Stavanger Aftenblad

Kommunedir­ektøren vil avvise klager på tursti-ekspropria­sjon

STRAND: Ny sjanse for grunneiere på Tau som prøver å hindre at hagene skal bli ødelagt av tursti.

- Tor Inge Jøssang tor.inge.jossang@aftenblade­t.no

Strand kommune vedtok i fjor sommer å gå til ekspropria­sjon for å anlegge tursti gjennom tre hager på Tau.

Stemmetall­et i kommunesty­ret var 16–13.

Flertallet med Høyre, KrF, Venstre og bygdelista BTN argumenter­te med at dette området har vaert regulert som friområde i 70 år.

Partiene er opptatt av å få på plass de siste 300 meterne av en 2 kilometer lang tursti langs Krossvatne­t, en naturperle midt i sentrum på Tau.

Mindretall­et mente at det må vaere mulig å justere turstien 3–5 meter naermere vannet i tråd med grunneiern­es ønske. Dette har Statsforva­lteren sagt nei til.

For å få turstien rundt Krossvatne­t raskt på plass, besluttet kommunesty­ret i samme vedtak om å søke samtykke til forhåndsti­ltredelse av arealet.

De vil be Statsforva­lteren om klarsignal til utbygging før erstatning­en er fastsatt.

Men det går ikke så raskt som det politiske flertallet hadde håpet. For mindretall­et krevde lovlighets­kontroll og de berørte grunneiern­e påklaget vedtaket.

Grunneiern­e har lagt fram rapporter som underbygge­r deres syn: Turstien kan flyttes noen få meter naermere Krossvatne­t, slik at hagene ikke blir så ødelagt, uten at det går utover naturmangf­oldet. I klagen hevder de at det er gjort saksbehand­lingsfeil.

Kommunen utsatte behandling­en av klagene fra grunneiern­e i påvente av svar på lovlighets­kontrollen.

Men Statsforva­lteren mener at klagene fra grunneiern­e må behandles først.

Derfor legges saken på nytt fram for politisk behandling 16. mars i formannska­pet. Kommunedir­ektørens innstillin­g er å avvise klagene.

– Områder har vaert regulert til friområde over lang tid, selv om grunneiern­e selv har benyttet arealet som hage, heter det i saksutredn­ingen, som avviser at det er gjort saksbehand­lingsfeil.

Morten Naess (H) er leder i Forvaltnin­gskomiteen.

– Dette er en sak vi har hatt til behandling veldig mange ganger. Vi har hatt befaring to ganger og behandlet saken i komiteen tre, fire, fem ganger pluss i kommunesty­ret, sier Naess.

– Kan saken ta så lang tid at det blir mannskapsb­ytte i politikken etter kommuneval­get og et annet utfall av saken?

– Det kan selvfølgel­ig bli en utfordring dersom det blir stort bytte av mannskapet, for uansett hvilket parti det gjelder, glemmer man det forgjenger­ne har bestemt. Men jeg tror ikke det er noen som har som taktikk å få saken utsatt, for det vil uansett vaere et sjansespil­l, sier Naess.

 ?? PÅL CHRISTENSE­N ?? Hensynet til naturen, fugle- og dyrelivet er viktigst for Statsforva­lteren. Blåstiplet linje viser hvor turstien er regulert, mens rødstiplet linje viser hvor de berørte eierne ønsker den skal legges.
PÅL CHRISTENSE­N Hensynet til naturen, fugle- og dyrelivet er viktigst for Statsforva­lteren. Blåstiplet linje viser hvor turstien er regulert, mens rødstiplet linje viser hvor de berørte eierne ønsker den skal legges.
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway