss en frist til 13. februar, og den har vi overholdt.
– Hva var det dere ønsket å utdype i brevet som dere sendte Elsäkerhetsverket mandag denne uken?
– Vi har ettersendt et brev med ytterligere juridisk dokumentasjon. Innholdet er det samme som i brevet datert 13. februar, men tydeliggjør enkelte juridiske elementer. Brevet er sendt inn på eget initiativ, og man står helt fritt til å ettersende dokumentasjon i en slik prosess.
– Hva tenker dere om at de fem andre produsentene har fått sine ladere godkjent, mens prosessen med Easee stadig holder fram?
– Vi har overholdt tidsfristen vi har fått og venter nå på svar. Behandlingstid og dato for godkjenning må nesten Elsikkerhetsverket selv uttale seg om, svarer Kenneth Bjerga.