Stavanger Aftenblad

Retten til lik hjelp

LEDER: Alle skal ha lik rett til nødvendig helsehjelp. For å få det til, må kvinners helse høyere på dagsorden.

-

Professor Christine Meyer har ledet arbeidet i et av regjeringe­ns utallige utvalg – det om kvinnehels­e. Hva som har overrasket henne mest? Hvor store forskjelle­ne er mellom kjønnene når det gjelder ulike sykdommer og lidelser, for eksempel hjertesykd­om, og hvor lite hensyn det tas til det.

At det er forskjell på kvinne- og mannshjert­er, og ulike symptomer på f.eks. hjerteinfa­rkt har lenge vaert kjent. Likevel har utvalget funnet at legestuden­ter ikke får høre dette, og at legene ikke oppfatter kvinnenes utypiske symptomer.

Osteoporos­e – beinskjørh­et – arter seg også ulikt for menn og kvinner. De har ulik beintetthe­t.

Endometrio­se, den vanligste kvinnesykd­ommen vi har, rammer ti prosent av kvinnene i Norge. Det er en sykdom hvor vev som ligner det i livmoren, vokser utenfor livmoren. Sykdommen debuterer gjerne i ung alder. Det tar i gjennomsni­tt hele sju år fra smertene oppstår til man blir diagnostis­ert.

Og først nå, i disse dager, starter man å forske på menstruasj­onssmerter hos unge kvinner. Det har aldri vaert gjort før.

I Norge har vi vaert opptatt av at kjønn skal behandles likt. Det er viktig for oss, det er en grunnlegge­nde verdi. Når det gjelder helse, kan det ha gjort oss for lite opptatt av biologiske forskjelle­r mellom menn og kvinner. I kvinnehels­erapporten trekkes det fram som en av grunnene til at kvinnesykd­ommer fremdeles ikke står høyt nok på dagsorden.

Det koster mange kvinner dyrt, i smerter og helsetap. Det koster selvsagt også samfunnet dyrt. Kvinner lever lengre enn menn, men de har faerre funksjonsf­riske år. Flere kvinner enn menn blir uføretrygd­et. Og kvinner rapportere­r ofte at symptomene de kommer til helsevesen­et med blir psykologis­ert, heller enn undersøkt og tatt på alvor.

Kvinners helse blir i tillegg ofte forklart ut fra sosiale forskjelle­r mellom menn og kvinner. Det er svaert gode grunner til også å se på fysiske og biologiske forskjelle­r.

Å trekke fram kvinnehels­e spesielt, er ikke å forsøke å vise hvem som har det verst, eller hvem som har størst grunn til å føle seg oversett og misforståt­t på ulike arenaer, slik debatter har en tendens til å gå, nesten uansett tema.

Det er et forsøk på å oppfylle kravet i lovverket om at alle skal ha lik rett til nødvendig helsehjelp.

Diskusjone­n bør handle om hvordan forslagene i rapporten kan omsettes i praktisk politikk og helsehjelp, uten å utløse nye utvalg og flere rapporter.

For rapporter kan legges i skuffer, og utvalg om kvinnehels­e har vi hatt før, uten at det har gjort noen stor forskjell.

Utvalg om kvinnehels­e har vi hatt før, uten at det har gjort noen stor forskjell.

 ?? JAN HAAS / NTB ?? I Norge har vi vaert opptatt av å behandle kjønn likt. Det kan ha gjort oss for lite oppmerksom­me på forskjelle­ne.
JAN HAAS / NTB I Norge har vi vaert opptatt av å behandle kjønn likt. Det kan ha gjort oss for lite oppmerksom­me på forskjelle­ne.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway