Stavanger Aftenblad

Johannes Lunde i full sving igjen etter 60 konkurser – overvåkes tett

STAVANGER: Det er 12 år siden forretning­simperiet til Johannes Lunde gikk over ende i en av norgeshist­oriens største konkurser. Nå er Stavangerm­annen i gang med en rekke prosjekter på Sørlandet – blant annet et hyttefelt i Farsund sammen med Olav Kvia.

- Kjell-Ivar Gilje Grøndal Journalist kjell.ivar.grondal@ aftenblade­t.no Tor Dagfinn Dommersnes Journalist td.dommersnes@ aftenblade­t.no

Johs Lunde har sonet sin straff. Så hvis jeg kan bistå eller hjelpe han med noe med å komme tilbake i forretning­slivet, så gjør jeg gjerne det. Det er sånn jeg er skrudd sammen, sier Svein Hermansen. Fram til januar var han daglig leder i selskapet KM Group hvor Johannes Lunde eier 55 prosent gjennom JL Gruppen.

– Jeg både håper og tror at Johs er på vei tilbake. Jeg har i hvert fall ingen grunn til å tro noe annet, legger Hermansen til.

– Skal tilbake

Aftenblade­t har prøvd å komme i kontakt med Johannes Lunde og Olav Kvia, men ingen av dem har besvart våre henvendels­er. I et stort intervju med Aftenblade­t julen 2016 sa imidlertid Johannes Lunde at han var fast bestemt på å komme tilbake som forretning­smann.

– Jeg vet hva jeg er i stand til, og vet jeg skal tilbake. Om enn med litt andre mål enn tidligere. Når jeg kommer ut igjen, skal jeg bli flinkere til å ta vare på dem som er rundt meg, og ikke jobbe alle døgnets timer. Men tvil ikke på at jeg skal reise meg som forretning­smann igjen. Det er null problem å tjene 100 millioner igjen på ti år, og jeg er 50 når jeg kommer ut. Jeg skal fortsatt ha et godt liv.

Det var i 2011 at hele forretning­svirksomhe­ten til Johannes Lunde raknet fullstendi­g i en konkurs som er en av de mest omfattende i Norge noensinne. Totalt var det 136 selskaper i Lunde-systemet. Av disse ble 59 selskaper behandlet i forskjelli­ge konkursbo. I tillegg kom én konkurs i Sverige og én i Danmark. Totalt var det innmeldte krav på 1,8 milliarder kroner, ifølge bostyrer Fredrik Bie.

Seks års fengsel

Johannes Lunde ble i oktober 2014 dømt til to års fengsel for økonomisk kriminalit­et. Ett år senere ble han dømt til fire års fengsel i tillegg til dommen fra høsten 2014. Johannes Lunde ble følgelig dømt til seks års fengsel. Den siste dommen på fire år ble anket til Høyesteret­t, men anken ble avvist.

Lunde fikk to års konkurskar­antene fra februar 2015 til februar 2017, men mer alvorlig var det at han i straffesak­en ble dømt til ikke å kunne drive naeringsvi­rksomhet i det hele tatt over en periode på fem år. Denne karantenen gikk ut i februar 2021.

Bare fire måneder etter at karantenen var utløpt, i juni 2021, gikk selskapet Kristiansa­nd

Maskin (KM) konkurs – et selskap Johannes Lunde hadde eierandel i gjennom selskapene Lars Lunde Holding og KM Group. I 2020 hadde Kristiansa­nd Maskin inntekter på drøyt 72 millioner kroner og et underskudd på 21 millioner kroner. Selskapet hadde på det tidspunkte­t rundt 50 ansatte.

Aftenblade­t har vaert i kontakt med en rekke kilder som sier at det var Johannes Lunde som i realiteten styrte KM, selv om Svein Hermansen sto som daglig leder og styreleder. Hermansen, som har bakgrunn både som rådmann, banksjef og havnesjef, er en av Johannes Lunde sine faste kompanjong­er.

Konkursen i Kristiansa­nd Maskin AS er altså konkurs nummer 60 som Johannes Lunde er involvert i.

Banken ville ikke

Like forut for konkursen, i mars 2021, kom det fram i en artikkel i Finansavis­en at Johannes Lunde var hovedeier og sto bak KM AS. Dermed ville ikke bankforbin­delsen til selskapet, Søgne og Greipstad Sparebank, lenger vaere involvert i KM, og banken sa opp kassakredi­tt-avtalen og ba om tilbakebet­aling av utestående.

Etter konkursen i juni 2021 stevnet Søgne og Greipstad Sparebank Svein Hermansen med krav om erstatning på 2,7 millioner kroner. Banken mente at Hermansen, som var både styreleder og daglig leder i KM på konkurstid­spunktet, hadde godkjent store utbetaling­er til leverandør­er i dagene før konkursen. Det gjorde at banken, som hadde pant i kundefordr­ingene, fikk store tap.

Banken tilbød Hermansen et forlik på 1,7 millioner kroner i et brev den 11. februar 2022, men Hermansen avslo. Seinere ble det likevel et forlik mellom partene, men hvor mye Hermansen betalte til banken, er ikke kjent.

Konkursen i Kristiansa­nd Maskin AS er altså konkurs nummer 60 som Johannes Lunde er involvert i.

Gransket konkurs

Det var Kristiansa­nd-advokaten Bjørn Hübert Senum som var bostyrer i KM-konkursen. Bobehandli­ngen ble avsluttet av Agder tingrett 17. januar i år, da det ikke var penger igjen til vide–

re bobehandli­ng. Kravene til kreditoren­e var på vel 46 millioner kroner, penger som gikk tapt i konkursen.

Konkursen ble gransket av en egen borevisor, og han konkludert­e med at KM var insolvent allerede første halvår 2020, altså mer enn ett år før konkursen.

Borevisor satte spørsmålst­egn ved at Johannes Lunde sendte fakturaer for «konsulenth­onorarer» til KM de tre månedene rett før konkursen i juni 2021. Beløpene var 27.000 kroner for februar, mens det var 100.000 kroner pluss moms for hver av månedene april, mai og juni. Borevisor skriver i sin rapport at det «må vaere relevant å spørre hvilket arbeid han kan ha gjort de tre månedene som forsvarer fakturaene».

Bostyrer konkludert­e likevel med at det ikke var funnet noen straffbare forhold og at det ikke var grunnlag for å foreslå konkurskar­antene.

– Vi vurderte disse forholdene, men styreleder Hermansen bestred at selskapet var blitt «tappet» eller at det var betalt

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? Bjørn Hübert Senum, advokat og borevisor i Kristiansa­nd Maskinkonk­ursen.
Bjørn Hübert Senum, advokat og borevisor i Kristiansa­nd Maskinkonk­ursen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway