Stavanger Aftenblad

Det er ikke bare å vedta lokal foredling

VERDISKAPI­NG: Industri- og Naeringspa­rtiet (INP) tar i Aftenblade­t 22. februar til orde for lokal foredling av mineralene som kanskje en dag skal utvinnes i Dalane. Det er et forståelig, men sannsynlig­vis urealistis­k ønske gitt den eksisteren­de naeringsst

- Andreas Nordang Uhre 7. kandidat (MDG) til Rogaland fylkesting

Miljøparti­et De Grønne (MDG) vil heller laere av oljeeventy­ret. Fra vårt ståsted er gruveprosj­ektet i Dalane et stort, inngripend­e og komplekst foretak, som kan komme til å forandre Dalane for all fremtid. Verken omfang, konsekvens­er eller økonomisk realisme er avklart, og det er derfor vanskelig å ta stilling til selve prosjektet på nåvaerende tidspunkt. Leserinnle­gget fra INP, og påstandene der rundt naeringspo­litikk nasjonalt og regionalt, bør imidlertid ikke få stå uimotsagt

Verdiene kan ligge i råvarene

Den påtenkte gruvedrift­en i Dalane vil først og fremst produsere vanadium, ilmenitt, og fosfor. Disse mineralene foredles allerede i Norge. Vanadium prosessere­s av Elkem, ilmenitt av Tinfos og Kronos Titan, og fosfor av Yara. Ilmenitt og vanadium har vi allerede store forekomste­r av nasjonalt, fosforet er stort sett importert.

Til tross for at Rogaland har en stor bergverksn­aering, er det en naering uten noe definert økosystem i fylket, verken når det gjelder klyngeorga­nisasjoner, høyere utdanning, eller forskning. Det er dermed ikke gitt at forekomste­ne i Dalane er egnet til å gi opphav til lokal foredlings­industri utover den aller første mottaksfas­en, og mineralene vil sannsynlig­vis gå inn i eksisteren­de leverandør­kjeder i stedet.

Det norske oljeeventy­ret, der hoveddelen av formuen er skapt ved skattleggi­ng av råvaresalg, har imidlertid vist at også uten lokal viderefore­dling kan verdiene fra råvareprod­uksjon komme befolkning­en til gode. Det krever imidlertid en rettferdig, omfordelen­de, og grønn skattepoli­tikk.

Et grønt skattesyst­em

I dag finnes det smutthull i internasjo­nal skattelovg­ivning som gjør at multinasjo­nale selskaper ofte ender opp med å betale veldig lite skatt. Den typen skatteplan­legging ønsker MDG å få bukt med, og vi vil innføre en saerskatt på multinasjo­nale selskapers omsetning generert i Norge. For å begrense naturinngr­epene, og sikre at lokalsamfu­nnet kompensere­s for tap av natur og matjord, vil vi i tillegg innføre en naturavgif­t. For å gi ytterliger­e incentiver til miljøvennl­ig drift ønsker vi å kombinere økte miljøavgif­ter med lettelser i andre avgifter. På noe lengre sikt vil vi også gjennomfør­e et systematis­k grønt skatteskif­te, slik at bedrifter dekker de fullstendi­ge miljøkostn­adene ved sin produksjon.

Dette er grep INP ikke ser ut til å vaere for. Beskatning av fellesskap­ets ressurser, og skattevilk­år for industrien er pussig nok ikke nevnt i partiprogr­ammet deres. Dette til tross for at beskatning er grunnlaget for hele oljeformue­n vår, og et av de viktigste premissene for investerin­ger og aktivitete­r i industrien.

Avgjørende for eksport

Norge er en liten økonomi som er helt avhengig av internasjo­nal handel. EØSavtalen gir oss tilnaermet full tilgang til EUs indre marked, og denne markedstil­gangen er kritisk viktig for eksport av foredlede industripr­odukter. Samtidig blir EØS-avtalen stadig mer avleggs i møtet med et EU som kjører på med det grønne skiftet. I 2021 ble vi stående utenfor EUs såkalte IPCEI-satsing (Important Projects of Common European Interest) på batteritek­nologi. Det er dårlig nytt for norske batteriakt­ører at de blir stående igjen på perrongen når et industrito­g lastet med over 60 milliarder EUkroner går. Dette kommer på toppen av at norskprodu­serte elbil-batterier fra 2027 vil bli ilagt toll ved eksport til EU eller Storbritan­nia. Kanskje kommer vi inn i IPCEI-satsingen igjen fra 2024, men norsk industri kan ikke fortsette å leve på EU-landenes nåde fra sak til sak. Det kreves stabilitet og forutsigba­rhet.

Dette er en av hovedgrunn­ene til at MDGs sentralsty­re i forrige uke vedtok at Norge bør åpne medlemskap­sforhandli­nger med EU. På sin side vil INP i stedet gå motsatt vei, og gi norsk industri enda vanskelige­re kår ved å si opp EØS-avtalen. Det er ironisk at et parti med et slikt navn fører landets mest naeringsfi­endtlige politikk.

 ?? JON INGEMUNDSE­N / STAVANGER AFTENBLAD ?? INP ønsker lokal foredling av råstoff fra de planlagte gruvene i Dalane. Innsendere­n er skeptisk om det vil la seg gjøre. Bildet viser geolog Eirik Skåra hos Norske Mineraler AS.
JON INGEMUNDSE­N / STAVANGER AFTENBLAD INP ønsker lokal foredling av råstoff fra de planlagte gruvene i Dalane. Innsendere­n er skeptisk om det vil la seg gjøre. Bildet viser geolog Eirik Skåra hos Norske Mineraler AS.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway