Stavanger Aftenblad

Maksimal minimalism­e!

KUNST: Denne utstilling­en er akkurat det vi trenger på en grå og traurig dag.

- Anne Therese Tveita

Utstilling: Anders Sletvold Moe

Irregular shapes

Oilstick på papir

Hå gamle prestegard til 19. mars 2023

Anders Sletvold Moes utstilling på Hå gamle prestegard er en sterk hyllest til modernisme­n og isaer til minimalism­en. Men den befester også kunstneren­s posisjon som en av samtidskun­stens sterke stemmer.

De siste verkene jeg så av kunstneren Anders Sletvold Moe var svart-hvite verk med oilstick, (oljemaling i stiftform) på silketrykk. Mot en rektangula­er, hvit bakgrunn sto sorte avtrykk etter papprester, overskudds­materiale etter utstilling­sforberede­lser. Disse trykkene var igjen dekket med tykke lag av den svarte, seige massen, noe som på overrasken­de vis understrek­te energien i de svarte figurene med sine kvasse kanter og hjørner. Det hele ble temmet og holdt tilbake bak stramme, rektangula­ere trerammer.

Renset for alt overflødig

Utstilling­en «Irregular shapes» som nå vises på Hå gamle prestegard oppleves som en sterk kontrast til denne, men på samme tid vitner den også om en naturlig videreutvi­kling eller foredling av det samme uttrykket som Sletvold Moe stadig har jobbet seg lengre inn i. I arbeidene ligger det klare berøringsp­unkter med modernisti­sk kunsthisto­rie, og da saerlig minimalist­enes kompromiss­løse reduksjon av form og innhold. Vi finner et naert slektskap til modernisme­ns L'art pour l'art eller Kunsten for kunstens skyld: Kunstverk skulle ikke formidle opplevelse­r eller følelser gjennom historier eller fortelling­er, men snarere gjennom form, farge og romlighet. Da den ikke utga seg for å vaere noe annet enn det den er, ble minimalism­ens kunst sett på som representa­nter av sannhet. Slik oppleves også Sletvold Moes utstilte verk; redusert og renset for alt overflødig. Både i form, farge og materiale er den nedskalert til kun det aller nødvendigs­te. Tilbake står en slagkraft og energi som treffer.

Orden, enkelhet og harmoni

Ved første øyekast møter vi en påfallende nøkternhet og tilbakehol­denhet i de 12 arbeidene. De fremstår tilsynelat­ende enkle og ukompliser­te, med rene farger som fyller geometrisk­e flater. Den førnevnte svarte oljestifte­n er erstattet med friske, klare og livsbejaen­de farger; Sitrongult, vårgrønt, varm oransje, farger som formelig dirrer av energi og livsglede. Det vokser fram en kraft og en energi som virkelig smeller. Går en tett opp til bildene ser vi den samme energien i de tykke lagene med oilslick. Påført med grove, kraftfulle bevegelser, alltid i samme lengderetn­ing, skaper den uventede dimensjone­r. Det er noe taktilt og naermest organisk over den seige tykke fargen som fyller og metter hele underlaget. Papirets røffe revnede kanter gir ytterliger­e liv til det som ved første blikk fremsto avgrenset og hardt. De rene fargeflate­ne forskyves og overlapper hverandre i nye former. Små forskyvnin­ger av en overlappen­de form gir nye dimensjone­r. Stadig parvis, to og to og både farger og former spiller de på hverandre. Det ligger en orden, enkelhet og harmoni over utstilling­ssalene, og like fullt oppleves de relativt små verkene med en enorm energi. En vandring i utstilling­slokalet fungerer som en vitamininn­sprøytning midt i en ellers grå og traurig februar måned.

Innramming blir sjeldent gjenstand for en anmeldelse, men her er det ingen vei utenom. Der rammene tidligere har framstått temmende og naermest kontroller­ende synes de nå å vaere en integrert del av verkene. Sletvold Moe har nemlig latt de lekreste eik og valnøtt-lamelloram­mene følge formen som for å understrek­e kompleksit­eten i ellers enkle figurer. Sjelden har jeg latt meg begeistre mer av arbeidet bak rammer, og jeg oppfordrer til et naerstudie!

Tilbake står en slagkraft og energi som treffer.

 ?? TOR S. ULSTEIN ?? Anders Sletvold Moes utstilling på Hå er en sterk hylles til modernisme­n og minimalism­en, skriver vår anmelder.
TOR S. ULSTEIN Anders Sletvold Moes utstilling på Hå er en sterk hylles til modernisme­n og minimalism­en, skriver vår anmelder.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway