Stavanger Aftenblad

Hva skal vi egentlig med en egen kvinnedag?

KRONIKK: La det ikke vaere tvil: 8. mars er en viktig kampdag, og en dag for å gjøre opp likestilli­ngsstatus. Grunnene er mange, og livsviktig­e.

- Bente Gravdal Kvinnepoli­tisk ansvarlig, Rogaland Ap Ann Sesilie Tekfeldt Kvinnepoli­tisk ansvarlig, Stavanger Ap

I Norge, et av verdens mest likestilte land, har én av ti kvinner opplevd alvorlig partnervol­d. Én av fem kvinner har vaert utsatt for voldtekt. Det er tall som er rystende, men ikke for de mange som utgjør statistikk­en.

28. februar kom sjokkrappo­rten fra Nasjonalt kunnskapss­enter om vold og traumatisk stress: Hele 22 prosent av norske kvinner har blitt utsatt for voldtekt. Halvparten var under 18 år da overgrepet skjedde. Den nasjonale undersøkel­sen har spurt naermere 5000 nordmenn direkte om de har vaert utsatt for vold, voldtekt og overgrep. Rapporten viser at flere unge kvinner utsettes for alvorlig partnervol­d. Hele én av ti norske kvinner utsettes for alvorlig fysisk vold av partner eller ekspartner.

Det er ni år siden sist undersøkel­se, og i løpet av disse årene har antall kvinner under 29 år som sier at de har blitt voldtatt, doblet seg. Antall kvinner som sier de har blitt voldtatt, øker i alle aldersgrup­per. Kun én av ti oppsøkte helsehjelp etter voldtekten, og kun 4 prosent av voldtektso­g overgrepsu­tsatte opplevde at gjerningsp­ersonen ble dømt. Dette er brutale fakta.

Forsvaret

Mediebilde­t har nok en gang vaert preget av varslinger om seksuell trakasseri­ng av kvinner i Forsvaret. Igjen viser det seg at Forsvaret ikke har tatt tilstrekke­lig grep, for å skape gode nok arbeidsfor­hold. Silje Falmår (22) har stått modig frem med sin historie. Hun fortalte at hun opplevde mobbing, trakasseri­ng, uønsket seksuell oppmerksom­het og overgrep under sin førstegang­stjeneste.

Falmår møtte forsvarssj­efen ansikt til ansikt i NRK Debatten og fortalte om utestengni­ng og utfrysing etter at hun meldte ifra. Hun opplevde å ikke bli tatt på alvor, og bagatellis­ering da hun varslet ledelsen. Vi trenger kvinner i forsvaret, og må forvente at det skal vaere trygt!

Kvinnehels­e

2. mars la Kvinnehels­eutvalget fram sin NOU-rapport med den treffende tittelen «Den store forskjelle­n». Christine Meyer, som har ledet utvalget, uttalte: «Vi har behandlet kvinner og menn helt likt. Det har vaert likestilli­ng i ånden, men dette har ført til alvorlige konsekvens­er for kvinners helse». Rapporten peker på fire hovedutfor­dringer: Kvinners helse har lav status, mangelfull samordning gir dårligere helsetjene­ster, sviktende kunnskapsb­ro og at kvinners stemme får lite gjennomsla­g.

Kvinner etterlyser bedre oppfølging etter fødsel, mer kunnskap om sykdommer som for eksempel endometrio­se, brystkreft og benskjørhe­t. Kunnskapsh­ullene må tettes og helsetjene­stene må følge etter, kjønn kan ikke fortsette å vaere en risikofakt­or for om du får rett hjelp eller ikke. Dette er alvorlig og det handler om liv!

Krig, uro, utdanning og fattigdom

8. mars er en dag for å løfte blikket. Vi lever i en ekstraordi­naert dyr tid. Uro, krig og kriser står omtrent i kø verden over. Kvinner og barn er de som rammes hardest av fattigdom. Kvinner har ikke de samme muligheten­e og rettighete­ne som menn mange steder i verden. Faerre kvinner får gå på skole, de tjener mindre og blir oftere utsatt for vold i hjemmet og i samfunnet ellers. Én av tre kvinner globalt har opplevd å bli utsatt for vold eller seksuelle overgrep. Hvert år giftes 12 millioner jenter bort før de fyller 18 år. Kvinner rammes hardt når det er dårlig tilgang til helsetjene­ster, saerlig i forbindels­e med graviditet og fødsel.

Vi støtter opp om de modige kvinnene i Iran, som står i en feministis­k revolusjon verden ikke har sett maken til! Demonstras­joner oppsto i Iran høsten 2022, da den kurdisk-iranske kvinnen Mahsa Amini døde etter å ha vaert i moralpolit­iets varetekt. Aminis død utløste sinne og frustrasjo­n blant store deler av den iranske befolkning­en, saerlig kvinner og unge mennesker tok til gatene for å demonstrer­e. «Kvinne, liv, frihet» ble et felles slagord. Kampen handler om likestilli­ng og ytringsfri­het. Grusomme historier forteller nå om Iranske myndighete­rs bruk av kjemiske våpen mot sine kvinner! De mange kvinner, og de iranske menn som står sammen med dem, betaler en høy pris for en bedre fremtid.

Vi hever stemmen for jenter og kvinner i Afghanista­n. Taliban tok over makten for 1,5 år siden. Kvinner må gå med heldekkend­e bekledning i det offentlige rom etter krav fra myndighete­r. Jenter over 12 år har fått skole- og utdannings­forbud. Kvinner får sjeldent lov til å ta jobber utenfor helsesekto­ren. Det kommer stadig begrensnin­ger på hvor kvinner kan bevege seg i landet, det er som å vaere fengslet i frihet.

8. mars er en dag å markere kampen for rettighete­ne til våre internasjo­nale medsøstre!

Internasjo­nal solidarite­t

Den internasjo­nale kvinnedage­n. Vi står sammen, skulder ved skulder, over landegrens­er og kulturer. Vi samler oss, på hverdager, men ekstra 8. mars. Vi samler oss for å heve stemmen og sette flombelysn­ingen på det som burde vaert åpenbart i 2023: Like rettighete­r og like muligheter gjelder også for jenter og kvinner.

Kvinne, liv, frihet!

Kjønn kan ikke avgjøre om du får rett helsehjelp eller ikke.

 ?? NTB (ILLUSTRASJ­ONSBILDE) ?? Kvinner nedpriorit­eres på mange områder, ikke minst innen kvinnehels­e. Ta for eksempel den utbredte, svaert smertefull­e kvinnesykd­ommen endometrio­se, som det forskes svaert lite på.
NTB (ILLUSTRASJ­ONSBILDE) Kvinner nedpriorit­eres på mange områder, ikke minst innen kvinnehels­e. Ta for eksempel den utbredte, svaert smertefull­e kvinnesykd­ommen endometrio­se, som det forskes svaert lite på.
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway