Fetteren til Birgitte Tengs møtte justisministeren
OSLO: Størrelsen på erstatningskravet var ikke tema, ifølge advokat Arvid Sjødin. – Opptatt av at vi gjør det vi kan, sier Emilie Enger Mehl (Sp).
– Det var et veldig positivt møte. De ga uttrykk for at de forsto problemene. Det betyr veldig mye for oss som har blitt avvist i alle år, sier advokat Arvid Sjødin til Aftenbladet i går ettermiddag.
Klokken 13.00 møtte han justisminister Emilie Enger Mehl (Sp) på justisministerens kontor i Oslo sammen med fetteren til Birgitte Tengs, som han har bistått i årevis.
Fetteren deltok på videolink fra Spania, hvor han bor, mens faren Jakob var med fysisk.
Fetteren og hans far har siden 1997 kjempet mot norsk rettsvesen: I 1997 ble han dømt til 14 års fengsel i herredsretten. Året etter kom saken opp for lagmannsretten.
18. juni 1998, dagen etter at juryen frifant ham for drapet på sin kusine, dømte de tre fagdommerne i Gulating lagmannsrett ham sivilrettslig til å betale 100.000 kroner i erstatning til sin onkel og tante.
Stemplet i 24 år
Dette var mulig fordi beviskravet i erstatningssaker er lavere enn i straffesaker. Dermed fikk fetteren en dom som stemplet ham som drapsmann, et stempel han etter 24 år ble kvitt i november i fjor, da den sivilrettslige dommen ble opphevet.
Det har ikke vaert mulig for fetteren å leve og jobbe i Norge. Han fikk i 2011 jobb i Fokus Bank i Stavanger, men da banken ble klar over slektskapsforholdet til Birgitte, opphevet de ansettelsesavtalen.
– Fetteren har levd med denne uretten, som har preget livet og yrkeskarrieren. I realitet har han vaert ilagt yrkesforbud, sa fetterens prosessfullmektige, Bent Endresen, til Aftenbladet etter opphevelsen av den sivilrettslige dommen i november.
– Må bli håndtert raskt
Nivået på en eventuell erstatning ble ikke avklart på torsdagens møte, som varte i rundt en time.
– Dette var mer for å stake ut veien. Vi fikk fullt tilslag når det gjelder måten vi vil gå frem på, og så får vi se hva som kommer ut av det. Vårt poeng er at vi ikke skal holde på med dette i 26 år. For fetterens og farens del må det bli håndtert raskt. Jeg ser ikke bort fra at vi får til en minnelig ordning, sier Sjødin til Aftenbladet.
– Så det ble ikke diskutert noen summer?
– Nei, det ble ikke diskutert noen summer.
– Vanskelig å ikke bli preget
Justisminister Emilie Enger Mehl (Sp) opplevde også møtet som positivt.
– Jeg opplevde det som et fint møte selv om bakteppet her er veldig alvorlig. Jeg er takknemlig for at fetteren og faren ønsket å møte meg. Det er vanskelig å ikke bli preget av de opplevelsene de forteller om. Nå er jeg opptatt av at vi gjør det vi kan for at et eventuelt erstatningskrav blir behandlet, sier hun til NTB.
– Det er en erstatningssøknad vi vil prioritere å få behandlet, hvis det legges fram for oss på en egnet måte. Jeg kan ikke forskuttere nå hva konklusjonen vil bli. Jeg kjenner ikke innholdet i kravet, og det må ha et rettslig grunnlag for at vi skal kunne ta stilling til det, sier Mehl videre.
– Jeg har også bedt statsforvalteren prioritere fetterens søknad om å få dekket juridisk bistand i forbindelse med erstatningssaken, legger hun til.
52-åring dømt i tingretten
7. februar i år dømte Haugaland og Sunnhordland tingrett en 52år gammel mann til 17 års fengsel for drapet på Birgitte Tengs.
Dommen er ikke rettskraftig, og 52-åringen har anket dommen til Gulating lagmannsrett. Ankeforhandlingene starter etter planen i lagmannsretten i Stavanger tinghus mandag 4. september.
– Vi vil begjaere videre fengsling av tiltalte for en periode på tolv uker. Påtalemyndigheten tar sikte på å holde ham i varetekt frem til ankeforhandlingene, sa politiinspektør Unni Byberg Malmin til Aftenbladet i februar.