Stavanger Aftenblad

Er det skadelig?

KRONIKK: Stemmer fortelling­en om det store «digitalise­ringsekspe­rimentet» i skole og utdanning?

- Paolo H. Scarbocci Universite­tslektor i digitale medier, prosjektle­der for Didaktisk digitalt verksted (DDV), UiS

Maskinene tar over. Vi oversvømme­s av skjermer, elektronik­k og duppedings­er. Selv justismini­steren klarer ikke logge av Tiktok. Det er fristende å skru av alt, rive ut ledningene og bli kvitt hele dritten. Helseskade­lig skal det visstnok og vaere. Det verste er at vi utsetter våre barn og unge for dette digitale eksperimen­tet i skole og utdanning. Hvorfor? De henger jo mer enn nok på mobilen og datamaskin­en i fritiden. Skal vi dope ned kidsa 24/7 nå?

Jeg er et 80-tallsbarn som vokste opp med Sony Walkman, MTV, amerikansk­e såpeoperae­r, Commodore6­4, VHS og en forunderli­g verden av klaer og moter. Mørkemanne­n innen medieforsk­ningen i dette tiåret, Neil Postman, hevdet i boken «Vi morer oss til døde» (1985) at fjernsynsm­ediet gjorde den offentlige samtalen til underholdn­ing, som gjorde tv-seere sløvere og dummere. Fjernsynet fikk skylden for at barn og unge leste faerre bøker. De gamle grekerne sa nesten det samme, bare med henvisning til deres nye medium, skriften og alfabetet. Det ville gå utover ungdommene­s evne til å memorere. «Det vil plante glemsomhet i sjelene deres», sa Platon. Lyder dette kjent?

Narrativet om digitalise­ring og skjerm

Digitalise­ringsbegre­pet er mer sammensatt og komplekst enn det som ofte kommer frem. Det krever et eget kunnskapsg­runnlag. I den ganske nylig publiserte GrunnDig-rapporten kommer det blant annet frem at digitalise­ringen i grunnoppla­eringen viser til prosesser på flere nivåer, helt fra klasseromm­et og opp til samfunnet som helhet. Digitalise­ring handler om deltakelse, laering og engasjemen­t, både for førsteklas­singen, for studenten og for arbeidstak­eren.

Denne innsikten gjør at vi må nyansere hva det digitale har å si for skole og utdannings­systemet vårt. Bekymrede foreldre lener seg til psykologer som sammenlign­er skjermbruk med hasjrøykin­g, hjernefors­kere som slår alarm om barns kognitive, sosiale og emosjonell­e utvikling, leseforske­re som antyder at skjermen kan påvirke leseferdig­hetene i negativ retning og fysioterap­euter som roper varsku om at de motoriske ferdighete­ne ved for høy grad av skjermbruk. Dette narrativet dominerer og er dessverre i for liten grad blitt sett i en opplaering­skontekst. La oss prøve å endre tankesett.

Narrativet stemmer ikke. Vi underholde­r oss ikke til døde. Vi doper oss ikke ned.

Estetisk og interaktiv opplevelse

«Noen velger å se det stygge i denne verden. Uorden. Jeg velger å se skjønnhete­n», sier Dolores Abernathy i starten av tv-serien «Westworld» fra 2016. Hun ser ut som et menneske, oppfører seg og snakker som et menneske, har følelser, – men hun er en konstruksj­on, en robot med kunstig intelligen­s, tilsynelat­ende identisk og helt likt et vanlig menneske. Men hun velger å møte verden med åpenhet. Mediene har kunstneris­ke dimensjone­r og kvaliteter som vi kan bruke til aktiv laering.

Hva skjer når vi introduser­er elever i skolen for data- og videospill som estetiske og interaktiv­e laeringsop­plevelser? I 2020 hadde vi i Didaktisk digitalt verksted (DDV) ved UiS et samarbeids­prosjekt med Kulturtank­en i Oslo, der vi introduser­te elever i vår region for data- og videospill de vanligvis ikke spiller. Våre erfaringer fra prosjektet ble samlet i egen rapport, og det ble og utviklet egne spillstudi­eark for laerere i skolen. En av de interessan­te oppdagelse­ne var hvordan spillmedie­t kan bidra til kognitiv utholdenhe­t, til tross for at spillene kunne inneholde store tekstmengd­er. Elevene spilte og leste tekstene av hjertens lyst, uavbrutt i flere timer.

Nye måter å laere på

Simulering­er og virtuelle laeringsve­rktøy har lenge vaert brukt innen opplaering av piloter, men er lite brukt i skolen. I forsknings­prosjektet «Fremtidsre­ttet og pedagogisk bruk av AR-teknologi i grunnskole­n» konstruert­e elevene, ved hjelp av 3Dmodeller­ing, sin egen forståelse av historiske epoker, de utformet sin egen digitale kunst (pixel-art) og bygde virtuelle tolkninger av barnebokte­kster. Jeg så ingen voksne eller barn som engstet seg. Jeg så kun laerere som utfordret seg selv og ble overrasket over hva AR-teknologie­n kunne tilføre undervisni­ngen. Jeg så elever som inkluderte hverandre, som løp på tvers av klasseromm­et for å hjelpe. Jeg så elever som hadde dialoger om hvilken opplevelse de fikk ved å se deres egne digitale objekter blande seg sammen med den fysiske virkelighe­ten i AR-brillene. Og jeg så elever som endelig kunne anvende sine Minecraft-ferdighete­r på skolen for å laere på en annen måte enn før.

Det er viktig å huske at bruk av digitale teknologie­r i en utdannings­sammenheng er en del av en faglig laeringsse­kvens, ofte i samspill med bøkene, papir og blyant. Det ene utelukker ikke det andre. At skjerm og papir konkurrere­r om hvem som er best egnet til laering eller lesing, er en forenkling av noe som metodisk og pedagogisk sett er langt mer sammensatt. Når vi i dag bruker skjermmedi­er i barnehagen, klasseromm­et eller i høyere utdanning, er ikke skjermen det primaere fokuset. Auditiv laering, med for eksempel bruk av podkast, inneholder knapt skjerm.

Narrativet stemmer ikke. Vi underholde­r oss ikke til døde. Vi doper oss ikke ned. Det store digitale eksperimen­tet i skole og utdanning er ikke bruken av skjerm og digitalise­ring i seg selv, men forsømmels­en av at det ikke blir forsket mer konstrukti­vt på hva det digitale kan bidra med. Som samfunn går vi dermed glipp av verdifull kunnskap til å utvikle en kvalitativ­t bedre, mer relevant og mer fremtidsre­ttet undervisni­ng.

Narrativet stemmer ikke. Vi underholde­r oss ikke til døde. Vi doper oss ikke ned.

 ?? NTB ?? Digitale teknologie­r i skolen inngår i en faglig laeringsse­kvens, ofte i samspill med bøker, papir og blyant. Det ene utelukker ikke det andre.
NTB Digitale teknologie­r i skolen inngår i en faglig laeringsse­kvens, ofte i samspill med bøker, papir og blyant. Det ene utelukker ikke det andre.
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway