Stavanger Aftenblad

– Det er ikke alltid en 15-åring vil ha med seg foreldrene på konsert

STAVANGER: U18konsert­ene fikk seg en skikkelig oppsving før pandemien traff. Nå tror arrangøren­e at det unge publikumme­t må laeres opp på ny.

- Stella Marie Brevik stella.marie.brevik@aftenblade­t.no

Lager konserter for de under 18:

I sju år har AKKS Stavanger arrangert konserter for de under 18 år (U18-konserter). Konsertser­iene UFLAKKS arrangeres av en gruppe på 15 frivillige mellom 14 og 20 år.

I 2016 ble det avholdt én konsert, der 30 publikumme­re dukket opp.

Spol frem til 2022, og ni konserter med til sammen 2080 publikumme­re ble gjennomfør­t – som regel ved Tou, Folken og Stavanger konserthus.

Må trene opp publikum

– Utviklinge­n har vaert god. Vi hadde en solid økning i publikumme­re før pandemien, men merker at det har dabbet litt av etter at samfunnet åpnet igjen. De som er tenåringer nå, ble eldre i en verden med få konserter, derfor må vi trene opp publikum på nytt.

Det sier Pernille Midtgarden. Hun er AKKS Stavangers nye prosjektan­svarlig for UFLAKKSkon­sertene.

I 2023 er to konserter gjennomfør­t, og fem planlagt. På de to konsertene i 2023, med Kapteinen

+ Bastian! og Beharie + Ellida Mathea, kom det til sammen 100 publikumme­re.

– Målet er ikke alltid å selge ut konserter, men å gi unge et bredt tilbud. Samtidig som vi skal gi de frivillige arbeidstre­ning ved at de deltar i bookingen, planleggin­gen og gjennomfør­ingen av konserter.

– Hvordan går dere frem for å nå de unge?

– Vi har oppdaget at jungeltele­grafen fungerer best, og her gjør de frivillige hos oss en solid jobb. Vi henger også opp plakater og er aktive på sosiale medier.

På Kvinnedage­n 8. mars skal UFLAKKS-gjengen arrangere en kvinnedags­markering – «Isje Din Bitsj!» – for tredje året på rad. Under et planleggin­gsmøte mandag ble plakater delt ut og promoterin­gsoppgaver fordelt.

– Overrasket

– Vi har etablert konsertene som et fritidstil­bud, sier AKKS-sjefen i Stavanger, Ida Collett.

– I tillegg ser vi at en del av de

frivillige går videre inn i musikkfelt­et, enten som musikere, managere eller konsertarr­angører.

Embla Bang Frantzen (18) har vaert frivillig i UFLAKKS i snart tre år og er blant de frivillige som har planer om å forbli i musikkbran­sjen.

Hun oppdaget UFLAKKS via en venninne, men hadde frem til da lite kjennskap til U18-konsertene.

– Hvilke tilbakemel­dinger får du fra vennene dine etter de har vaert på en U18-konsert?

– De synes det er gøy, et kult konsept, at det er rusfritt og åpent for de under 18 år, men de fleste er også overrasket over hvor få som kommer.

Skeptiske først

– I starten var artister og management skeptiske til konseptet – at det nødvendigv­is ikke var de under 18 som var målgruppen dere, men nå opplever jeg at alle parter er positive. De innser nok at dette kan vaere en god måte å nå ut til nye lyttere på, sier Midtgarden.

– Hadde det vaert enklere å gjøre de eksisteren­de vergeordni­ngene bedre?

– Det er ikke alltid en 15-åring vil ha med seg foreldrene på konsert, og hvis jeg husker riktig fra mine egne erfaringer, er det ikke alltid foreldrene vil vaere med på konsert heller. I tillegg er det ikke alle konsertsce­ner som har vergeordni­ng. På U18-konserter får unge oppleve gleden med konserter på en trygg, rusfri måte, uten å måtte bli plassert på et galleri eller et spesielt område.

 ?? ??
 ?? JON INGEMUNDSE­N ?? Fra en UFLAKKS-konsert med Kvelertak i 2018 på Folken. Dette var den niende konserten i rekken og hadde rundt 80 publikumme­re.
JON INGEMUNDSE­N Fra en UFLAKKS-konsert med Kvelertak i 2018 på Folken. Dette var den niende konserten i rekken og hadde rundt 80 publikumme­re.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway