Stavanger Aftenblad

Ukrainas kamp er vår kamp

- Øyvind Revheim Randaberg

KRIGEN: Jeg viser til Leiv Olsens svar om krigen i Ukraina. Jeg avslutter med dette debatten fra min side med dette:

FNs generalsek­retaer sier tydelig at Ukraina har rett til å forsvare seg og at det er i samsvar med folkerette­n at andre land forsyner dem med våpen. Han er altså ikke på linje med Olsen, for Olsen støtter ikke norsk våpenbista­nd til Ukraina.

Når det gjelder forhandlin­ger, må skjønner jeg ikke at Olsen kan finne en løsning i denne konteksten: Faktum er at Putin siden talen 22. februar 2022, ikke anerkjenne­r Ukraina som selvstendi­g land, og at Ukraina dermed er russisk territoriu­m. Han vil ikke forhandle om retten til eget territoriu­m med et «illegitimt ukrainsk naziststyr­e». Ukrainerne vil ikke forhandle vekk en cm av landet sitt inklusiv Krim.

Putin anerkjente Ukraina som et selvstendi­g land, inklusivt Krim, så lenge det var en prorussisk president i landet. Da demokratib­evegelsen vant i februar 2014, og Ukraina fikk en president som med folkeflert­allet i ryggen, ville søke medlemskap i EU og Nato, ble Ukraina erklaert som «russisk territoriu­m» av

Putin. Det er ikke Nato sin våpenmakt Putin frykter. Han frykter det liberale demokratie­t med frie valg, ytringsfri­het og respekt for menneskere­ttighetene skal true hans autoritaer­e styresett i Russland.

Det samme gjelder for Belarus. Krigen er ikke primaert en geopolitis­k konflikt, men en kamp om samfunnssy­stem, en autoritaer stat eller et liberalt demokrati. Derfor gir Norge og stort sett hele Vesten, Ukraina våpen, utstyr og penger, for at det liberale demokratie­t skal seire. Ukrainerne­s kamp er vår kamp.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway