Stavanger Aftenblad

Frp vil at folk skal ha råd til å vaere single i Stavanger

ØKONOMI: Det å vaere singel er for noen ensomt, befriende for andre, men dyrt er det uansett. Altfor dyrt.

- Kristin Lode Politisk nestleder i Stavanger Frp, 5. kandidat på Stavanger Frps kommuneval­gliste

Det er dyrt å bo alene, men svaert mange gjør det. Tall fra SSB viser at over 1 million nordmenn er aleneboend­e, og av alle personer over 18 år lever 40 prosent uten partner. Så mange som en av fem nordmenn, men likevel er dette en gruppe som stadig blir oversett og nedpriorit­ert.

Aleneboend­e har både høye utgifter og mindre inntektsmu­ligheter enn dem som bor i parforhold. Boutgifter er langt høyere enn gjennomsni­ttet for de som bor alene, med bolig og elektrisit­et som dominerend­e utgifter. Spesielt i tider hvor strømprise­ne er usedvanlig dyre, er det tøft å måtte ta regningen alene.

Kommunale og statlige avgifter slår også spesielt negativt ut for aleneboend­e. Aleneboend­e som ønsker å dyrke et sosialt liv, reise på ferie og drive med aktivitete­r har mindre til overs og dermed begrensede muligheter.

Når oppmerksom­heten rettes mot folkehelse, utenforska­p og sosial isolasjon som noen av vår tids utfordring­er, må også de som bor alene tas hensyn til.

Frp ønsker at regningene dine fra det offentlige skal vaere lavere, slik at du har råd, uavhengig av om du har funnet kjaerlighe­ten eller ikke. Kommunen og samfunnet skal ikke legge et press på det å finne seg en partner, og det skal vaere rom for å leve selvstendi­g – uten skyhøye utgifter.

Stavanger Frp går til valg for å kjempe for å redusere kommunale avgifter som eiendomssk­atten – som vi vil fjerne, og vi vil arbeide opp mot nasjonale myndighete­r for at nasjonale skatter og avgifter blir lavere, slik at også aleneboend­e har råd til å leve sitt liv.

Boligmarke­det er også svaert trangt. Få boliger til salgs presser opp prisene, spesielt i de større byene som Stavanger. En undersøkel­se fra Match.com viser at en av fire norske single ikke eier egen bolig. Av disse er 60 prosent menn og 40 prosent kvinner, og hovedandel­en av de som ikke eier egen bolig, befinner seg i aldersgrup­pen fra 35 til 55 år.

15 prosent sier at prisene er for høye til at de har råd til å gå inn i boligmarke­det, mens nesten like mange velger å leie for å spare penger til å kjøpe egen bolig senere. Derfor ønsker Stavanger Frp å lempe på utlånsfors­kriften slik at det blir enklere å kjøpe egen bolig. I 2023 kan man fritt elske hvem man vil, men det må også vaere rom for å leve alene.

Aleneboend­e har både høye utgifter og mindre inntektsmu­ligheter enn dem som bor i parforhold.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway