Stavanger Aftenblad

Høyre og Frp naer rent flertall i Stavanger

STAVANGER: Høyre og Frp har rent flertall innen rekkevidde på Aftenblade­ts ferske meningsmål­ing for Stavanger.

- Stein Halvor Jupskås Journalist stein.jupskaas@ aftenblade­t.no Jon Ingemundse­n Fotojourna­list jon.ingemundse­n@ aftenblade­t.no

Tross at Kari Nessa Nordtun er stadig mer populaer på meningsmål­ing:

Høyre naermest fosser fram og får 36,5 prosent på målingen som er tatt opp via telefonint­ervju den første uken i mars.

Hadde dette vaert valgresult­atet, ville Høyre sikret seg 24 representa­nter i bystyret. Det er åtte flere enn partiet fikk inn ved sist kommuneval­g, i 2019.

– Det er fantastisk­e tall og veldig motiverend­e både for meg og hele partilaget, sier ordførerka­ndidat Sissel Knutsen Hegdal.

– Mye må gå galt for dere for at du ikke blir Stavangers neste ordfører. Enig i det?

– Jeg er veldig, veldig glad for disse tallene, men det er 11. september det virkelig gjelder.

Motsatt kurve

Ved Aftenblade­ts forrige måling, i september 2022, hadde Stavanger Høyre en oppslutnin­g på 30 prosent blank. Og framgangen fortsetter tydeligvis.

Arbeiderpa­rtiet i Stavanger har en helt motsatt kurve, ikke ulik den moderparti­et har på nasjonalt plan. 19,2 prosent er status nå, ifølge meningsmål­ingen. For et halvt år siden sa 23,3 prosent at de ville stemme Ap i Stavanger. Ved sist kommuneval­g var det 25,4 prosent som stemte på Arbeiderpa­rtiet.

– Dette er alvorlige tall for Arbeiderpa­rtiet i Stavanger. De baerer preg av at det er nasjonale saker som preger debatten og dagsordene­n for tiden. Det blir oppgave framover å jobbe steinhardt for å vise fram hva vi har fått til i løpet av tre og et halvt år i Stavanger, både innen skole, helse og eldreomsor­g, sier ordfører Kari Nessa Nordtun (Ap).

– Har du ennå et håp om fire nye år?

– Absolutt. Vi har et supermotiv­ert lag som er klar til å gå inn i valgkampen. Og vi har gode tall å vise til. Både befolkning­sveksten og økt boligbyggi­ng viser at Stavanger er en mer attraktiv by i dag enn da vi overtok.

– Er det mulig å få til et flertall uten at KrF skifter side?

– Det vil tiden vise. Men Arbeiderpa­rtiet har mange felles politiske saker med KrF, og med Venstre, sier Nessa Nordtun.

Forskjell på Ap

Henrik Halleland, gruppelede­r for KrF, er enig at det er felles politiske saker mellom Ap og KrF.

– Men det er forskjell på et Ap som lener seg mot SV og Rødt og et Ap som lener seg mot sentrum, sier Halleland.

I målingen kan KrF notere seg for en oppslutnin­g på 5,5 prosent, noe som vil gi en økt representa­sjon fra tre til fire seter i kommunesty­ret.

– Det var gode nyheter for oss. Vi er på langt naer utskjemte når det gjelder framgang, sier Halleland, som likevel er mest overrasket over Høyres voldsomme framgang.

– Er det slik at KrF har låst seg til høyresiden i Stavanger-politikken nå?

– Nei. Det vil bli avgjort av valgresult­atet og muligheten for

politisk gjennomsla­g for våre saker. Dagens flertallsp­artier har vaert veldig tydelige på at de ville styre ifølge sin felles politiske plattform, ikke bare i denne perioden, men framover også. Vi har ikke sett det som aktuelt i det hele tatt å samarbeide den veien, og har hatt et budsjettsa­marbeid med H, Frp, V og Pp de to siste årene, sier Halleland.

Han har likevel merket seg en gryende vilje til mer samarbeid fra Arbeiderpa­rtiets side den siste tiden.

Folkets Parti ute

Den siste meningsmål­ingen gir ingen håp om fortsatt representa­sjon for Folkets Parti. 9,2 prosent ved sist kommuneval­g er redusert til 0,2 prosent på den ferske meningsmål­ingen. Det betyr at kun én person av de 600 spurte har sagt at hen vil stemme på Folkets Parti.

Gruppelede­r Frode Myrhol føler på ingen måte at han får som fortjent.

– Det er forferdeli­ge tall. Basert på det vi har fått til i denne perioden, mener jeg at vi burde hatt en økning til 16–17 prosent. Det er merkelig at det er helt ubetydelig hva man faktisk har fått til av positive endringer, sier gruppelede­r Frode Myrhol.

Han utelukker ikke at fjorårets navneendri­ng fra Folkeaksjo­nen Nei til mer bompenger har bidratt til at velgerne ikke helt kjenner seg igjen når de får spørsmål om partivalg på telefonen.

– Men vi har en plan og vi har på ingen måte gitt opp. Vi skal bli ferdig med programmet vårt i april, og vi har en god valgkampka­sse, så jeg lover at vi definitivt skal bli synlige i valgkampen, sier Myrhol.

– God kjemi

For de øvrige partiene er det mindre utslag på målingen. Frp gjør det godt og får 12,4 prosent, en oppgang på 3,5 prosent fra sist kommuneval­g. Hvis dette slår til, får partiet inn åtte i kommunesty­ret, to flere enn i dag. Sammen med Høyres gruppe ville de da hatt 32 av 67 representa­nter. Med Venstre og KrF med på laget er koalisjone­n raskt oppe i 39 representa­nter. 34 er nok til å få flertall.

– Jeg er glad for all framgang, sier gruppelede­r Leif Arne Moi Nilsen (Frp).

– Hvor sikker er du på at dette går veien mot et maktskifte i Stavanger?

– Våre partier har hatt flertall på hver eneste måling siden valget. Vi er også en godt sammensvei­set gruppe, med god kjemi mellom gruppelede­rne. Vi er blitt enige om budsjettfo­rslag to år på rad, og der det er klarert at eiendomssk­atten skal fjernes. Jo. jeg gleder meg til valgkampen, sier Leif Arne Moi Nilsen (Frp).

Opp for Rødt og SV

Dagens styrende flertall i Stavanger greier kun å skrape sammen 27 representa­nter i denne meningsmål­ingen. Det er verdt å merke seg at både SV og Rødt gjør det skarpt. Begge ligger på om lag 7 prosents oppslutnin­g, noe som vil gi fem representa­nter hver i kommunesty­ret.

Gruppelede­r Eirik Faret Sakariasse­n (SV) er fornøyd på eget partis vegne.

– Framgangen viser at våre velgere er fornøyd med det vi har fått til som en del av flertallet. Det var ingen grunn til å frykte at vi skulle bli usynlige eller overkjørt. Når det gjelder tallene som helhet, preges de av at vi samarbeide­r med to partier som begge sitter i regjering og har store utfordring­er nasjonalt. Når det kommer til valgkampen, håper jeg den vil

opposisjon­en i meningsmål­ingen. Jeg føler meg sikker på at de som vil ha Leif Arne Moi Nilsen, vil ha meg som sin annenkandi­dat, sier Knutsen Hegdal.

Nytt parti inne

I den foreliggen­de målingen får nykommeren Industri- og naeringspa­rtiet (INP) en oppslutnin­g på 1, 1 prosent. Dette er imidlertid det mandatet som henger i den tynneste tråden. Høyre er naermest til å ta dette også.

Pensjonist­partiet får foreløpig 0 prosents oppslutnin­g, men veteranen Karl W. Sandvig er det aldri lurt å avskrive før siste stemme er talt opp.

 ?? ?? Ordfører i Stavanger, Kari Nessa Nordtun, kan glede seg over støtte hun personlig får som ordførerka­ndidat i gallupen. Hennes parti derimot sliter i en svaert tung motbakke et halvår før valget.
Ordfører i Stavanger, Kari Nessa Nordtun, kan glede seg over støtte hun personlig får som ordførerka­ndidat i gallupen. Hennes parti derimot sliter i en svaert tung motbakke et halvår før valget.
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway