Stavanger Aftenblad

«Jeg har voldtatt dama til bestekompi­sen min», sa 25-åringen i avhør. I retten nektet han

- Cornelius Munkvik cornelius.munkvik@aftenblade­t.no

DOM: Retten tviler ikke på at «søvnsex» er en reell diagnose, men finner det bevist utover enhver rimelig tvil at tiltalte var våken og at han visste hva han gjorde.

En 25 år gammel mann er i Gulating lagmannsre­tt dømt til tre år og seks måneders fengsel for voldtekt. Retten finner det bevist utover enhver rimelig tvil at fornaermed­e sov da overgrepet skjedde, og også at tiltalte var lys våken.

DNA-funn fastslår at noe seksuelt fant sted den natten. Dette var heller ikke diskusjons­temaet i retten. Spørsmålet retten måtte ta stilling til var om tiltalte sov da overgrepet skjedde. Det var det 25åringen anførte i retten.

I Sør-Rogaland tingrett ble tiltalte dømt av en enstemmig rett til tre år og seks måneders fengsel. 25-åringen, som altså nekter straffskyl­d for voldtekt, anket dommen til lagmannsre­tten, som nå har kommet til samme resultat.

I tillegg dømmes tiltalte til å betale 220.000 kroner i oppreisnin­gserstatni­ng til den fornaermed­e kvinnen.

Som tingretten kommer lagmannsre­tten til at tre år og seks måneders fengsel er passende straff i saken. Normalstra­ffen for typen voldtekt tiltalte dømmes for er fire års fengsel. Retten finner grunnlag for å korte straffen ned noe i forhold til normalen først og fremst på grunn av den lange saksbehand­lingstiden.

Samtidig understrek­er lagmannsre­tten at filmingen av voldtekten er et straffskje­rpende moment.

Tiltaltes anke over det sivilretts­lige kravet forkastes. Altså blir tingretten­s dom hvor 25-åringen dømmes til å betale 220.000 kroner i oppreisnin­gserstatni­ng stående.

Også lagmannsre­ttens dom er enstemmig.

Fornaermed­e er tilfreds med at nå også lagmannsre­tten har funnet tiltalte skyldig.

– Hun har opplevd dette som en stor belastning. Det har gått lang tid og hun trenger nå å få lagt dette bak seg, sier kvinnens bistandsad­vokat, advokat Karianne Kroken Saevereide til Aftenblade­t.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway