Stavanger Aftenblad

Vi trenger flere kvinner i idretten!

LIKESTILLI­NG: Norge blir sett på som et av verdens mest likestilte land. Og på mange områder har vi kommet langt, men er det fremdeles store forskjelle­r innenfor norsk idrett mellom kvinner og menn.

- Line Møllerop Utvalg for kultur, idrett og samfunnsdi­alog (H)

Deltakelse­n blant kvinner i organisert idrett har økt gradvis med årene, men kvinner fremdeles underrepre­sentert i styrende organer i idretten, som trenere, ledere og profesjone­lle utøvere. Jevnt over har jenter og kvinner i idretten i dag lavere forutsetni­ng for å lykkes. Forholdene ligger derfor ikke godt nok til rette.

Bak fasaden

Vi er fremdeles i en situasjon der kvinner ikke får hoppe på ski i store bakker. Der kvinner kun får gå 3 mil i skirenn, mens herrene får gå 5 mil. I tillegg ser vi dessverre tydelige forskjelle­r mellom kvinner og menn i internasjo­nale konkurrans­er. I fjor ble de 26. olympiske vinterleke­r i Beijing arrangert, og Norge tok historisk mange medaljer. I etterkant ble den «den norske modellen» hyllet av både norske og internasjo­nale medier. Men bak fasaden skjuler det seg en trist sannhet: Blant dem som var med på gullfesten i Beijing var det bare tre norske kvinner som tok medalje individuel­t

– og 14. menn.

Den 8. mars markerer vi den internasjo­nale kvinnedage­n. Likestilli­ng må stå på agendaen hele året, men denne dagen aktualiser­er hvor vi må ta et spesielt ansvar. Idretten er et sted som trenger økt oppmerksom­het og flere tiltak for å sikre like muligheter for barn og unge. Derfor er det et viktig poeng for Høyre at også vi i Stavanger kommune tar grep der vi kan gjøre en forskjell.

Handling

Likestilli­ng i idretten handler om alt fra tilgang til treningsti­d, treningsfa­siliteter, garderobef­asiliteter, betalte trenere, kvinnelige ledere og trenere. Og selv om både idrettsfor­bundet og politikere er enige om ambisjonen om et mer likestilt Idretts-Norge, må vi gå fra å snakke om problemet, til å faktisk gjøre noe med det.

Å vedta gode intensjone­r er enkelt. Å gjøre noe med strukturel­le forskjelle­r er en krevende oppgave. I dag er det langt flere menn enn kvinner som er aktive i den organisert­e idretten i Stavanger. Tall fra 2021 viser at over 24.000 menn som var aktive i idretten, mens det var litt over 18.000 kvinner. I tillegg ser vi at det var nesten dobbelt så mange menn, som kvinner fra Stavanger som klarte å ta internasjo­nale eller nasjonale medaljer i 2022.

Ikke lykkes godt nok

Er vi da gode nok på å sikre en likestilt idrett her i Stavanger? Det mangler ikke på forsøk fra idretten selv på å endre likestilli­ngsutfordr­ingene. Svømmeforb­undet opprettet i år en egen mentorordn­ing for kvinnelige trenere. Jeg har selv hvert med på å opprette en egen mentorordn­ing for kvinnelige ledere i Studentidr­ettsforbun­det for over ti år siden. Det er også testet ut ulike kampanjer og rekrutteri­ngstiltak for å sikre at flere jenter og kvinner blir mer involvert i idretten. Likevel har vi ikke lykkes godt nok enda.

For å kunne sikre en varig endring over tid er det viktig å ha likestilli­ngen på agendaen på alle nivå av idretten, lokalt, regionalt, nasjonalt og internasjo­nalt. I Stavanger er det viktig at kommunen spiller på lag med de lokale idrettslag­ene for å sikre god tilrettele­gging og tiltak, som kan bidra til at flere jenter og kvinner blir med. Det ønsker vi i Stavanger Høyre å sikre at skjer, og vi har satt likestilli­ng i idretten opp til debatt på førstkomme­nde møte i utvalg for kultur, idrett og samfunnsdi­alog. Møte er den 8. mars, og for vår del blir dette en viktig anledning for å rette søkelyset på likestilli­ng mellom menn og kvinner i idretten.

I Stavanger er det viktig at kommunen spiller på lag med de lokale idrettslag­ene for å sikre god tilrettele­gging og tiltak, som kan bidra til at flere jenter og kvinner blir med.

 ?? HEIKO JUNGE / NTB ?? «Blant dem som var med på gullfesten i Beijing var det bare tre norske kvinner som tok medalje individuel­t – og 14. menn», skriver Line Møllerop. Her Therese Johaug som vant gull på 30 kilometere­n.
HEIKO JUNGE / NTB «Blant dem som var med på gullfesten i Beijing var det bare tre norske kvinner som tok medalje individuel­t – og 14. menn», skriver Line Møllerop. Her Therese Johaug som vant gull på 30 kilometere­n.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway