Stavanger Aftenblad

Ingeniørkn­ipe? Ikke her i hvert fall

ARBEIDSLIV: Må du ha ingeniørut­dannelse for å jobbe som ingeniør? Nei, mener Jone Salte. Han mener å ha funnet en måte å løse ingeniørma­ngelen på.

- Kevin Hansen kevin.hansen@aftenblade­t.no

– Når du har praktisk bakgrunn, så forstår du mer hva du holder på med. Man ser bedre sammenheng­er mellom teori og praksis, sier daglig leder i Lapwing AS, Jone Salte, til Aftenblade­t.

Den siste tiden har Aftenblade­t skrevet om ingeniørma­ngelen, noe også Jone Salte har lagt merke til. De tror de har funnet en av løsningene på problemet – nemlig å bruke fagarbeide­re.

– Når du setter ingeniører sammen med folk som har praktisk erfaring, så får man et nyttig samspill rundt teori, styrkebere­gninger og erfaring. I tillegg får man praktiske innspill med i designfase­n, mener Salte.

Lapwing startet opp i 2018 som et ingeniørse­lskap. For tre år siden åpnet de verkstedet på Klepp Stasjon hvor de tester produkter for kundene sine som for eksempel Aker BP, Aarbakke, Halliburto­n.

I dag er det ti ansatte i bedriften, fire har ingeniørut­danning og resten er mekanikere. For to år siden laerte de opp en av fagarbeide­rne sine i design, og dette har de forsettet med.

Ønsker samarbeid

Jone Salte mener man ikke nødvendigv­is trenger ingeniører med utdanning til alle tradisjone­lle ingeniørop­pgaver. Han tar gjerne en debatt om dette.

Salte ønsker å ha fagarbeide­re som bindeledd mellom ingeniørmi­ljøet og verkstedet. Han ser at ingeniører og fagarbeide­re kan jobbe godt sammen.

– Det er en del praktiske betraktnin­ger man må tenke på. I tillegg til at ingeniører jobber med design, så skal produktet produseres, brukes, monteres, installere­s og vedlikehol­des. Alle sånne hensyn vil vaere lettere å forstå når du selv har vaert mekaniker, sier Salte.

Lapwing laerer opp fagarbeide­rne sine i forskjelli­g områder for å øke kompetanse­n deres. Det kan vaere 3D tegning og design.

– For oss har det mye verdi at flest mulige av de som arbeider her kan gjøre forskjelli­ge ting, sier Salte.

Selv med opplaering i data, og 3D design vil ikke fagarbeide­rne erstatte ingeniøren helt. De vil mangle noe kompetanse.

– En mekaniker mangler muligheten til å beregne. Det er en av grunnene til at vi vil trenge et samspill, sier Salte.

Likevel skal signalene fra kundene deres i olje, fornybar teknologi, robot teknologi, oppdrett vaere bra.

– Vi får veldig positive tilbakemel­dinger på praktiske ingeniører fra våre kunder, sier Salte.

Skal begynne i praksis

Hos Lapwing jobber yngste sønnen Sivert Salte. Han var tidligere tømrer, og jobber nå i bedriften som laerling med design og CNC.

Han har de siste månedene fått opplaering i tegning på data. Han sitter da på kontoret, og jobber med ulike 3D tegninger. Ved siden av seg har han en av ingeniøren­e som kan hjelpe når han sliter.

– Jeg tenker du kan bli like god på den praktiske veien, som skoleveien. Det handler om hvor mye arbeid du ønsker å legge ned, sier Sivert Salte.

Sammen med han er Sebastian Vignes Adna, som skal begynne i praksis hos Lapwing etter sommeren.

– Det er graevla bra. Når du tar praksis på et sted som dette og får laere ting som å tegne så får man mer på kjøpet, sier Sebastian Vignes Adna.

Han er enig med Sivert i at den praktiske kunnskapen kan hjelpe når han skal begynne å jobbe med design.

– Hvis du laerer deg å tegne, og du produserer deler, så får du litt mer forståelse av hva du holder på med, sier Adna.

Valget å laere bort design, og gi muligheten for å utvikle arbeiderne er ikke så vanlig, ifølge Jone Salte.

Ikke en langsiktig løsning

– Det første som slår meg er at så enkelt er det ikke å erstatte ingeniører. Da hadde man gjort det for lenge siden. Ingeniørut­danning er en egen teknisk utdanning av en grunn, sier visepresid­ent i Nito Kjetil Lein.

Kjetil Lein vil ikke svartmale det helt, han vet at praktisk erfaring er ettertrakt­et. For i Nito har de vurdert internt at 9 år med praktisk ingeniør erfaring tilsvarer 3 år høyskole. De har selv opplyst tidligere om at det er stor ingeniørma­ngel, og har sett på muligheten om man kan fordele arbeidsopp­gaver.

– En fagarbeide­r med teknisk fag kan aldri erstatte en ingeniør helt, men man kan på kort sikt dekke mangelen man har, forteller Lein til Aftenblade­t.

 ?? JON INGEMUNDSE­N ?? Sivert Salte er en av arbeiderne hos Lapwing som har fått opplaering.
JON INGEMUNDSE­N Sivert Salte er en av arbeiderne hos Lapwing som har fått opplaering.
 ?? KEVIN HANSEN ?? Jone Salte viser rundt på verkstedet. Sebastian Vignes Adna, til venstre, og Jone Salte.
KEVIN HANSEN Jone Salte viser rundt på verkstedet. Sebastian Vignes Adna, til venstre, og Jone Salte.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway