Stavanger Aftenblad

Bonus til Risaansatt­e etter svett år

NAERBØ: Han skulle ikke ha mer vekst, men økte inntektene med 50 prosent. Nå bruker Bjørn Risa 16 millioner kroner for å gi de ansatte i entreprenø­rselskapet bonus.

- Erlend Skarsaune erlend.skarsaune@aftenblade­t.no

Opp fra kjelleren i hovedkonto­ret til Risa kommer lyden av pesende ledere. Klokken har akkurat passert 07.00. De svetter.

Risa-leder Bjørn Risa har i en årrekke predikert trening for seg og sine ansatte. Nå skal alle ansatte få tilbud om skreddersy­dd treningsop­plegg.

Snart skal han selv ligge strekk ut på det mørke gulvet, etter å ha gitt alt.

Bjørn Risa er ikke i tvil om at for ham var trening helt avgjørende for at han i 2019 klarte å stå på beina og hindre at familiekon­sernet falt sammen.

Men nå vil han helst snakke om andre ting. Entreprenø­rselskapet på Naerbø som tre brødre startet, fyller 75 år i år. Da liker Bjørn Risa godt at de nå står støtt.

Mariann Moi er på treningsøk­ten i kjelleren. 31-åringen er fra Naerbø og begynte som økonomisje­f i desember. Da kom hun fra jobb som revisor i EY i Stavanger.

Nå har Moi – som har mastergrad i regnskap og revisjon fra NHH – vaert med på innspurten med regnskapen­e til selskapene i Risa Gruppen.

– Og så må du trene?

– Jeg er veldig glad i å trene, så det er bare kjekt, sier Moi.

For hovedselsk­apet Risa AS viser 2022-regnskapet at inntektene økte med over 40 prosent – opp med over en halv milliard kroner:

Inntektene endte på 1,8 milliarder kroner.

Resultat før skatt ble 67 millioner kroner, mer enn en dobling fra 2021.

Ansatte deler på 16 millioner kroner i bonus. Dieselutgi­ftene økte med 40 millioner.

Leasing av maskiner for 247 millioner årlig, mot 196 millioner i 2021. Fornying og noen investerin­ger i mer miljøvennl­ige varianter er forklaring­en.

Daglig leder Bjørn Risa er strålende fornøyd med 2022-resultaten­e.

– At vi fikk til dette i en vanskelig tid, er helt vilt. Vi fikk mer arbeid i fjor enn vi hadde tenkt. Så folk har jobbet knallhardt. Og da vil jeg dele av overskudde­t med de ansatte. De skal føle eierskap til Risa, at Risa er litt deres. I en tid med økte utgifter for den enkelte, er det veldig kjekt å kunne bidra, sier daglig leder Bjørn Risa.

16 millioner kroner fordeles til de rundt 600 ansatte. I snitt gir det rundt 26.700 kroner.

– Og vi er allerede 90 prosent utsolgt i år. Så jeg forventer enda mer i bonus til neste år, sier Risa.

For høy omsetning

Med over 1,8 milliarder kroner i inntekter er Risa AS tilbake på sitt tidligere toppnivå fra 2018. Året etter måtte entreprenø­rselskapet ta store tap og endte med et underskudd på 366 millioner.

For første gang fikk Risa-familien inn eksterne eiere. Egersund-milliardae­ren Frode Teigen kom inn, sammen med Arne Incoronato og Rolf Hodne. 200 millioner kroner ble tilført.

Senere har Bjørn Risa kjøpt ut Teigen igjen, og eier nå 80 prosent.

– Du har tidligere sagt at dere ikke skal vokse. Likevel øker dere inntektene med 50 prosent i fjor. Hvor komfortabe­l er du nå?

– Veldig komfortabe­l. Vi har mye bedre kontroll på risikoen i kontrakten­e nå, og andre ting enn lav pris teller mye mer nå enn før. Så omsetter vi for mer enn vi hadde lyst til i fjor. Da leikommer er vi inn andre entreprenø­rer til å ta jobber for oss.

– Ikke over 40!

Framover vil Bjørn Risa fortsette å dyrke det han kaller for Risamodell­en. Ingen voldsom bølge av ansettelse­r venter. Tiden skal brukes til å trimme de han har, så de fungerer best mulig sammen.

– Vi ønsker mye kreativite­t i Risa på gode løsninger. Samtidig kan vi ikke ha at en gjør ting sånn, mens han gjør ting sånn og jeg vil gjøre ting sånn. Hvis vi har mange som gjør som de vil, må vi også ha mange som passer på at ting blir riktig. Så derfor måtte vi finne ut vår måte å gjøre ting på. Vi må vaere som et trimmet håndballag. Dette har jeg brukt enormt mye tid på. Og jeg opplever at vi lykkes.

– Hva gjør dere?

– Vi bruker nok fem millioner kroner i året på å bygge kompetanse i selskapet. Vi snakker mye med de ansatte og bruker mye tid på opplaering av oss selv. Nå høster vi av dette arbeidet. Og det gjør meg så giret! I fjor hadde jeg ikke lyst til å ta fellesferi­e.

Bjørn Risa er også opptatt av hvem han rekruttere­r som ledere. Han vil ikke ha inn de som fra konkurrent­er, opplaert i en annen måte å gjøre ting på.

Og de må ikke vaere over 40 år, mener han. Likevel har Bjørn Risa ansatt Marianne Chesak, nåvaerende fylkesordf­ører. Hun begynner som leder for strategi og samfunnsko­ntakt i Risa-konsernet i oktober – og er 45 år.

– Marianne er et unntak. Hun har en spennende bakgrunn og er en type som jeg liker.

– Vil du ansatte unge – fordi de ikke skal ha så mye annen erfaring?

– Når vi har ansatt eldre folk, brukte de mye tid på å fortelle hvordan de gjør ting andre steder. Det har jeg prøvd og det gikk ikke godt. Vi har veldig tro på hvordan vi driver Risa nå. Vi har tro på kompetanse­n hos folkene våre og at vi selv vet hva som skal til for å dra oss videre inn i neste epoke. Vi mangler ikke noe, sier Risa.

Så er han klar på målet videre. – Vi trenger ikke vaere størst. Men vi vil konkurrere på å vaere solide og ha sunn vekst i inntjening­en.

Bjørn Risa husker at han ble spurt om hvorfor han ikke ville ha vekst.

– Jeg har veldig respekt for volum. Vi har 600 ansatte som skal svette her hver dag, de skal stå ute i dype grøfter, i regn, i kuldegrade­r, i sol og 30 grader. Bak inntjening­en vår ligger enormt mye hardt arbeid, og den er ikke basert på flaks og timing. Så jeg vil heller kjenne de ansatte jeg har, framfor å ha hundre til og omsette for noe mer.

Aldri jobbet så mye

– Da du nådde bunnpunkte­t i 2019, hva gjorde du?

– Jeg måtte gå inn selv og ta styringen. Jeg har aldri arbeidet så mye i hele mitt liv. Ti måneder tok det. Hvis vi var på et besøk et sted, sovnet jeg til forrettene. At jeg står på føttene etter det der. Da så jeg virkelig verdien av å trene. Og så stålsatte jeg meg i skallen på at jeg ikke skulle tape. – Ensomt?

– Ja. Jeg vet at folk forventet at jeg skulle rydde opp. Alle kikket på meg.

– Hva laerte du?

– At vi måtte vaere enormt opptatt av styring av risiko og forstå prosjekten­e. Ett dårlig prosjekt kan ødelegge et helt årsresulta­t. At vi måtte ta ned farten og ta en opprydning.

Og så er han klar på en ting: Nå skulle solen få skinne på de som har vaert med på å bygge Risa. De som har vaert i selskapet lenge, har bygget det opp, de som var lojale, selv om de så at ting ville gå galt.

– Jeg kan bli ganske giret på nye ting. Men nå er vi tilbake til det gamle. At vi skal vaere trauste og opptatt av godt og hardt arbeid, sier Risa.

Mindre lys og varme

Derfor er han også opptatt av ikke å bli slukt inn i all verdens elendighet med økt dieselpris, økt strømpris og økte priser på alt mulig annet.

– Ingenting blir bedre av at jeg kommer inn og snakker om hvor vanskelig alt er blitt. Vi må bruke tiden vår på å løse problemene.

Fordelen nå er at de ansatte lettere forstår at bilene ikke skal gå på tomgang eller at lys og varme ikke må stå på i arbeidsbra­kkene til enhver tid. Og så må vi bare vaere forberedt på at ting skjer og vi noen ganger får litt ekstra puls i hverdagen.

– De ansatte får bonus. Hva gjør du med resten av overskudde­t?

– Vi gjør selskapet mer solid. Og så tar vi ut litt til skatter og avgifter og litt sånn.

For han er komfortabe­l med situasjone­n nå. Han mener at regnskapet for 2022 viser at Risa er på rett vei.

– Vi hadde 197 millioner kroner i kassen ved nyttår. Vi har ingen bankgjeld. Så vi begynner å bli robuste og et selskap som kan takle svingninge­r.

 ?? ??
 ?? ALEXANDER LARSEN ?? Bjørn Risa vil tilby treningsop­plegg til ansatte i selskapet. Alle skal få muligheten, tilpasset sitt behov.
ALEXANDER LARSEN Bjørn Risa vil tilby treningsop­plegg til ansatte i selskapet. Alle skal få muligheten, tilpasset sitt behov.
 ?? ALEXANDER LARSEN ?? Ledergrupp­en i Risa er samlet til morgentren­ing. Lars Rune Nygård (utvikling og produksjon­steknologi) og Mariann Moi puster ut. Liggende på gulvet: Bjørn Risa.
ALEXANDER LARSEN Ledergrupp­en i Risa er samlet til morgentren­ing. Lars Rune Nygård (utvikling og produksjon­steknologi) og Mariann Moi puster ut. Liggende på gulvet: Bjørn Risa.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway