Stavanger Aftenblad

Norsk gull – svensk fiasko

- NTB

LANGRENN: De norske stafettkvi­nnene overrasket med gull i Planica. Ingvild Flugstad Østberg sendte Anne Kjersti Kalvå ut med et fantastisk utgangspun­kt før ankeretapp­en.

Tiril Udnes Weng og Astrid Øyre Slind gikk de to første etappene for Norge, men det var Østbergs rykk fra Frida Karlsson på den tredje etappen som vil bli husket som det avgjørende øyeblikket.

– Det er rått. Jeg har ikke så mye å si. Det er helt fantastisk, sa en gråtkvalt Stig Rune Kveen til NRK.

Tyskland gikk inn til sølv 20,5 sekunder bak ankerkvinn­e Kalvå, mens svenskene slukøret måtte ta til takke med bronse.

Før Kalvå gikk ut på den siste etappen, var Norges ledelse på 6,2 sekunder ned til toer Tyskland og ytterliger­e 8,7 sekunder til Sverige.

– Det er norsk gull-luft i Planica, sa NRKs ekspert Torgeir Bjørn.

Det fikk han rett i. Kalvå gikk stabilt og godt og slapp ikke konkurrent­ene innpå seg. Hun økte derimot forsprange­t. Tiril Udnes Weng vekslet i front med Sveriges Emma Ribom og Finland og Tyskland like bak etter de første fem kilometern­e.

Underveis på etappen fikk Weng gult kort da hun og Ribom gikk i hverandre. Hendelsen ødela ikke for noen foran i feltet. Et gult kort senere i mesterskap­et vil da gi diskvalifi­kasjon for Weng.

– Vi var tett på hverandre. Vi kunne vel holdt litt avstand, begge to, men det koker over litt når vi går stafett, og vi vil gjerne henge med. Det får vi tåle, sa Weng til NRK.

Slind gikk sin første VMstafett i karrieren mot ingen ringere enn Ebba Andersson, Kerttu Niskanen og Katharina Hennig. Det ble dramatisk, men først og fremst for Sverige da Andersson falt og brakk staven. Ved veksling var svenskene 8 sekunder bak, men Karlsson tok raskt inn forsprange­t.

Det norske kvinnelage­t har med det tatt medalje i alle verdensmes­terskapene bortsett fra i Liberec (2009) på denne siden av tusenårssk­iftet. Sju av mesterskap­ene har endt med gull.

 ?? TERJE PEDERSEN / NTB ?? Norge kunne juble for stafettgul­l i Planica.
TERJE PEDERSEN / NTB Norge kunne juble for stafettgul­l i Planica.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway