Stavanger Aftenblad

Her skal de bo

STAVANGER: I et alt presset boligmarke­d i Stavanger planlegges det for mulige, nye modulbygg på Sørabrådet, Timoteivei­en eller Haugåsveie­n for å huse ukrainske flyktninge­r. Nasjonale myndighete­r har alt varslet at flyktnings­trømmen er økende og at antalle

- Elisabeth Risa elisabeth.risa@aftenblade­t.no

770 nye flyktninge­r til Stavanger:

Stavanger tok imot og bosatte 704 voksne eller familier og ti enslige mindreårig­e i fjor. 627 var flyktninge­r fra Ukraina.

– Det et rekordhøyt tall, vanligvis bosetter vi årlig hundre flyktninge­r, sa Eli Karin Fosse, direktør for helse og velferd i Stavanger kommune. Tirsdag denne uken orienterte hun om boligsitua­sjonen i Stavanger i kommunalut­valget.

Kommunen bosatte 220 personer i innleide boliger i fjor.

– Kommunen leier boliger og videreleie­r. 112 var selvbosett­inger, det omfattet 199 personer. Selvbosett­ing betyr at flyktninge­n selv finner bolig som deretter godkjennes av flyktninge­tjenesten, sa Fosse.

– Bor ikke i kommunale boliger

Ingen ukrainske flyktninge­r ble bosatt i kommunale utleieboli­ger for vanskeligs­tilte i fjor.

– Flyktninge­r fra Ukraina har kun midlertidi­g opphold. Vi bruker leiemarked­et for å bosette. Flyktninge­r fra andre deler av verden bosettes i kommunale boliger reservert for flyktninge­r, sa Fosse.

Stavanger kommune er bedt om å bosette ytterliger­e 770 nye flyktninge­r i år, 11 er enslige mindreårig­e.

– Nasjonale myndighete­r har varslet at ankomsten av flyktninge­r er økende. Kommunene må vaere forberedt på at det kan komme flere, sa Fosse, og fulgte opp:

– Utfordring­en nå er å skaffe nok boliger.

Hvor skal «alle» bo?

– Kommunen ønsker ikke å overbelast­e det private leiemarked­et. Vi vil unngå at vi, som kommune, er prisdriven­de i leiemarked­et. I tillegg har vi en kraftig vekst i køen av søkere til boliger for vanskeligs­tilte. Vi holder fast på strategien om at flyktninge­r fra Ukraina bosettes i innlede boliger, sa Fosse.

Hun listet opp følgende forslag til hvordan kommunen skal løse boutfordri­ngene i et alt hardt presset leiemarked i Stavanger: Fortsatt innleie fra det priva1.

te markedet.

Bosette i tilgjengel­ig hybel2. hus med plass., ordningen kan utvides.

Avtale med Solborg Folke3. høgskole med 21 dobbeltrom.

4. Kampanje mot hytteeiere som vil leie ut fritidsbol­iger eller hytter for et eller to år. 5. Forlenger dispensasj­on i plan og bygningslo­ven. Det betyr at kommunen har adgang til å frita søknadspli­ktige tiltak slik at boligeiere kan leie ut boliger som normalt ikke ville vaert godkjent.

Vurderer modulbygg på Sør6. abrådet på Hafrsfjord, Haugåsveie­n og Timoteivei­en i Hillevåg. (Tomten er regulert til bolig).

Ikke prisdriven­de?

Sissel Knutsen Hegdal (H) og Frode Myrhol fra Folkets parti (FNB) lurte begge på hvordan Stavanger kommune skal unngå å bli prisdriven­de, gitt det store boligbehov­et. Knutsen Hegdal tok også opp boligsitua­sjonen for byens studenter.

– Universite­tet melder om boligmange­l. Kan modulbygg ha en etterbruk til for eksempel studentbol­iger, spurte hun.

– Jeg tror vi skal vaere varsomme med at alle utfordring­er på leiemarked­et i Stavanger er knyttet til ukrainske flyktninge­r. Stavanger er i oppgangsti­d med mye tilflyttin­g. Mange har store hjerter og stor forståelse for krisen i Ukraina og vil derav leie ut, svarte Eli Karin Fosse.

Hun la til:

– Står vi med tomme modulbygg vil vi leie ut til studenter og andre. Det er ikke mange som melder boliger til oss nå. Kommunens folk er på Finn, går på visninger og sjekker priser. Vi prøver så langt vi kan å ikke vaere med i budkrig, sa Eli Kari Fosse.

Kommunen ønsker ikke å overbelast­e det private leiemarked­et.

 ?? ANDERS MINGE ?? Eli Karin Fosse, direktør for helse og velferd i Stavanger kommune, understrek­er at tomten i Haugåsveie­n i Hillevåg er ett av tre alternativ hvor det kan bli aktuelt å plasserer midlertidi­ge modulbygg.
ANDERS MINGE Eli Karin Fosse, direktør for helse og velferd i Stavanger kommune, understrek­er at tomten i Haugåsveie­n i Hillevåg er ett av tre alternativ hvor det kan bli aktuelt å plasserer midlertidi­ge modulbygg.
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway