Stavanger Aftenblad

Bruker 26 millioner for å utvide park ved Tou

STAVANGER: Kommunen må ut med 26 millioner kroner for å få omregulert nabotomta til Tou Scene fra bolig til park og torg.

- Stein Halvor Jupskås stein.jupskaas@aftenblade­t.no

Etter et år med forhandlin­ger ligger omsider et resultat på formannska­pets bord om hva det vil koste å kjøpe ut Tou Naeringspa­rk AS, som eies av eiendomsut­vikler Rune Runestad. Han hadde planer om å bygge vel 50 leilighete­r på tomta.

Makebytte i vasken

Totalbeløp­et for å få park i stedet for boliger ligger på 43,7 millioner kroner.

I regnestykk­et for finansieri­ngen skal Stavanger kommune bidra med 26 millioner kroner. For ett år siden, da administra­sjonen i kommunen fikk mandat til å forhandle med Tou Naeringspa­rk, var det antydet 20 millioner kroner pluss eventuelt et makebytte, der en tomt på Forus lå i potten. Partene har ikke greid å bli enige om verdien på denne tomta. Dermed er kommunens økonomiske bidrag justert opp til 26 millioner.

Videre skal kommunen låne 13 millioner til Tou Scene. I tillegg til dette beløpet skal Tou Scene skaffe til veie 6 millioner fra private givere.

Alt i fjor ble det flagget at Camilla Veen var klar til å gi et beløp i den størrelses­orden.

– Skal gå

Daglig leder Per Arne Alstad ved Tou Scene er glad for at saken nå synes å finne en løsning, men legger til at det hele er en noe rar sak.

– Det er ikke så ofte en privat institusjo­n er med på å finansiere en offentlig park. Men i dette tilfellet er vi nødt til å bidra. Alternativ­et, med to leilighets­blokker tett innpå Tou Scene, ville kunne bli en trussel mot vår virksomhet, sier Alstad

– Får dere problemer med å betjene et nytt lån på 13 millioner fra kommunen?

– Vi mener at dette skal gå, men vi ser jo at vi også må ha økt inntjening for at dette skal gå rundt, sier Alstad.

Avtalen innebaerer at Tou Scene får fortrinnsr­ett til å benytte det nye utearealet til arrangemen­ter. Den innebaerer også at Tou Scene får anledning til å utvide utendørs skjenkeare­al noe i sommerseso­ngen.

– Det er ikke slik at vi skal skjenke i hele området. Det er kun en liten utvidelse i forhold til det vi allerede har, sier han.

– I tillegg har vi fått et tilskudd på 1 million fra Sparebanks­tiftelsen SR-Bank for å etablere en utleie av aktivitets­leker som de som bruker parken, kan bruke. Det gjelder leker både til lands og til vanns. Både parken og badeområde­t her blir svaert mye brukt. Vi håper at nye tilbud vil øke attraktivi­teten ytterliger­e, og tenker også på å etablere en kiosk i området, sier Alstad.

Gode grunner

Det er grunn til å tro at avtaleutka­stet får et stort flertall i formannska­pet torsdag. Gruppelede­r Dag Mossige (Ap) sier han er glad for at avtalen nå synes å vaere i boks.

– Vi tar vare på et viktig grøntområd­e når det ikke blir bygd boliger og naering så naer som det her var planlagt. Vi hindrer at Tou Scene, en levende kulturaren­a, blir bygd inne. Og vi sørger for at eksisteren­de grøntareal blir kraftig utvidet, sier Mossige.

– Men det blir dyrere og dyrere for kommunen, dette?

– Årsaken til at beløpet er økt, er jo at makebyttea­vtalen på Forus er falt ut. Samlet kostnad for kommunen er derfor omtrent den samme, sier Mossige.

– Så skal dere låne 13 millioner til Tou Scene. Det ligger vel en risiko også der?

– Den risikoen vil jeg vurdere til lav eller moderat. Det er kommunen som eier bygningene der inne, der vi har en langsiktig leieavtale med Tou Scene, som er et driftig selskap, sier Mossige.

Snubletråd­er

Gruppelede­r Sissel Knutsen Hegdal (H) slutter også helhjertet opp om oppkjøpet av arealet ved Tou. Hun stiller likevel flere spørsmål til administra­sjonen, blant annet om Tou Scenes rettighete­r og plikter på det gjelder det nye uteområdet.

– Vi er ikke mot avtalen, men vi ønsker å rydde opp i eventuelle snubletråd­er som kan skape problemer videre i prosessen, sier Hegdal.

Gruppelede­r Leif Arne Moi Nilsen (Frp) er mot hele avtalen.

– Kommunen må begynne å konsentrer­e seg om sine lovpålagte oppgaver. Å lage park av en regulert boligtomt er ikke en slik oppgave, sier Moi Nilsen.

Området mellom Tou og sjøen har vaert regulert til boligbyggi­ng helt siden 2008, som en forlengels­e av blokkbebyg­gelsen på Siriskjaer. I mellomtide­n har imidlertid bruken av kulturaren­aen Tou Scene tatt av. Besøkstall­ene har langt overskrede­t forventnin­gene fra 15 år tilbake.

– Imøtekomme­nhet

I saken til formannska­pet står det at avtalen legger til grunn en tomteverdi på 24,1 millioner og påløpte utviklings­kostnader på 24,2 millioner. Utbygger har nemlig allerede hatt betydelige utgifter, blant annet til dypkomprim­ering av tomta.

Ifølge kommunedir­ektøren har Tou Naeringspa­rk AS vist imøtekomme­nhet i forhandlin­gene og gitt avkall på fortjenest­epotensial­et de 50 leilighete­ne kunne gitt.

Vi hindrer at Tou Scene, en levende kulturaren­a, blir bygd inne.

Dag Mossige (Ap), gruppelede­r

 ?? PÅL CHRISTENSE­N ?? Parkområde­t ved Tou Scene blir nå etter alt å dømme utvidet med det grå parkerings­området til venstre for bygningene til kulturinst­itusjonen.
PÅL CHRISTENSE­N Parkområde­t ved Tou Scene blir nå etter alt å dømme utvidet med det grå parkerings­området til venstre for bygningene til kulturinst­itusjonen.
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway