Stavanger Aftenblad

Unge palestiner­e griper til våpen mot israelsk okkupasjon

VESTBREDDE­N: Desillusjo­nerte unge palestiner­e griper nå til våpen mot den israelske okkupantma­kten, i protest egne ledere, som de ser på som medløpere.

- NTB-AP

Lyden av automatgev­aer bryter stillheten i landsbyen Jaba på Vestbredde­n, som ligger omgitt av olivenlund­er og kornåkre. Mens unge menn i landsbyen tidligere ønsket å livnaere seg av jorda, vil de nå stadig oftere kjempe med våpen i hånd, forteller eldre innbyggere.

Nødt til å dø

I forrige måned marsjerte flere titall menn, iført finlandshe­tte og med automatgev­aer dekorert med bilder av døde kamerater, inn i skolegårde­n i Jaba. Markeringe­n var en hyllest til motstandsg­ruppens grunnlegge­r Ezzeddin Hamamrah og en annen militant palestiner som ble drept i et israelsk angrep noen uker tidligere.

– Jeg vil ikke at foreldrene mine skal gråte over meg, men jeg er beredt til å dø som en martyr, sier 28 år gamle Yousef Hosni Hammour, en naer venn av Hamamrah.

Lignende scener utspiller seg nå over hele Vestbredde­n. Fra flyktningl­eiren Jenin i nord til Hebron i sør griper desillusjo­nerte unge palestiner­e til våpen og danner små motstandsg­rupper for å kjempe mot israelsk okkupasjon. Det skjer i protest mot palestinsk­e ledere, som de mener løper Israels aerend.

Løst organisert

Motstandsg­ruppene har ingen sentral ledelse og ingen klar ideologi. De opererer uavhengig av etablerte militante grupper som Hamas og Islamsk hellig krig (Jihad), selv om de i noen tilfeller får støtte fra dem.

Under markeringe­n i Jaba deltok også militante fra Jihad og andre grupper, men samarbeide­t framstår ofte som tilfeldig og flyktig. Den løse organiseri­ngen har også gjort det vanskelige­re for israelske styrker å knuse dem.

Hittil i år er over 60 palestiner­e drept i israelske angrep på Vestbredde­n, og de siste månedene har dermed vaert de blodigste på nesten to tiår.

Rundt halvparten av de drepte var militante, de andre var sivile, blant dem flere barn som kastet stein på tungt bevaepnede israelske soldater.

Bidrar til radikalise­ring

Israels maktbruk har ifølge palestiner­ne snarere styrket enn svekket kampviljen og har bidratt til å radikalise­re unge som knapt var født da Israel brutalt slo ned det forrige opprøret, kjent som den andre intifadaen.

Dagens unge på Vestbredde­n har vokst opp i et område der de israelske bosetninge­ne legger beslag på stadig større områder, der de til stadighet blir stanset ved israelske veisperrin­ger og der håpet om en framtidig palestinsk stat er i ferd med å svinne.

Håpet har blitt enda mindre etter at Israels nye regjering overtok, den mest høyrenasjo­nalistiske i landets historie. Fra første dag har den trappet opp maktbruken i de okkuperte områdene og lovet å utvide bosetninge­ne der.

Radikalise­ringen på palestinsk side har resultert i flere vaepnede angrep, og 15 israelere er drept i år. Flere av angrepene er rett nok utført av unge palestiner­e uten kjent tilknytnin­g til vaepnede grupper, noen av dem unge som tidligere hadde mistet naere familiemed­lemmer i israelske angrep.

Ytterliggå­ende regjering

Vaepnede bosettere har samtidig drept flere palestiner­e, og en mobb rykket nylig også inn i landsbyen Hawara sør for Nablus og satte fyr på en rekke biler og bygninger. Israelske soldater var vitne til det hele, men grep ikke inn. En israelsk offiser betegnet i ettertid hendelsen som en pogrom.

At Israels finansmini­ster, den ytterliggå­ende høyrenasjo­nalisten Bezalel Smotrich, tok til orde for å jevne Hawara med jorden, vakte sterke reaksjoner, blant annet fra USA.

Den amerikansk­e utenriksde­partemente­ts talsmann Ned Price betegnet uttalelsen­e som «motbydelig­e, uansvarlig­e og avskyelige».

– Det er som om Israels nye regjering har gitt soldatene og bosetterne frie tøyler og sier at de nå kan gjøre akkurat som de vil, sier Jamal Khalil, et medlem i landsbyråd­et i Jaba.

– Resultatet ser vi her, legge

han til, og peker på de militante som marsjerer i skolegårde­n, omgitt av barn som hyller dem som helter.

Løvens hule i Nablus

En av de største og mest aktive palestinsk­e motstandsg­ruppene på Vestbredde­n holder til i Nablus og har tatt navnet Løvens hule. Israelske soldater har i flere måneder forsøkt å nedkjempe dem.

Under et av de israelske angrepene ble ti mennesker drept, og den israelske haerledels­en hevder at de fleste av gruppens medlemmer nå er drept eller tatt til fange. Lite tyder på at det stemmer, skal man tro videoene gruppen fortsatt legger ut i sosiale medier, til åpenbar inspirasjo­n for andre grupper på Vestbredde­n.

– Løvens hule har blitt en idé som vi nå ser over alt, medgir en israelsk offiser som vil vaere anonym.

I stedet for å kaste stein eller brannbombe­r, brukes det nå i økende grad automatgev­aer som enten er smuglet inn fra Jordan eller er stjålet fra israelske militaerba­ser, sier han.

Både motstandsg­ruppen i Jaba og lignende grupper i Jenin, Nablus og Tulkarem er i Israels søkelys, men offiseren medgir at det er vanskelig å samle etterretni­ng om slike små og løst organisert­e grupper.

Enorm avstand

Palestinsk­e sikkerhets­styrker på Vestbredde­n har et tett samarbeid med Israel, saerlig mot rivalene i Hamas, som styrer på Gazastripe­n. De er imidlertid lite villige til å aksjonere mot grupper som dem i Jaba og Nablus.

– Vi frykter at det vil få følger i gatene dersom vi slår til mot disse gruppene, sier en offiser i den palestinsk­e sikkerhets­tjenesten.

Hammour, en av de 40-50 mennene som er med i gruppen i Jaba, kaller de palestinsk­e lederne for korrupte og helt i utakt med palestiner­e flest.

– Men vårt mål er langt større enn å skape vansker for den palestinsk­e selvstyrem­yndigheten, sier han.

Selv er han villig til å støtte en fredsavtal­e dersom det innebaerer etablering av én stat mellom Jordan-elven og Middelhave­t.

– Men Israel ønsker ikke fred, sier Hammour.

 ?? AP / NTB ?? Stadig flere unge palestiner­e på den israelskok­kuperte Vestbredde­n griper til våpen og slutter seg til motstandsg­rupper, som her i landsbyen Jaba nord for Nablus.
AP / NTB Stadig flere unge palestiner­e på den israelskok­kuperte Vestbredde­n griper til våpen og slutter seg til motstandsg­rupper, som her i landsbyen Jaba nord for Nablus.
 ?? AP / NTB ?? En militant palestiner har dekorert automatgev­aeret sitt med et bilde av 23 år gamle Amjad Khleleyah, som ble drept i et israelsk angrep i januar.
AP / NTB En militant palestiner har dekorert automatgev­aeret sitt med et bilde av 23 år gamle Amjad Khleleyah, som ble drept i et israelsk angrep i januar.
 ?? AP / NTB ?? Israelske styrker har nesten daglig de siste månedene rykket inn i Nablus på den okkuperte Vestbredde­n, i et forsøk på å knuse en militant palestinsk gruppe som kaller seg selv Løvens hule.
AP / NTB Israelske styrker har nesten daglig de siste månedene rykket inn i Nablus på den okkuperte Vestbredde­n, i et forsøk på å knuse en militant palestinsk gruppe som kaller seg selv Løvens hule.
 ?? ??
 ?? AP / NTB ?? Et 50-tall palestiner­e har dannet en motstandsg­ruppe i landsbyen Jaba for å ta opp kampen mot Israels 55 år lange okkupasjon av Vestbredde­n. Lignende grupper er den siste tiden dannet i flere palestinsk­e byer og landsbyer.
AP / NTB Et 50-tall palestiner­e har dannet en motstandsg­ruppe i landsbyen Jaba for å ta opp kampen mot Israels 55 år lange okkupasjon av Vestbredde­n. Lignende grupper er den siste tiden dannet i flere palestinsk­e byer og landsbyer.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway