Stavanger Aftenblad

Her er kommunen som heller vil grave seg ned

ENERGI: Klepp kommune går mot strømmen og vil grave ned den nye «fylkesveie­n» for kraftforsy­ning som blant annet skal gå ved historiske Tinghaug.

- Tommas Torgersen Skretting tommas.t.skretting@aftenblade­t.no

Vil punge ut 41 millioner:

Løsningen er at Klepp-samfunnet selv betaler for merkostnad­en ved jordkabel. Noe det etter alt å dømme blir flertall for.

– Det er en seier at vi når fram og at Klepp her går foran som et eksempel på hva som lar seg gjøre. Politikern­e har vaert solide, framsynte og samstemte, og jeg vet at vi har befolkning­en i ryggen, selv om jaerbuen ikke er den som skriker mest opp, sier Fridtjof Helland, gruppelede­r for Høyre.

Kommunedir­ektøren har nå bedt politikern­e i Klepp ta stilling til om kommunen ønsker å gå for merkostnad­en ved å velge jordkabel i stedet for luftspenn. Den er beregnet til 41,1 millioner kroner. I et styremøte i begynnelse­n av februar bestemte Klepp Energi Holding AS at selskapet er villig til å dekke merkostnad­ene ut over 15 millioner kroner. Det betyr altså at ekstraregn­ingen for Klepp kommune blir 15 millioner.

– Men det er en liten malurt i begeret, fortsetter Helland, – og det er at vi i det hele tatt må betale for dette. Altså at det ikke gis rom for unntak i regelverke­t.

Fra blankt nei, til mulig å gjennomfør­e

Bakgrunnen er denne: Det er et gigantisk prosjekt som nå rulles ut over Sør-Rogaland. Det vil koste fra 7 til 11 milliarder, hvorav oppgraderi­ngen på Jaeren utgjør 1–1,5 milliarder kroner.

Mastene blir faerre enn i dag, men høyere. De blir 13 til 27 meter høye med en gjennomsni­ttshøyde på 23 meter for hele kraftledni­ngen. Mastene settes opp med en avstand på 200–300 meter og vil baere fire tråder, hver med en tykkelse på 3,4 centimeter.

Det var Klepp Energi som først gjorde politikern­e oppmerksom på planene om luftspenn på strekket Håland-Hatteland. Ettersom Klepp har sitt eget everk, har de i motsetning til mange andre kommuner mulighet for å lage egne retningsli­njer. Linja har i lang tid vaert å grave ned strømkable­r; for å spare landbruksj­ord, hindre fuglekolli­sjoner, sikre seg mot storm og for å minske energitape­t. Men da kommunen først la fram dette ønsket, var svaret blankt nei: Hovedregel­en er at slike linjer, som blir «fylkesveie­r» for strømmen, skal gå som luftspenn, noe som også er bestemt av Stortinget.

«Mest sannsynlig: Økonomisk tap for lokalsamfu­nnet»

Etter iherdig møtevirkso­mhet kan kommunedir­ektøren nå legge fram utkast til en avtale med Lnett om kostnadsfo­rdeling som kan legges ved søknaden om konsesjon til NVE. Men noen innstillin­g følger ikke med på lasset fra kommunedir­ektør Torild Lende Fjermestad:

«Primaerbru­kerne av kommunale tjenester, barn, unge og eldre, vil vaere de som belastes dersom avtalen inngås. Mens det er boligeiere og naeringsli­v som vil vaere dem som får nytten av en noe lavere nettleie over tid. Avveininge­ne mellom disse vil i stor grad vaere et politisk spørsmål», begrunner hun i saksutredn­ingen.

Kommunedir­ektøren poengterer at den samfunnsøk­onomiske virkningen av avtalen for innbyggern­e i Klepp er usikker, og mest sannsynlig et økonomisk tap for lokalsamfu­nnet. «Dette må eventuelt veies opp mot andre hensyn.»

Mye tyder på at det er nettopp disse andre hensynene som kommer til å bli vektlagt av politikern­e.

– Vi setter stor pris på fri sikt mot havet og høyspentma­ster i dette området vil vaere visuell forurensni­ng. Det andre tungtveien­de argumentet er utnyttelse­n av matjorda vår. Master vil legge beslag på for mye verdifullt areal, mener Helland.

– Dette blir et vedtak for mine barn og barnebarn, sier han.

Jordkabel får trolig flertall

Aftenblade­t har vaert i kontakt med gruppelede­r i Arbeiderpa­rtiet, Einar Erga, som også er styreleder i Klepp Energi sitt holdingsel­skap og som vil vaere inhabil i den politiske behandling­en, og gruppelede­r i Senterpart­iet, Roar Lima Grødeland. Erga sier at Ap går for jordkabel, Lima Grødeland at Senterpart­iet etter alle solemerker gjør det samme, med det forbehold at gruppa ikke har rukket å drøfte dette. Sammen med Høyres stemmer, vil saken dermed få flertall i formannska­pet 13. mars. Det er kommunesty­ret som skal avgjøre saken endelig.

– Vi ønsker ikke faele master, spesielt ikke opp mot Tinghaug. Dette er et område som betyr noe spesielt for oss, sier Einar Erga (Ap).

– Master tar jordbruksa­real og båndlegger områder rundt. Dessuten er det i samfunnets interesse at vi legger til rette for minst mulig tap av den elektrisit­eten vi faktisk har produsert. Jordkabler gir mindre energitap enn luftspenn, påpeker Roar Lima Grødeland (Sp).

 ?? ANDERS MINGE ?? Dette bildet er tatt fra Tinghaug i retning nord. Det er dette området som er så viktig for politikern­e i Klepp: Her vil de ikke ha kraftledni­nger i luftspenn.
ANDERS MINGE Dette bildet er tatt fra Tinghaug i retning nord. Det er dette området som er så viktig for politikern­e i Klepp: Her vil de ikke ha kraftledni­nger i luftspenn.
 ?? ANDERS MINGE ?? Klepp vil bevare dette landskapet og ser nå ut til å vinne fram – på tvers av vanlig praksis for denne typen strømforsy­ning. Bildet er tatt nordover fra krysset Fjogstadve­gen og Postvegen.
ANDERS MINGE Klepp vil bevare dette landskapet og ser nå ut til å vinne fram – på tvers av vanlig praksis for denne typen strømforsy­ning. Bildet er tatt nordover fra krysset Fjogstadve­gen og Postvegen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway