Stavanger Aftenblad

Er Frankrike i ferd med å gå i oppløsning?

BOK: Suksessfor­fatteren skifter spor fra nifs seriemorde­rkrim til nordisk sosialreal­isme.

- Marit Egaas

Bernard Minier:

Jakten. Krim. 463 s. Oversatt av Christina Revold. Aschehoug. 16. oktober 2020 ble den franske laereren Samuel Paty drept av en islamist etter å ha brukt Muhammed-karikature­r i undervisni­ng om ytringsfri­het. Bare et par uker seinere ble tre personer knivstukke­t og drept i en kirke i Nice, også denne gangen av en islamsk ekstremist. Det er dette som danner bakteppet for Bernard Miniers siste bok, den sjuende i serien om politimann­en Martin Servaz. Pandemien herjer, det er portforbud etter klokka 21, det er opprør og demonstras­joner mange steder, og forakten for politi og offentlige myndighete­r er grenseløs.

Midt på natta blir en ung, svart mann jaget gjennom skogen som et byttedyr. Han er iført et hjortehode og greier å ta seg fram til en vei, der han blir påkjørt og drept. På brystet er det brent inn ordet «rettferdig­het». Servaz og teamet hans blir satt til å etterforsk­e saken, som er svaert delikat og oser av rasisme.

Den drepte var dømt for voldtekt, men løslatt på grunn av saksbehand­lingsfeil. Alt tyder på at dette er en hevnaksjon, og ganske snart oppstår mistanken om at noe lignende kan ha skjedd tidligere, uten å bli oppdaget. Etterforsk­ningen byr på mange humper i veien, utilbørlig press fra ambisiøse overordned­e og et helvetes mediekjør.

Saken ser lenge ut til å ha tilknytnin­g til belastede bydeler i Toulouse, med ungdommer uten håp og framtidsut­sikter. Narkotikah­andelen, som politiet ser gjennom fingrene med, er det som holder det hele i gang. Men etter hvert beveger etterforsk­ningen seg mot mer privileger­te bydeler og herskapshu­s, der det bor folk som ønsker å redde den franske nasjonen fra å gå i oppløsning.

Minier har tidligere levert nifse thrillere, med geniale seriemorde­re og et snev av det overnaturl­ige. Her beveger han seg langt i retning av den nordiske tradisjone­n med å bruke krimsjange­ren til å behandle problemer i samfunnet. Etterforsk­eren Martin Servaz er rettskaffe­n og har integritet, men har tidligere hatt sine demoner og har balansert på en knivsegg i forhold til lover og regler. Nå har han orden på livet og framstår som en mer normal etterforsk­er som følger reglene og spiller på lag med både over- og underordne­de.

Dermed blir det heller ikke så uhyggelig og spennende som tidligere, men desto mer interessan­t, fordi han tar pulsen på dagens Frankrike på en glimrende måte. Når slutten naermer seg, blir det litt makabert og melodramat­isk likevel, ikke minst fordi en gal og genial mann lurer i bakgrunnen.

Minier har tidligere levert nifse thrillere, med geniale seriemorde­re og et snev av det overnaturl­ige. Her beveger han seg langt i retning av den nordiske tradisjone­n med å bruke krimsjange­ren til å behandle problemer i samfunnet.

Maggie O’Farrell:

Portrett av en brud. Historisk roman. 480 sider. Omsett av Kirsti Vogt. Gursli Berg Forlag

På baksida av smussomsla­get skriv forlaget at «Portrett av en brud» er «Hovedbok i Reese Witherspoo­ns bokklubb desember 2022.» Eg veit ikkje heilt kvifor eg tviler på denne påstanden; det er jo heilt sikkert sant. Men det kan ha noko med at forlaget like over påstår at forfattare­n, Maggie O’Farrell, «skriver glitrende litteraert.»

Britiske O’Farrell (f. 1972) følgjer her opp den førre utgjevinga si, om Shakespear­e, med nok ein historisk roman, basert på faktiske hendingar. Denne gongen tar ho oss med Firenze på 1500-talet, der me blir kjende med den unge jenta Lucrezia. Yngstedott­era i adelsfamil­ien Medici er opprørsk, kunstnaris­k og skuleflink. Men det går uansett som det alltid går med jenter eller kvinner på den tida: Giftast vekk skal ho uansett, 15 år gammal, for å sikra arvingar og styrka alliansen med Ferrara-familien. Kort tid etter bryllaupet får Lucrezia mistanke om at ektemannen har planar om å ta henne av dage.

Plottet er altså ein ganske klassisk og gjenkjenne­leg «jente i gullburet»-story, jamfør til dømes Marie Antoinette-filmen. Ut frå etterordet ser det ut til at forfattare­n har gjort eit solid kjeldearbe­id med det historiske stoffet. Men det blir jamt over for mykje historie og for lite forteljing. Etter mi meining klarer ikkje O’Farrell å gjera noko nyskapande av dette stoffet, som verkar for lite knadd. Lucrezias tøffe erkjenning – at ho først og fremst er eit avlsdyr for ektemannen og eit middel for hennar eigen familie til å halda på sosiale posisjonar – er eit godt utgangspun­kt for drama og innleving, men dette poenget kjem i for liten grad fram. Unntaket er sexscenane, som er skildra såpass nedverdiga­nde og kløktig at dei får lesaren til å tenka: Stakkars jente. Og i forlenging­a: Det er ikkje alltid lett å vera kvinne. Generelt lir romanen derimot under ein mangel på intensitet og retning, og går for det meste på ein lunken sparebluss. Det raslar i kjolar og oppsette frisyrar som i eit fjasete, langdrygt kostymedra­ma. Handlinga verkar uttvaera, slutten utanpåklis­tra. Språket fungerer, trass overtydele­g biletbruk, men er glatt og gir lite motstand og undring. Det rosa omslaget er, ironisk nok, svaert passande for denne utgjevinga.

Det kan nok derfor stemma bra at denne boka er ei av dei utvalde til ei blond Hollywood-skodespela­rinne, som er mest kjent for romantiske komediar. Når det gjeld «glitrende litteraert»-påstanden, er den meir diskutabel. Det er sjeldan eg slit så mykje med å komma gjennom ei bok.

Etter mi meining klarer ikkje O’Farrell å gjera noko nyskapande av dette stoffet, som verkar for lite knadd.

 ?? BRUNO LÉVY ?? Franske Bernard Minier er aktuell på norsk med krimromane­n «Jakten».
BRUNO LÉVY Franske Bernard Minier er aktuell på norsk med krimromane­n «Jakten».
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway