Stavanger Aftenblad

Staten bør aldri sette selvmord i system

DØDSHJELP: Jeg mener vi ikke løser utfordring­ene i helsevesen­et med å åpne for aktiv dødshjelp. Det er feil medisin.

- Hadle Rasmus Bjuland Leder i KrFU

Den siste tiden har vi lest om flere som er åpne for aktiv dødshjelp i norske medier, sist ut var Andersen i Aftenposte­n. en 87 år gamle legen mener at det hadde vaert bedre å ha fått tilbud om aktiv dødshjelp. enn å bli gammel i norsk eldreomsor­g. Jeg mener aktiv dødshjelp prinsipiel­t er galt, fordi det rokker med synet på menneskets verdi. Det er feil at helsevesen­et som stiller opp hver dag for å redde liv – skal brukes aktivt for å ta liv. Det er et paradoks at på ene siden strever vi for å holde selvmordst­allene lavest mulig – men på andre siden skal staten sette selvmord i system. Det blir helt feil.

Et press om å dø?

Vi vet også at det ikke bare er smerte og lidelse alene som gjør at noen ønsker dødshjelp. Menneskers frykt for å vaere en byrde for samfunnet og familien er en viktig grunn. Undersøkel­ser fra Oregon viser at 40 prosent av alle som ønsker å ta aktiv dødshjelp, begrunner det med at de føler seg som en byrde for familien sin. Hvilke signaler sender vi til våre eldre hvis vi innfører aktiv dødshjelp? Det vil skape press mot en sårbar gruppe om at døden er en utvei. Vi politikere må heller lage gode velferdsor­dninger, helsehjelp og pleie som sikrer mennesker et verdig liv når de blir eldre og syke. Målet må vaere at ingen skal grue seg for å bli eldre. Vi må også sikre lindrende behandling for de som er syke og lider av smerte. Slik gjør vi det litt lettere å leve.

Tilhengern­e av aktiv dødshjelp hopper bukk over de etiske problemsid­ene. For hvor skal grensene gå for hvem som skal få tilbud? Hvem skal definere hva som er et verdig liv og ikke? I land hvor eutanasi og legeassist­ert selvmord har blitt innført, er grensene stadig blitt flyttet til å gjelde flere. I Nederland er aldersgren­sen satt ved 12 år. Belgia har gått enda lenger, og vedtok eutanasi for barn uten noen nedre aldersgren­se. Det er ikke lenger et krav om fysisk sykdom. Jeg tror det er få som ønsker en slik utvikling i Norge.

Ja til aktiv livshjelp

Det blir ofte sagt at folk må få bestemme over egen kropp og eget liv, men selvbestem­melse for en gruppe fremtvinge­r et krav til helseperso­nell om å involvere seg i andres død ved å gi dødelige pilledoser eller injeksjone­r. Om vi lytter til de med størst kjennskap til pasientene, de ansatte i helse- og omsorgstje­nestene, finner vi ofte stor motstand mot innføring av aktiv dødshjelp.

Aktiv dødshjelp er feil medisin på utfordring­en som Andersen skisserer. Det gjør inntrykk på oss alle å høre om Andersen og andre sine beretninge­r om ressursman­gel og lange ventetider på norske sykehjem. Det løser vi med at politikern­e investerer i en verdig eldreomsor­g – som sikrer at flest mulig skal leve gode liv. Vi må si nei til aktiv dødshjelp, og så må vi jobbe for et ja til aktiv livshjelp.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway