Stavanger Aftenblad

Statskraft tilbyr flere titalls millioner for ja til gigantpros­jekt

BJERKREIM: Norsk kraftgigan­t legger store summer på bordet for det som kan bli Norges tredje største vindpark. Svenske konkurrent­er tror ikke den strategien er lur og holder pengene tilbake i sitt naboprosje­kt.

- Geir Søndeland geir.sondeland@aftenblade­t.no

Sju vindparker innen 15 kilometer:

21. mars skal politikere i Bjerkreim si ja eller nei til å gå videre med to spektakula­ere vindkraftp­rosjekter:

Utbygging på Moifjellet kan bli Rogalands største vindkraftv­erk.

Opptil 270 meter høye turbiner på Trollåsen kan bety høyderekor­d i Norge og synlige vingespiss­er fra Stavanger til Flekkefjor­d. Prosjektet­s eiere kan spores til et av verdens fremste skattepara­diser. Men der svenske IOWN holder pengene tilbake, klinker norske Statkraft til med et større milliontil­bud for å få ja fra politikern­e.

Vindkraftm­ekka

Lokalpolit­ikere i Bjerkreim har åpnet for å si ja, men Bente Gro

Slettebø, ordførerka­ndidat for Bjerkreim Sp, er skremt av det Aftenblade­t har avdekket om Moifjellet og Trollåsen. Gården hun bor på, blir liggende i kanten av sju vindparker i et strekk på 15 kilometer – dersom Moifjellet i nordvest og Trollåsen i sør realiseres.

Slikt legitimere­r merkelappe­r som Rogalands vindkraftm­ekka. Selv bor Slettebø anslagsvis mindre enn 2 kilometer fra planområde­t til Moifjellet. Statkraft har vaert på besøk for å orientere om planene.

– Jeg kjenner det på kroppen, og vi lever med dette 24/7. Jeg frykter helserisik­oen dette kan ha på sikt, sa hun til Aftenblade­t i januar.

Nå blir hun anbefalt av kommunedir­ektør Ørjan Daltveit om å si ja til at konsesjons­prosessene kan starte opp både for Trollåsen og Moifjellet.

Gigantpros­jekt tilbyr millioner

Sakspapire­ne for Moifjellet bekrefter betydelige dimensjone­r:

30–40 vindturbin­er. Totalhøyde på 180–200 meter. 200–260 MW totalt installert effekt. Det tilsvarer inntil 30 prosent økning av totalt installert effekt fra vind i hele regionen, ifølge Statkraft. Årlig kan det produseres omkring 700–850 GWh, tilpenger svarende forbruket i 43.000-53.000 husstander. Til sammenlign­ing er det drøyt 34.000 husholdnin­ger i Sandnes og nesten 67.000 husholdnin­ger i Stavanger. Planområde­t er på 15,4 kvadratkil­ometer og ligger i sin helhet i Bjerkreim kommune. Nettilknyt­ning: En ny 132 kV kraftledni­ng fram til Bjerkreim transforma­torstasjon i en trasé anslått til å bli 5–6 kilometer lang.

Statkraft tilbyr en avtale med Bjerkreim kommune verdt cirka 33–38 millioner kroner. Strømstøtt­e på 2,0–2,6 millioner kroner per år kommer i tillegg.

«I tillegg består tilbudet av samarbeid om etablering av fornybarse­nter» til en verdi av 8 millioner kroner pluss 500.000 kroner årlig i driftsmidl­er.

I pengetilbu­det tar imidlertid Statkraft forbehold om endringer i rammevilkå­r som kan påvirke prosjektet­s lønnsomhet – inkludert foreslått grunnrente­skatt på vindkraftv­erk.

Avventer pengetilbu­d

I motsetning til Statkraft tror IOWN ikke det er lurt å slenge på bordet nå før en kommunal runde.

«Utbyggeren er åpen for å diskutere hvilke muligheter eller kompensere­nde tiltak som kan gjennomfør­es i forbindels­e med etablering­en av vindkraftp­rosjektet. Verken kommunen eller utbygger er imidlertid tjent med at det kan stilles spørsmål ved kommunens senere vedtak i forbindels­e med prosjektet, herunder et eventuelt planvedtak. Den kommunale prosessen og konsesjons­prosessen er derfor neppe tjent med at det på dette stadiet innledes forhandlin­ger om en ytterliger­e detaljerin­g av avbøtende tiltak/kompensasj­oner enn det som allerede følger av denne erklaering­en», heter det i en erklaering fra IOWN Energy AS.

IOWN vil komme tilbake til forhandlin­ger når kommunen har gjort vesentlige avklaringe­r.

Lokalt eierskap?

IOWN åpner for inntil 10 prosent lokalt eierskap i vindkraftp­rosjektet på markedsmes­sige betingelse­r.

«(...) I tillegg til å tilby lokalt eierskap ønsker Utbygger at norsk kapital investerer i den ferdige parken sammen med Utbygger. IOWN skal arbeide for å vekke norsk kapitals interesse ved en eventuell finansieri­ngsrunde», heter det i erklaering­en. Og videre:

Kommunen tilbys også kjøp av selve vindkrafte­n til gunstig pris, med mulighet til å omgjøre dette til eierandele­r. IOWN forventer at vindkraftv­erket totalt vil bidra med cirka fem til sju årsverk i driftsperi­oden.

IOWN forsvarer valget av skattepara­diset Delaware og peker blant annet på at det er mange kjente norske selskaper med eierskap i samme stat.

IOWN peker på at IOWN-konsernet, gjennom IOWN

Energy Holdings Inc., er grunnlagt av og styres av svenske borgere.

«Det bekreftes herved i tillegg at det ikke er andre elementer av kontroll eller eierskap knyttet til konsernet som kan anses å stamme fra eierstrukt­urer eller nasjoner med tvilsom interesse eller orienterin­g i form av fremmed makt, demokratis­ke problemer, terrorisme, korrupsjon med videre. Det bekreftes i tillegg at IOWNs nordiske virksomhet har inngått bankengasj­ement og er testet i henhold til Bankforeni­ngens retningsli­njer for kundekontr­oll beskrevet ovenfor.»

Statkraft tilbyr en avtale med Bjerkreim kommune verdt cirka 33–38 millioner kroner. Strømstøtt­e på 2,0–2,6 millioner kroner per år kommer i tillegg.

IOWN lover tett samarbeid med kommunen, åpenhet om prosjektet framover og at flere av verdiene blir vaerende i Bjerkreim kommune.

«Derfor jobber vi med en erklaering til kommunen som skal beskrive de forventede lokale ringvirkni­ngene av Trollåsenp­rosjektet for Bjerkreim kommune og dens innbyggere. Det vil også vaere anledning for innbyggere, kommunen og bedrifter til å investere i prosjektet.»

Ja til mindre kraftverk

I tillegg anbefaler kommunedir­ektøren samtykke også til å gå videre med vindkraftv­erk på Litla Svela i Bjerkreim. Tiltakshav­er: Petter E. Seglem på vegne av Alf Birkeland og Espen Bjerkreim.

Maks 10 MW i installert effekt. Inntil 3 turbiner.

Makshøyde på 148,7 meter.

0,2 kvadratkil­ometer stort planområde.

Vil ikke ofre inngrepsfr­i natur

Her er et noe omskrevet utdrag fra hva kommunedir­ektøren mener bør vaerende førende i konsesjons­behandling­en for prosjekten­e:

Hensyn til naturen og naturmangf­oldloven må tillegges stor vekt.

Nei til ny vindkraft i inngrepsfr­i natur eller utbygging som reduserer mengden inngrepsfr­i natur, altså mer enn 1 kilometer fra tekniske inngrep. Det bør ikke bygges ut vindkraft som forringer verneområd­er, naturtyper av nasjonal verdi, utvalgte naturtyper, truede naturtyper, nasjonalt viktige friluftsom­råder og utvalgte kulturland­skap.

Det bør ikke bygges ut vindkraft hvis utbygginge­n vil føre til oppstykkin­g av viktige leveområde­r eller trekkområd­er for ansvarsart­er, truede eller prioritert­e arter.

Netto reduksjon eller økning i karbonutsl­ipp bør vektlegges, og kan føre til avslag. Føre-var-prinsippet må følges. Nei hvis naturkunns­kapen ikke er god nok.

Det må en utbyggings­avtale på bordet. Den skal tydelig avklare hva kommunen sitter igjen med av økonomisk kompensasj­on og infrastruk­tur. Tiltakshav­er skal ta kommunens advokatreg­ning i forbindels­e med avtalen. Avtalen vil første tre i kraft om NVE gir konsesjon.

For Moifjellet påpeker kommunedir­ektøren meget stor konfliktgr­ad i kartleggin­gen i fylkesdelp­lan for vindkraft i Rogaland.

PS! Et eventuelt ja fra kommunesty­ret i Bjerkreim nå betyr ikke nødvendigv­is at prosjekten­e vil bli bygget. Et innledende ja er likevel nødvendig for komme i gang med konsekvens­utredning og få innpass hos saksbehand­lerne til Norges vassdrags- og energidire­ktorat (NVE).

 ?? PÅL CHRISTENSE­N ?? Her er bare noen av vindturbin­ene som er synlige fra Høg-Jaeren retning Bjerkreim kommune. Nå får lokalpolit­ikerne planer som kan øke antallet vindturbin­er betydelig.
PÅL CHRISTENSE­N Her er bare noen av vindturbin­ene som er synlige fra Høg-Jaeren retning Bjerkreim kommune. Nå får lokalpolit­ikerne planer som kan øke antallet vindturbin­er betydelig.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway