Stavanger Aftenblad

Denne festivalen manglet. Så den laget han selv

STAVANGER: Han har gode hjelpere når han inviterer til en splitter ny festival i Stavanger og Sandnes. Men det meste gjør han selv, Kiril Kutin, norsk-bulgarsk pianist. Til og med regningen tar han selv – i alle fall det aller meste.

- Tarald Aano tarald.aano@aftenblade­t.no

Det skal finnes et tjuetall orgelfesti­valer i Norge.

Hvor mange pianofesti­valer? Ingen, mener Kiril Kutin, før han selv drar i gang Stavanger Internatio­nal Piano Festival i mars.

Men rett skal vaere rett: Det finnes allerede en pianofesti­val i Lofoten, en avlegger av kammermusi­kkfestival­en deres. Kutins prosjekt er imidlertid større, og det står helt på egne bein. 10.–12. mars blir det konserter og mesterklas­ser med internasjo­nale pianister, lover den bulgarskno­rske pianisten.

– Vi ønsker å inspirere, støtte og oppmuntre, sier han.

Festivalen vil vise hvor varierte oppgaver pianisten kan ha, sier Kutin. Og det gir oss anledning til en liten omvei. Den utdannede pianisten kom til Stavanger i 2007, men kunne ikke leve av musikken. Så han jobbet som kokk. Og frisør. To fulle jobber. I tillegg malte han, og har hatt egne salgsutsti­llinger. Og spilte, selvsagt, hele tiden.

Nå har omsider musikken fått mer plass. Kutin spiller om lag 60 konserter i året, for nokså små saler i Rogaland og 400–500 publikumme­re i Wien, Zürich og Salzburg, forteller han. Her hjemme jobber han i Sandnes musikkskol­e, og han driver sin eget Kutin Musikk Forening.

Og nå: En egen internasjo­nal pianofesti­val. Noe støtte får han av Stavanger og Sandnes kommuner, samt Norsk Musikkråd. Men det aller meste av regningen tar han selv – totalbudsj­ettet er på 1,2 millioner kroner.

Festivalen åpner med i St. Petri kirke fredag 10. mars. Lørdagen blir det konserter både i Stavanger konserthus Kuppelhall­en, BGE Galleri i Stavanger, St. Petri kirke og Sandnes kirke. Søndag 12. mars blir det flere konserter i Kuppelhall­en, og avslutning­skonsert.

Festivalen åpner med i St. Petri kirke fredag 10. mars. Lørdagen blir det konserter både i BGE Galleri i Stavanger, St. Petri kirke og Sandnes kirke. Søndag 12. mars blir det flere konserter i Kuppelhall­en, blant annet en konsert viet Rakhmanino­v i anledning komponiste­ns 150-årsjubileu­m og avslutning­skonsert der alle pianistene og elevene fra mesterklas­sen deltar.

Stavanger Internasjo­nale Pianofesti­val holder hva navnet lover. Musikerne er hentet fra inn- og utland, og listen er ganske lang:

Alexei Zaitsev (Finland/Danmark), Christian Grøvlen (Norge), Grzegorz Niemczuk (Polen), Judit Engel-Wien (Østerrike/Storbritan­nia), Luka Okros (Georgia/Storbritan­nia), Martin Ivanov (Bulgaria), Plamena Mangova (Bulgaria/Belgia), Sara Aimée Smiseth (Norge), Simeon

Goshev (Bulgaria/Østerrike) og Mykhailo Makunts (Ukraina).

I tillegg vil selvsagt festivalsj­efen selv, Kiril Kutin, delta.

I forlengels­en av dette blir det også en konsert tirsdag 14. Da skal de 15 elevene fra mesterklas­sen vise hva de kan. Også de tilfører festivalen et internasjo­nalt preg – 14–22-åringene kommer blant annet fra Kina, Frankrike, Belgia, Mexico og Tyskland. De får undervisni­ng i samarbeid med Barratt Due Musikkinst­itutt i Oslo, Universite­tet i Stavanger og Stavanger katedralsk­ole er med på mesterklas­sene.

De vil få undervisni­ng av Plamena Mangova, som fikk andrepris i verdens største pianokonku­rranse, Queen Elisabeth Competitio­n.

Kiril Kutin tar altså stor økonomisk risiko med denne festivalen. Det er han fullstendi­g klar over, men det demper ikke entusiasme­n.

– Jeg håper publikum oppdager denne festivalen, og at andre støttespil­lere ser verdien av den. Jeg gir meg nemlig ikke!

 ?? ?? Kiril Kutin har jobbet som kokk og frisør, og han har malt. Men det er egentlig musiker han er, og nå satser han stort på Stavanger Internatio­nal Piano Festival.
Kiril Kutin har jobbet som kokk og frisør, og han har malt. Men det er egentlig musiker han er, og nå satser han stort på Stavanger Internatio­nal Piano Festival.
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway