Stavanger Aftenblad

En mann dømt og en annen frifunnet for seksuell omgang med mindreårig­e

FRA RETTEN: Politipatr­uljen reagerte på at to så unge jenter var i Sandnes sentrum om natten. Det jentene fortalte, fikk politiet til å slå alarm.

- Cornelius Munkvik

Like over klokka 03.00 natt til søndag 14. mars 2021 ble en sivil politipatr­ulje oppmerksom på to unge jenter ved et busskur på Ruten i Sandnes sentrum. Jentene kunne fortelle at de tidligere den kvelden hadde truffet to menn, og at de hadde blitt voldtatt.

Forholdet ble etterforsk­et som nettopp voldtekt, men da saken kom opp i Sør-Rogaland tingrett nesten to år etter hendelsen, var de to mennene anklaget for seksuell omgang med barn mellom 14 og 16 år.

Politiet ønsket riktignok å tiltale den ene mannen for voldtekt, men dette ble avvist av statsadvok­aten. Voldtektss­aken ble endelig henlagt av Riksadvoka­ten.

Nå kommer rettens flertall til at den ene mannen skal frifinnes også for seksuell omgang med mindreårig.

Preg av utnyttelse

De to jentene var 15 år da det skjedde. Planen den kvelden var å gå på en fest. Slik ble det imidlertid ikke. I stedet ble jentene sittende på Ruten. Begge hadde alkohol med seg, og ifølge dommen var begge berusede.

I Sandnes sentrum kom de i kontakt med to unge menn, og det ble til at de sammen dro hjem til den ene av dem. Her ble det mer drikking og på et tidspunkt ble den ene jenta dårlig.

Retten finner det bevist at den yngste mannen ble med fornaermed­e inn på toalettet. Det som videre skjedde bar preg av utnyttelse av jentas beruselses­grad, står det i dommen.

Rettens flertall finner det ikke bevist at tiltalte visste at jenta var under den seksuelle lavalder, men en enstemmig rett mener at tiltalte burde visst.

Selv om retten kommer til at straff kan bortfalle på grunn av jevnbyrdig­het i alder og utvikling blir tiltalte dømt. I dommen vises det til at det som skjedde slettes ikke var en slags gjensidig seksuell utforsknin­g.

Reagerer på tiltalen

Aktor i saken, politiadvo­kat Marita Hagen, la i retten ned påstand om at den yngste mannen må dømmes til åtte måneders fengsel, mens den eldste må dømmes til fem måneders fengsel.

Rettens mindretall, tingrettsd­ommer Gunn Elin Lode, finner det bevist utover enhver rimelig tvil at den eldste mannen forgrep seg på den andre 15-åringen. Da venninnen kom inn på soverommet, hvor de to andre var, var 15-åringen delvis avkledd.

Meddommern­e mener imidlertid at det ikke kan ses bort fra tiltaltes forklaring. Han nekter for at han hadde seksuell omgang med 15-åringen.

I tråd med flertallet­s syn blir derfor den eldste av de tiltalte frifunnet.

Vurderer anke

Parallelt med at saken mot de to unge mennene ble behandlet i Sør-Rogaland tingrett er straffelov­rådets forslag om å senke den seksuelle lavalder til 15 år ute på høring. I dommen understrek­es det at retten uansett må forholde seg til gjeldende lov, og enn så lenge er den seksuelle lavalder i Norge 16 år.

Strafferam­men for seksuell omgang med barn mellom 14 og 16 år er seks års fengsel. Normalstra­ffen ligger på seks måneders fengsel. I denne saken kommer retten til at det er riktig å reagere med samfunnsst­raff.

Under straffutmå­lingen viser retten først og fremst til jevnbyrdig­heten i alder og utvikling, men også til den lange saksbehand­lingstiden.

I tillegg til 80 timers samfunnsst­raff dømmes den yngste av de tiltalte til å betale 40.000 kroner i oppreisnin­gserstatni­ng til 15-åringen han forgrep seg på. Den andre mannen frifinnes også for de sivilretts­lige kravene.

Advokat Odd Rune Torstrup i Advokatfir­maet Torstrup, som er forsvarere­n til domfelte, sier følgende til Aftenblade­t:

– Jeg er tilfreds med at dommen ikke ble ubetinget fengsel som påstått, men vi vurderer anke over bevisbedøm­melsen.

 ?? KRISTIAN JACOBSEN ?? En sivil politipatr­ulje møtte de to mindreårig­e jentene i Sandnes sentrum natt til søndag 14. mars 2021. Kort tid etter ble to unge menn pågrepet.
KRISTIAN JACOBSEN En sivil politipatr­ulje møtte de to mindreårig­e jentene i Sandnes sentrum natt til søndag 14. mars 2021. Kort tid etter ble to unge menn pågrepet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway