Stavanger Aftenblad

Erle (14) baker makroner på bestilling: – Det er veldig gøy

HAFRSFJORD: Kjøkkenet hjemme ved Hafrsfjord er 14åringens fristed. Ekstra kjekt er det når folk vil kjøpe delikatess­ene Erle Berge-Kristensen baker.

- Sara Tangen Killingber­gtrø sara.tangen.killingber­gtro@aftenblade­t.no

Kjøkkenmas­kinen pisker rundt og rundt og rundt. Erle BergeKrist­ensen (14) vet akkurat når maskinen må pauses, slik at røra får perfekt konsistens. Det er nemlig en kunst å lage lekre makroner, og det har tatt lang tid å perfeksjon­ere teknikken.

– Jeg feilet mange ganger, før jeg fant ut hva jeg måtte gjøre for å få makronene bra hver gang, sier hun.

Startet makronbedr­ift

Makroneven­tyret startet under pandemien.

– En venninne av mamma inviterte meg over og laerte meg «the basics» man skal kunne for å lage makroner. Og så har jeg bare prøvd det ut litt mer selv, og funnet ut at baking er noe jeg liker å holde på med, sier 14-åringen.

I 2022 gjorde hun «business» ut av bakeferdig­hetene. Som regel får hun bestilling­er på 20 til 30 makroner om gangen. Én makron tar hun 15 kroner for.

– Det er mange bestilling­er rundt mai, påske og jul. Og til konfirmasj­oner og dåp. Det er veldig kjekt å se folk bli glade for å få det jeg har laget. Og at de sender meldinger om at det smakte skinnsykt godt, forteller hun.

Det blir noen travle måneder på kjøkkenet framover for jenta, som selv er konfirmant i år.

– Hun er veldig flink både på baking og å lage mat. Vi sponser mye av ingrediens­ene da, men der igjen betaler vi henne ikke ukelønn. Så hun tjener sine egne penger, og kjøper det hun vil stort sett, sier mor Anne Berge, som jobber som kokk.

Den marengsbas­erte konfekten regnes som en luksuriøs bakevare, og prisen er ofte stiv i butikkene.

– Hvorfor valgte du å satse på makroner?

– Jeg tror det er fordi jeg synes det er veldig gøy å lage det, når du ser at de blir bra. Og så smaker det jo veldig godt.

– Og i butikken så koster de dobbelt så mye som det jeg selger det for, og da kan det hende folk har mer lyst til å bestille hos meg, sier jenta.

Et pust i bakken

I tillegg er hun niendeklas­sing. Bakingen er blitt et avbrekk fra lekser, prøver og presentasj­oner.

– Det er en veldig kjekk hobby for henne å ha, utenom det skole- og leksepress­et som er i dag. Hun går på kjøkkenet, hører på musikk, ser på serie, lukker dørene og er for seg selv, sier moren.

Likevel tror ikke Erle at hun vil jobbe som baker når hun blir voksen.

– Jeg har liksom tenkt på det, men så er jeg redd det ikke skal bli noe kjekt lenger hvis jeg gjør det hver dag. Så det er noe jeg vil drive med på siden som hobby, og ikke jobb, sier hun.

En stødig hånd

Erle finner fram konditorfa­rgen. En liten dråpe fra den gir marengsen en fin lys rosafarge.

Marengsen består ellers av mandler, melis, eggehvite og sukker. Til å lage fyllet trenger hun kremfløte, og som oftest, sjokolade. Hun selger best av sjokoladem­akronene.

Marengsen må stå omtrent 11,5 minutter i ovnen. Er de litt store kan de stå ett minutt lengre, er de små kan de stå ett minutt kortere.

– Røra kan ikke bli for rennende, da blir makronene for tynne. Stekes de for lenge, kan toppen bli for hard. Og de er ikke så gode å spise når de ikke blir myke, forklarer hun.

– Hvorfor er baking så kjekt?

– Jeg tror det er at jeg finner roen i det, på en måte. At det er noe jeg kan holde på med alene og at jeg synes det er koselig å eksperimen­tere, sier jenta.

På Instagramk­ontoen @erles_makroner deler 14-åringen bilder av makronene. Hun lager også kaker, cupcakes og cakepops til bursdager og selskap.

– Hva sier vennene dine om bakehobbye­n?

– De synes det er veldig kult. De synes det er veldig fascineren­de, fordi når de har forsøkt å lage makroner så har de ikke fått det helt til. De er veldig støttende til at jeg liksom har min egen greie, sier hun.

 ?? ANDERS MINGE ?? Her lager Erle marengsen, som etterpå skal puttes i en sprøytepos­e og fordeles pent utover bakebrette­t.
ANDERS MINGE Her lager Erle marengsen, som etterpå skal puttes i en sprøytepos­e og fordeles pent utover bakebrette­t.
 ?? ANDERS MINGE ?? Den perfekte marengs til makronene krever en presis hånd.
ANDERS MINGE Den perfekte marengs til makronene krever en presis hånd.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway