Stavanger Aftenblad

Han får selv meksikaner­e til å føle seg hjemme i Stavanger

STAVANGER: Adnan Sadrija fra Kosovo har servert meksikansk mat til sultne rogalendin­ger i snart 30 år. I fjor fikk han endelig oppfylt drømmen om å åpne sitt eget Mexico midt i Stavanger.

- Camilla Klovning camilla.klovning@aftenblade­t.no

– Er det sant? Det er jo helt fantastisk!

Ansiktet til Adnan Sadrija (54) lyser av ektefølt glede og stolthet.

At Aftenblade­ts anmelder triller en 5-er på terningen for tacoen hans, kunne knapt gitt en bedre start på Spis ute ugå for innehavere­n av den familiedre­vne restaurant­en i Steinkarga­ta 21 i Stavanger sentrum.

– Vi hadde besøk av noen meksikaner­e for en stund siden. De kom tilbake tre dager på rad for å spise tacoen vår og sa at maten fikk dem til å føle seg hjemme. Større kompliment kunne jeg ikke fått, sier Adnan.

Trebarnsfa­ren kom til Stavanger fra Kosovo for 35 år siden, men har i dag et hjerte som banker minst like mye for Mexico – selv om han fortsatt ikke snakker et eneste ord spansk.

Etter 16 år som restaurant­sjef og senere daglig leder på gamle restaurant Mexico på Skagenkaie­n, gikk drømmen hans om egen restaurant i Stavanger i oppfyllels­e på sensommere­n i fjor.

Gammelt og nytt

Nå eier og driver Adnan nye Mexfart, ico sammen med kona Suzana (49), datteren Rina (25) og de to sønnene Adrian (23) og Roni (22). Logoen er ny, men navnet og deler av menyen er den samme, og mange av gjestene er gjenganger­e fra den gangen Mexico lå i Vågen.

– Vi har nok fornyet oss en god del, og det er viktig for meg å lage god mat fra bunnen av. Kjøttet er langtidsko­kt i over 12 timer og krydret skikkelig, og de myke maistortil­laene våre er laget av en lokal, meksikansk dame, sier restaurant­eier Adnan.

Han legger ikke skjul på at Spis ute ugå er viktig for den litt bortgjemte restaurant­en.

– Håpet er jo at vi kan bruke denne uka til å vise oss fram litt ekstra. Jeg har også lyst til å vise gjestene at vi har fornyet oss litt,

og at vi satser på å bruke mer krydder, rene smaker og ferske råvarer, sier 54åringen.

Hele familien i sving

På kjøkkenet står han selv med skjaerefjø­l og sylskarpe kniver. Chili, hvitløk, løk, koriander og tomater hakkes opp i rasende

men med drevne bevegelser.

I baren står sønnen Adrian Sadrija. Han tar imot bordbestil­linger, ønsker gjestene velkommen, serverer mat, mikser drinker, rydder og tar betaling. Det samme gjør lillebror Roni.

På ekstra travle kvelder står mamma Suzana i oppvasken. I tillegg hender det at de får litt ekstra hjelp på kjøkkenet.

– At det er vår egen restaurant gjør at hjertet mitt banker litt ekstra for jobben. Det er en familiebed­rift. Den er vår, liksom, sier Adrian.

At det er vår egen restaurant gjør at hjertet mitt banker litt ekstra for jobben. Det er en familiebed­rift. Den er vår, liksom.

Travle helger

Pappa Adnan begynte å jobbe på gamle Mexico i 1995, og har hatt flere turer til Mexico siden. For ham betyr det ekstra mye at også hans gamle arbeidsgiv­ere støtter opp om restaurant­en hans.

Adnan Sadrija, innehaver

– Både de og barna deres kommer hit for å spise selv, og de sender venner og kjente i vår retning. Vi hadde en litt treg start i fjor høst, men nå har vi stort sett ganske godt med besøk, sier han.

– Helgene kan vaere skikkelig travle og kveldene lange, men det er veldig kjekt å jobbe her, sier Adrian.

Han forteller at faren selv jobbet på spreng med å bygge om og pusse opp lokalet før åpningen i august i fjor. Da hadde de drevet take away-restaurant­en Mexsalsa i Solakrosse­n i tre år.

– Den ble veldig populaer, og det ga oss muligheten til å starte opp i Stavanger. Det er vi veldig glade for, sier de.

Tacos hele uka

Både far og sønn har merket en endring i nordmenns matvaner og preferanse­r siden faren begynte å servere meksikansk mat i Stavanger for snart 30 år siden.

– De fleste tåler både mer smak og sterkere mat enn før. Derfor kan vi også tillate oss å krydre litt mer og bruke ingrediens­er som chili og koriander i større grad.

– Så det er ikke akkurat noen vanlig fredagstac­o man får servert hos dere, altså?

– Fredagstac­o, nei! Her er det tacos hele uka.

Da Aftenblade­t gikk i trykken i går ettermidda­g, hadde 21 restaurant­er åpnet dørene. På Aftenblade­t.no kan du i tillegg lese anmeldelse­ne av rettene hos NB Sørensen, Kitchen & Table, Citra og An Nam.

 ?? ??
 ?? JON INGEMUNDSE­N ?? Adnan Sadria, til høyre, driver familieres­tauranter Mexico. Her med sønnen Adrian Sadria.
JON INGEMUNDSE­N Adnan Sadria, til høyre, driver familieres­tauranter Mexico. Her med sønnen Adrian Sadria.
 ?? JON INGEMUNDSE­N ?? Adnan Sadria merker at rogalendin­ger tåler både mer smak og sterkere mat enn før. Derfor tillate han seg mer av ingrediens­er som chili og koriander.
JON INGEMUNDSE­N Adnan Sadria merker at rogalendin­ger tåler både mer smak og sterkere mat enn før. Derfor tillate han seg mer av ingrediens­er som chili og koriander.
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway