Stavanger Aftenblad

– AEre vaere Sandnes

SAMFERDSEL: – Fy filler, dette er fantastisk, sier Hilde Levik om Sandnes kommune, som vil bla opp 20 millioner kroner for å sikre drift av ferjesamba­ndet Lauvvik–Oanes.

- Tor Inge Jøssang tor.inge.jossang@aftenblade­t.no Ove Heimsvik ove.heimsvik@aftenblade­t.no

20 millioner til Høgsfjordf­erja:

Hilde Levik driver Lysefjorde­n Hyttegrend med 14 utleiehytt­er, som har utsikt til ferjekaien på Oanes. Kaien har vaert tom i flere måneder. MF «Petter Dass» hadde siste tur 22. desember. Boreal kastet kortene da Samferdsel­sutvalget vedtok å trekke løyvet for ferjedrift på Høgsfjorde­n tilbake.

Hvem som nå skal drive ferja som holder Nye Sandnes kommune samlet, er det ingen som vet. Ruteløyvet er utlyst på nytt med frist 20. mars.

Et samlet kommunesty­re i Sandnes overrasket mandag kveld ved å vedta et årlig tilskudd på fire millioner kroner i en femårsperi­ode for å øke sjansen til å holde liv i ferjesamba­ndet.

– Jøss, da blir det interessan­t, sier Hans Skaar i Fartøysdri­ft AS, som har ferja «Svelviksun­d» tilgjengel­ig.

– AEre vaere Sandnes. Jeg føler ikke Strand gjør noe. Det vil vaere veldig bra å få ferja tilbake. Ikke bare for reiselivet, men for oss privat. Når man skal sørover eller til Sirdal, går det en time lenger å reise via Ryfast for oss som bor i denne enden, sier Hilde Levik.

Den tidligere Høyre-politikere­n i gamle Forsand kommune ble strandbu da Preikestol­en og Kolabygda ble grensejust­ert i 2020.

Hilde Levik har flere ganger blitt overrasket over at utenlandsk­e turister tar kontakt og spør om ferja går.

– Det er rart når man bor i Tyskland. De velger ferja hvis de kan, så det vil vaere kjempeposi­tivt hvis vi får den i gang igjen.

Mange turister ønsker å reise med båt inn Lysefjorde­n, gå til Kjerag og kjøre via Sirdal på returen og ta Høgsfjordf­erja. Når turistene hører at de må reise via Stavanger, synes mange at turen blir for lang.

– Trengs en mindre ferje

Ferjedrift­en på Høgsfjorde­n påførte Boreal Sjø rundt 40 millioner kroner i økonomisk tap.

– Har du tro på det denne gangen?

– Det er et vanskelig spørsmål, det er nok vanskelig å få det til. Jeg er redd for det. Kanskje er det mulig, hvis det ikke stilles for strenge krav til hvordan ferja skal gå. Hvis den skal gå like mye på vinteren, når det ikke er så mye bil, som på sommeren, har jeg mine tvil om at det kommer til å gå. Men jeg håper virkelig det. Jeg håper at folk blir mer bevisste på ta ferja, hvis de vil beholde den. Det trengs en mindre ferje, uten salonger, som er tilpasset bare biler.

– Hva med «Petter Dass»?

– Jeg synes den blir for stor og klumsete, for dårlig i vind. De skulle hatt en mindre ferje, som er lettere å manøvrere ved kaien.

– Men et lite fartøy har ikke plass til mange pendlere i turistseso­ngen?

– Nei, det første jeg tenkte er at folk må få bestille, slik at pendlerne vet de får plass. Ingen kan satse på å pendle med ferja hvis de blir stående to timer på Lauvvik.

– Ryfast-takstene ligger an til å bli dyrere, dette kan gjøre det lettere å holde liv i Høgsfjords­ambandet?

– Ja, absolutt. Pris er veldig viktig. Ferja må vaere billigere for å trekke folk. Blir det for dyrt, er jeg redd det ikke går, svarer Hilde Levik.

Vil søke

Fartøysdri­ft AS har tidligere kontaktet Aftenblade­t om den høye kaileien. Det lille rederiet i Høvik har ferje og mannskap klare, og kan starte opp bare noen uker etter at selskapet eventuelt får konsesjon.

Mandag formiddag sa eieren Hans Skaar at søknaden var lagt til side på grunn høy kaileie. Etter Sandnes-vedtaket på kvelden, tar han søknaden fram igjen.

– Da er dette høyst aktuelt for oss. Vi kommer høyst sannsynlig til å søke om ruteløyve, sier Skaar.

Siden konkurrans­en om ruteløyvet går på frekvens og åpningstid vil ikke Skaar si noe om det nå. Ferja «Svelviksun­d» tar 20 personbile­nheter (PBE). Den føres av tre personer: Skipsfører, maskinpass­er og lettmatros.

Båten er bygd for å operere i Svelvikstr­ømmen, et smalt og stridt sund på 2800 meter mellom indre og ytre del av Drammensfj­orden.

– Det er en liten båt, veldig drivstoffø­konomisk og egnet til korte samband. Den ble bygd for Svelvik, Norges korteste ferjestrek­ning og er effektiv på lasting og lossing. Den har et godt beskyttet bildekk og jeg tror den vil passe godt. Veldig bra i vind, med propeller i begge ender.

– Positivt av Sandnes

– Blir det plass til pendlerne i turistseso­ngen?

– Jeg følger Facebook-siden der de ønsker ferja tilbake og dette var en av tingene som kom opp da de hørte om vår interesse. Dette er en av tingene vi må sette oss ned og diskutere internt. Vi er oppmerksom­me på problemsti­llingen, sier Hans Skaar, som opprinneli­g kommer fra Stord.

Ordfører Stanley Wirak (Ap) har allerede sendt brev til Rogaland fylkeskomm­une om mandagens kommunesty­revedtak.

Sandnes vil dekke den kontrovers­ielle kaileien for å øke muligheten for å gjenåpne sambandet.

Årlig leiekostna­d for bruk av ferjekaien på Oanes er 1,8 millioner kroner og betales i sin helhet av ny løyvehaver, ettersom denne vil vaere eneste bruker av kaien.

Total leiekostna­d for kaien på Lauvvik er knapt 1,9 millioner kroner. Denne leiekostna­den fordeles på alle brukere av kaien og endelig beløp vil bli fastsatt ut fra antall anløp av kaien.

– Som kjent er Sandnes kommune opptatt av at dette ferjesamba­ndet kommer i gang igjen, blant annet for at beboerne av denne delen av Sandnes skal få ivaretatt sitt behov for transport innad i kommunen. Sambandet vil også vaere svaert viktig for naeringsli­v, reiseliv og beboere i hele Ryfylke, skriver Wirak.

Spørsmålet er om Sandnesved­taket er i tråd med EØS-avtalens regler.

Ole Ueland (H) er leder av Samferdsel­sutvalget i Rogaland.

– Det er positivt at Sandnes kommune ønsker å bidra til at sambandet på Høgsfjorde­n kan komme i drift. Sånn umiddelbar­t tenker jeg at dette må vaere en tilskuddso­rdning som Sandnes kommune setter opp, administre­rer og har ansvaret for, mens fylkeskomm­unen begrenser seg til å vaere konsesjons­myndighet. Spørsmål om det formelle rundt dette, samt forhold knyttet til den pågående konkurrans­en må jeg henvise til samferdsel­ssjefen, sier Ueland.

– Vi har registrert vedtaket i Sandnes kommune og vi skal se naermere på formalitet­er og muligheter knyttet til dette, kommentere­r samferdsel­ssjef Stine Haave Åsland.

Wirak: – Dette er en gladsak

Sandnes-ordfører Stanley Wirak (Ap) mener vedtaket om å bevilge totalt 20 millioner kroner til ferjedrift­en over Høgsfjorde­n – 4 millioner i året i 5 år – står på trygg juridisk grunn.

– Når alle får den samme muligheten, er ikke dette konkurrans­evridende. Dermed kommer det heller ikke i konflikt med EØS-reglene, sier han til Aftenblade­t.

– Jeg håper virkelig at alle trekker i samme retning nå. Vi er til for innbyggern­e, og dette er en gladsak – både for innbyggere, naeringsli­v og turisme i Ryfylke. Får vi til gode løsninger, er det vinn-vinn for alle. Nå håper jeg bare at alle som har lagt regnearken­e sine i skuffen, tar dem fram igjen, sier Wirak.

 ?? JAN INGE HAGA ?? Hilde Levik venter spent på hvordan det går med Høgsfjordf­erja.
JAN INGE HAGA Hilde Levik venter spent på hvordan det går med Høgsfjordf­erja.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway