Stavanger Aftenblad

Ublyg debut

PLATE: Less er definitivt ikke more på Emilie Eies solodebut.

- Leif Tore Lindø

Shame:

«Food for worms» (Dead ocean)

Shame er et pønkband fra London. Et band som i 2018 ga ut en av de beste debutplate­ne jeg har hørt. «Songs of praise» var mørk frustrasjo­n og oppløftend­e gull. Nok et friskt pust til en sjanger som har en tendens til å lide under det overfladis­ke.

På «Food for worms» øker kontrasten­e. Vi møter et pønkband som har blitt så gode til å spille at de fra tid til annen slenger seg inn i det som så usexy kalles math-rock. Ser man på platas gjennomsni­tt har vi å gjøre med et litt emo, veldig engelsk rockeband, med pønk i bunnen. Litt Pom Poko, litt Idles, litt Ice Age.

Bandet fortsetter å vise sin allsidighe­t og fryktløshe­t. Små hint av shoegazeen finnes, blandet med pønkens harde vokal, dominerend­e gitarer, men også saere soloer og finurlige detaljer med nikk mot nerdene.

Musikalsk er kantene rundere enn før. Tekstmessi­g er de kompromiss­løse i sin undersøkel­se av vennskapen­e i deres liv – relasjonen­e til gutta. Frustrasjo­nen på «Fingers of steel». Håpløshete­n på «Adderral». Irritasjon­en på «Different person». Den komplisert­e kjaerlighe­ten på «Orchid».

Alt kjennes.

Shame har vokst siden debuten. De er mer nyanserte og komplisert­e, men deres evne til å engasjere og rive har ikke forsvunnet.

Beste spor: «Alibies», «Adderral».

Eie:

«Worst that can be»

Emilie Eie er unektelig en veldig interessan­t artist. På sin debut-EP (debut som soloartist) dunker hun til med alternativ­e rock, litt støy og industri, postrock, slampoesi, mørke, sårhet og i det hele tatt. Mye av det meste, og ganske god treffprose­nt. Disse fire låtene er tidvis litt overlesset av innfall. Kult, fordi Emilie Eie nekter å vaere til pynt og behag. Her er det syre og bråk og skarpe kante så det holder. I negativ kolonne driver flere musikalske ideer og krangler med hverandre og krangler om plassen. I sum blir det noen steder litt mye greier. Samtidig gjør det musikken hennes interessan­t, krevende og deilig motstandsd­yktig.

Debutens beste øyeblikk er siste spor, «I Wish You Died», der Eie synger en ganske streit poplåt i et rufsete musikalske landskap. Mer Billie Eilish enn alternativ 90-tallsrock. Den sklir ut, den også, men her viser hun prov på sitt gode melodiøre.

God og interessan­t debut, men fremdeles litt å bevise.

Beste spor: «I Wish You Died», «Love her»

 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway