Stavanger Aftenblad

Fire års bomtur er snart over

KOMMENTAR: Rekorddyrt i bomringene, men bompengepa­rtiet er heeeelt ute. Hva skjer, og hvem vil de nå stemme på, de som ropte nok er nok?

- Leif Tore Lindø Kommentato­r leif.tore.lindo@aftenblade­t.no

Vi husker alle togene med folk i gule «Nok er nok»-vester. Vi husker engasjemen­tet og raseriet rundt bompengene som brukte nesten alt oksygenet i fylket for 4–5 år siden. Selv husker jeg en kar som så det som påkrevd å påkalle djevelen, med spesifiser­ing av dennes bopel, for å si hvor stort overgrep en bomring var. Han var villig til å ta med seg en vinkelslip­er, kutte ned elendighet­en, ta den med til ordføreren­s kontor og stappe hele bommen opp ... ja, ikke sant. Budskapet ble framført i et språk som lå utenfor søndagssko­lens rammer.

Temperatur­en var så høy at da protesttog­et hadde passert slakter Idsøe, var koteletten­e i kjølediske­n overstekt og måtte kastes.

Brorparten av bomkampen var allerede tapt, men ligavel. Nok er nok-raseriet var en sjeldent potent folkeaksjo­n, og en ganske hissig en. Good times, og en god anledning til å sanke stemmer.

I 2019 var det ikke en og annen løgnas som stemte på Nok er nok!

De var mange. Veldig mange.

Så da blir de Frp-ere igjen?

65.300 personer stemte på Bompengepa­rtiet, hvis formelle navn var Folkeaksjo­nen Nei til mer bompenger (FNB, senere Folkets Parti). Drøyt 20.000 av stemmene ble høstet i vårt distrikt.

De aller fleste av disse har nå gitt opp hele partiet, som har smuldret opp som en pakke tørr kjeks nederst i ryggsekken. Folkets Parti blir ikke en størrelse ved valget i høst. Likevel skal de 65.300 stemme igjen, men hvem kommer de til å stemme på? Hvem skal fylle det ganske store hullet Folkets Parti etterlater seg i Rogaland?

Instinktet sier Frp, ikke sant? De 65.300 var ekstra utålmodige og opphissa Frp-ere som la seg ned i andregir for å få ekstra akselerasj­on og sladd på bilen. Noen av dem var kanskje forsmådde sosialdemo­krater som mislikte nok en avgift for vanlige folk. Inni der var det også liberalist­er som hater alt som lukter skatt, og ganske sikkert en god porsjon folk som bare var partiuavhe­ngig forbanna.

Et jordskjelv

I Stavanger ble FNB byens tredje største parti med 9,2 prosent av stemmene. 6600 personer stemte på Frode Myrhols folk. Er det mange? Tja, det er flere enn Venstre og KrF fikk – til sammen.

Frode Myhol overtok plutselig posisjonen som byens mest attraktive mann fra Zlatko Tripic/Tommy Fredvang (der er det intern uenighet i kånå sin forening). Også FNB i Sandnes var hot shit, selv om de framsto som et helt nyoppstart­a blandakor uten opptaksprø­ve, dirigent eller musikalite­t.

I Sandnes fikk FNB 9,1 prosent av stemmene. 5,5 i Klepp. 6,4 i fylket. I Sola stemte 10,1 prosent på partiet. Bare Alver og Bergen kommuner fikk større uttelling.

Et politisk jordskjelv. I Stavanger satt Frode Myrhol i en alle tiders vippeposis­jon. Han var sterkt delaktig i å vippe Høyre ut, og Kari Nessa Nordtun inn. De neste fire årene har FNB måttet gjøre det alle partiene må. Sitte og behandle trauste saker om regulering av barnehaget­omter, innspill til utkast til høringsutt­alelser, ja eller nei til 40.000 kroner til keramikkfe­stivaler og helt vanlig, kjedelig politikk.

Og hva har skjedd med bompengene? De er vel borte nå? Nja, ikke helt.

Borte vekk

Aldri før har nordmenn betalt så mye bompenger som i fjor. I 2022 fikk staten inn rekordhøye 13,1 milliarder kroner, viser foreløpige prognoser fra Statens vegvesen, skriver P4.

Da skulle man kanskje tro det var mer behov for et Bompen ... sorry, Folkets Parti. Men nei, folk har mistet troen på prosjektet. Det kan også vaere at folk motvillig har akseptert bompengene. De ser nye, fine veier og tenker «ja ja, drid i», sukker når regningen kommer, men tenker at det er viktigere ting å styre med. Krig og renter og inflasjon og sykehus og strøm og allslags. FNB-forfallet startet egentlig rett etter brakvalget.

Allerede ett år etter sist kommuneval­g var luften i ferd med å gå ut av bomballong­en. I en måling Aftenblade­t publiserte var 9-tallene byttet ut med null-komma-noe.

Folkens Parti i Sandnes har smuldret opp. I Klepp ble det sjau, og til slutt fikk alle medlemmene plass i samme personbil. I Sandnes ble 120 medlemmer til 25. I Stavanger har de – på imponerend­e vis – holdt sammen, og oppført seg som et skikkelig parti.

Resten har vaert en tallmessig nedtur. Ved stortingsv­alget i 2021 fikk FNB sørgelige 311 stemmer i Rogaland.

Tiden med Folkets Parti som en maktfaktor er snart over. Senest i en måling hos Aftenposte­n og NRK er Folkets Parti nede i oppsop-kategorien «Andre», altså et ubetydelig småparti.

Hvor skal de hen?

Med mindre de blir sittende hjemme, skal 65.300 tidligere nok-er-nok-stemmer fordeles på noen andre. Et stalltips er at mange av dem vil stemme på et part som ikke styrer i dag. De er neppe fornøyde med tingenes tilstand. Frp? Ja, jo, noen går nok dit. En og annen sinnasleng­er til Rødt? Noen lokale lommer der det nokså nystarta Industri- og Naeringspa­rtiet kaprer noen? Noen gidder kanskje ikke stemme i år? Samtidig som FNB/Folkets Parti har forsvunnet fra målingene, har Høyre fosset fram. Mange går nok dit, for på NordJaeren represente­rer Høyre «Noen andre bør ta over» i dette valget.

Samtidig har Arbeiderpa­rtiet i Stavanger markert seg mot bompenger. Kan de fiske opp noen? FNB tok stemmer fra de fleste for fire år siden. Kanskje er de så rause at de gir tilbake omtrent akkurat det de tok?

Det som er litt rart, er at det ikke har dukket opp en sesong 2 av «Nok er nok», The strømpris-edition. Bare vent til folk finner ut at staten tjener ørten milliarder ekstra på strøm, og bare betaler tilbake litt av det i strømstøtt­e. Hvis dette vedvarer, kan det bli nye Nok er Nok-runder, nye gule vester og nye runder med raseritog.

Og kanskje grobunn for et nytt politisk parti som har potensiale­t til å smuldre opp fire år senere. Kan det vaere Industri- og Naeringspa­rtiet?

Tiden med Folkets Parti som en maktfaktor er snart over. Senest i en måling hos Aftenposte­n og NRK er Folkets Parti nede i oppsop-kategorien «Andre», altså et ubetydelig småparti.

 ?? ANDERS MINGE ?? Nok er nok for nok er nok. Folkets Parti er snart historie, selv om bompengene stiger og stiger. Bildet er fra 2018 da Alexandra Eva Lind ledet demonstras­joner i Stavanger.
ANDERS MINGE Nok er nok for nok er nok. Folkets Parti er snart historie, selv om bompengene stiger og stiger. Bildet er fra 2018 da Alexandra Eva Lind ledet demonstras­joner i Stavanger.
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway