Stavanger Aftenblad

Kritikkver­dig praksis

LEDER: At nye russere får komme og jobbe offshore i Norge, stiller spørsmål både om sikkerhete­n til de ansatte og prinsippen­e for selskaper som er sterkt til stede i Russland.

-

SLB (tidligere Schlumberg­er) har sendt ut to russiske statsborge­re til rigger på norsk sokkel. Det viser en bekymrings­melding Aftenblade­t har fått tilgang til.

Den ene russeren skal ha blitt sendt ut på boreriggen Deepsea Aberdeen, som jobber for Equinor. Det er ukjent hvor den andre russeren er sendt.

Petroleums­tilsynet bekrefter at de har mottatt bekymrings­meldinger om saken.

Equinor sier at de ikke har funnet noe regelbrudd, og Odfjell Drilling sier at de ikke har funnet noe mistenkeli­g i denne saken.

Men denne saken vekker helt tydelig frykt hos de andre offshorear­beiderne. En bekymrings­melding kaller selskapets valg om å hente inn russiske statsborge­re til norsk sokkel for «tonedøvt».

Martin Skogland, klubbleder for SAFE i SLB, sa til Aftenblade­t at de ikke synes det er greit at selskapet henter inn nye russere når situasjone­n er som den er i Europa.

«Den ene dagen får ansatte beskjed om å speide etter droner på riggen. Plattforms­jefen kom ned og ba oss vaere oppmerksom­me, fordi vi hadde en ny trusselsit­uasjon. Dagen etter er mine medlemmers naermeste ansatte en russer som er hentet direkte fra Russland,» sa Skogland.

Det er ikke her snakk om russere som allerede bor i Norge, men russere som er hentet hit de siste månedene.

Å skape unødig frykt hos de andre offshorear­beiderne er kritikkver­dig i seg selv. Men saken stiller også et prinsipiel­t spørsmål som handler om mer enn bare de to russiske offshorear­beiderne.

For mens konkurrent­ene Baker Hughes og Halliburto­n har trukket seg ut av Russland etter angrepet på Ukraina i fjor, har SLB fortsatt aktivitete­n sin i landet.

SLBs aktivitet i Russland og Sentral-Asia skal ha vokst med 25 prosent i tredje kvartal i fjor, viste tall fra Reuters. Inntektene i samme område skal ha økt med 45 prosent fra første til tredje kvartal.

Selskapet skal ha ansatt 70 nye i Russland mot slutten av 2022.

Presset var stort på både Equinor og andre selskaper etter at krigen startet. Equinor trakk seg raskt ut av Russland.

Etter massivt press, også i Norge, trakk det tyske oljeselska­pet Wintershal­l seg ut av Russland i januar i år. Spørsmålet er da om vi skal godta at SLB øker sin tilstedeva­erelse i Russland og bidrar til at regimet i landet kan tjene penger til sin krigføring.

Schlumberg­ers svar er at SBL alltid har omfavnet mangfold. Og at de ikke diskrimine­rer mot enkelte nasjonalit­eter.

Men dette handler ikke om diskrimine­ring. Det handler om at offshorean­satte skal føle seg sikre når de er på jobb og om å vaere konsekvent i prinsippen­e.

Spørsmålet er om vi skal godta at SLB øker sin tilstedeva­erelse i Russland .

 ?? ODFJELL DRILLING ?? En russer som jobber på riggen Deepsea Aberdeen har skapt bekymring blant de andre ansatte.
ODFJELL DRILLING En russer som jobber på riggen Deepsea Aberdeen har skapt bekymring blant de andre ansatte.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway