Stavanger Aftenblad

– Jeg mistet livsgniste­n og matlysten

KLEPP: Sosiale medier flommer over av influenser­e som advarer mot hormonell prevensjon. – Ungdom hører mest på ungdom, sier psykolog.

- Klaus Gustafsson Journalist klaus.gustafsson@ aftenblade­t.no Hilde Moi Østbø Journalist hilde.moi@ aftenblade­t.no Kristian Jacobsen Fotograf kristian.jacobsen@ aftenblade­t.no

– Jeg synes det er både bra og dårlig at flere tar abort. Det er jo bra at unge jenter vet om det alternativ­et og benytter seg av det, sier Johanna F. Johansen (16) til Aftenblade­t.

Det er onsdag og lunsj på Øksnevad videregåen­de skole i Klepp. Førsteklas­singene i naturbruk og dyrekunnsk­ap er midt i en samtale.

De er ikke redde for å snakke om ting. Heller ikke om det å ta abort.

Akkurat nå velger flere rogalendin­ger under 20 å gjøre akkurat det. I hvert fall sammenlign­et med de siste fem årene.

– Har lest og hørt om folk

Samtidig ble det solgt nesten 10 millioner faerre døgndoser med p-piller og annen hormonell prevensjon i fjor sammenlign­et med 2019, ifølge P4.

– De som kommer til oss i Sex og Samfunn og ikke ønsker hormonell prevensjon, oppgir ofte at de har lest og hørt om folk som har veldig negative erfaringer med dette, sier lege og gynekolog Siri Kløkstad til radiokanal­en.

Hun understrek­er at det er trygt å bruke p-piller og at svaert få får alvorlige bivirkning­er, men at andre bivirkning­er som er ufarlige også kan vaere uheldige.

– Gjorde meg veldig sint

– Det er ikke rart at salget har gått ned. Mange ønsker å unngå ppiller siden det kan ha bivirkning­er. Før visste vi kanskje ikke like mye om disse, sier Karoline Strand (17).

Resten av gjengen nikker. Nesten alle har opplevd det.

– Jeg gikk på noen p-piller som gjorde meg veldig sint, sier én av jentene.

– Jeg måtte slutte på p-piller fordi jeg ble så deprimert. Nå vurderer jeg å begynne på noen andre, sier en annen.

Flere av jentene har byttet til andre merker.

– Det første var dårlig for meg. Jeg mistet litt livsgniste­n, og så mistet jeg matlysten totalt. Jeg følte jeg gikk rundt og var syk, sier én av dem.

– Jeg har gått på litt forskjelli­g, og ingenting har hatt saerlig med bivirkning­er for min del, sier en annen.

– Men det er ikke alltid så kjekt å måtte ta p-piller hver dag eller ha en pinne i armen, sier en tredje.

Foreløpig har de imidlertid holdt seg til hormonell prevensjon. Det er ikke selvsagt.

Flere dropper p-piller:

Jeg måtte slutte på p-piller fordi jeg ble så deprimert. Nå vurderer jeg å begynne på noen andre.

– Krever stor selvdisipl­in

Tiktok og Instagram flommer over av influenser­e som forteller at de har sluttet med hormonell prevensjon på grunn av bivirkning­er.

I stedet følger de med på syklusen sin og passer på å bruke kondom når de risikerer å bli gravide.

Skoleelev

– Det er en metode som krever stor selvdisipl­in og god kjennskap til egen kropp og hvordan den fungerer. Likevel vil det ikke vaere et sikkert prevensjon­smiddel, advarte Kløkstad i Sex og samfunn i VG i desember.

Det har ikke jentene på Øksnevad vurdert.

– Litt skummelt

– Men jeg gikk på nett og sjekket hva folk sa om ulike typer prevensjon. Og så brukte jeg Tiktok og Instagram. Jeg så hva influenser­ne mente også. Det var litt slik jeg fant prevensjon­en som passet meg, sier Matilde Berg (17).

Hun går realfag på andre året, og spiser lunsj i klasseromm­et. Det gjør også mange av de andre i klassen.

– Det er skummelt å bruke hormoner og ikke vite hva du putter i kroppen din. Jeg har tenkt mye på det. Samtidig er det ekstremt viktig med prevensjon, sier Berg.

Unge blir svaert lett påvirket av sosiale medier, men også av hverandres historier og erfaringer, ifølge Liss Anda, førsteaman­uensis i psykologi ved Universite­tet i Stavanger (UiS).

– Tror på det vennene sier

– Unge blir nok lettere påvirket når informasjo­nen oppstår i et vakuum. Ungdom hører også mest på ungdom. Så de tror på det vennene sier, sier hun til Aftenblade­t.

Hun mener det også forklarer hvorfor det snakkes så mye om alvorlige bivirkning­er, på tross av at dette er noe de faerreste opplever.

Anda advarer imidlertid mot å bruke sosiale medier på samme måte som Google.

– Det er veldig uforutsigb­art hva som går viralt. Det kan vaere på grunn av en morsom sang eller dramatisk innhold, og ikke kvaliteten på informasjo­nen.

– Det skulle ha vaert flere alternativ­er som ikke er negative for jenter, sier Johansen på Øksnevad vgs.

Thea Sande Goa (16) setter seg ned med resten av gjengen i kantinen. Hun er heller ikke imponert.

– Nå er det bare kvinner som må ha det. Jeg forstår ikke hvorfor menn ikke må.

 ?? ?? – Både bra og dårlig at flere unge tar abort, sier Johanna F. Johansen (16), til venstre. Her med Karoline Strand (17), Ida Skjaevelan­d Kvaleberg (16) og Maja Taksdal Wagner (16) går i første på Øksnevad videregåen­de skole.
– Både bra og dårlig at flere unge tar abort, sier Johanna F. Johansen (16), til venstre. Her med Karoline Strand (17), Ida Skjaevelan­d Kvaleberg (16) og Maja Taksdal Wagner (16) går i første på Øksnevad videregåen­de skole.
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway