Stavanger Aftenblad

Det må et mirakel til

KOMMENTAR: Kari Nessa Nordtun er en svaert populaer ordfører, men det hjelper lite når partiet ikke har høy nok oppslutnin­g.

- Hilde Øvrebekk Kommentato­r hilde.ovrebekk@aftenblade­t.no

Nesten halvparten, 44 prosent, av de spurte i Aftenblade­ts meningsmål­ing sier at de ville foretrekke Kari Nessa Nordtun som ordfører etter lokalvalge­t til høsten. I september i fjor svarte 42 prosent det samme.

Nordtun er favoritt hos de fleste partienes velgere, ifølge tallene fra Respons analyse. Det er bare blant velgere som stemmer Høyre, Venstre og Frp at det er flertall for andre kandidater.

Rivalen fra Høyre, Sissel Knutsen Hegdal, er det 28 prosent som ønsker som ordfører. I september var det 33 prosent som ville det. 6 prosent av velgerne vil ha Frp’s Leif Arne Moi Nilsen som ordfører.

Distanse til Støre

Men lite hjelper vel det når Nordtuns parti sliter i motbakke, samtidig som støttepart­iene enten faller bort eller faller ned. For selv om Arbeiderpa­rtiet i Stavanger ligger noe over landsgjenn­omsnittet på meningsmål­ingene, med 19,2 prosent mot 16,5 prosent i den siste TV 2-målingen, er det ingen tvil om at den politikken regjeringe­n fører, også påvirker lokalt.

Nordtun har i flere saker, spesielt på energifelt­et, gått ut og kritisert sin egen partiledel­se. Det er nok en strategi Ap-ordfører i flere deler av landet vil ha foran lokalvalge­t, å prøve å distansere seg fra regjeringe­n.

Men det spørs om dette teller i stort nok monn til å få velgerne til å stemme på Nordtun og Ap lokalt, selv om hun er en populaer ordfører.

Avhengighe­t

Et annet problem Ap i Stavanger har, er at de er helt avhengig av støttepart­iene sine for å beholde makten. Ap’s mandater ville med denne målingen falt fra 18 til 13.

I dag har Folkets parti (tidligere FNB) seks mandater inne i kommunesty­ret. Med denne målingen vil de miste alle. Da ryker også flertallet for Ap. Og selv om Rødt og SV ville fått inn til sammen tre mandater ekstra, ville MDGs mandater blitt halvert til to og Senterpart­iet redusert med ett mandat.

Kommunesty­ret har 67 medlemmer. Selv om Ap skulle klare å lokke med seg KrFs fire representa­nter og Industri- og naeringspa­rtiets (INP) foreløpige ett mandat og få 32 mandater, ville det fremdeles ikke vaert mange nok til å slå Høyre, Frp og Venstres flertall på 35.

Og Venstre klarer neppe Ap å lokke over til den andre siden.

Outsideren

Foreløpig er altså INP inne med ett mandat i kommunesty­ret i Stavanger. Med Folkets parti helt ute, er det kanskje lett å prøve å sammenlign­e disse to partiene. Men dette er ikke et ensakspart­i, heller et parti som har klart å finne et tomrom Arbeiderpa­rtiet de siste årene har etterlatt seg. På kort tid har de klart på landsbasis å bygge seg opp en medlemsmas­se som naermer seg 8000. Til sammenlign­ing hadde Venstre rundt 7200 medlemmer ved utgangen av 2022. INP kan komme til å sanke enda flere stemmer fram mot valget.

Statsviter ved Universite­tet i Stavanger, Svein Tuastad, sa til NRK tidligere denne uken at han tror at de kan klare det mange andre småpartier sliter med, å få mer enn 1–2 prosents oppslutnin­g.

«Dei kan heilt klart bli ein maktfaktor. Fordi dei både kan forhandla med venstre- og høgresida i kommunesty­ra. Og difor kan dei få posisjonar,» sa Tuastad.

Men skal INP bli en maktfaktor i Stavanger, må de få en mye høyere oppslutnin­g enn den de har i dag.

Maktskifte

Det er ingen tvil om at Nordtun har klart en stor bragd de siste fire årene i å holde samlet partier som i utgangspun­ktet har svaert ulike standpunkt­er i mange saker. Og mange i kommunen har nok også opplevd at partiene har levert på mange saker de lovet å levere på før valget, enten man var enige i disse sakene eller ikke.

Men det hjelper lite å vaere populaer når man tilhører et parti som for tiden ikke er populaert. Det skal derfor bli interessan­t å se hvilke taktikker Ap i Stavanger vil ta for å prøve å få folk til å stemme på Ap til tross for at de ikke liker Ap.

Selv om det ennå er et halvt år til valget, er det faktisk nesten som det må et lite mirakel til hvis de skal klare det. Det blir i alle fall en veldig bratt oppoverbak­ke.

Meningsmål­ingen akkurat nå er ganske klar og tydelig. Hadde det vaert valg i morgen, ville vi fått et maktskifte.

 ?? MARIE VON KROGH ?? Høyres Sissel Knutsen Hegdal og Arbeiderpa­rtiets Kari Nessa Nordtun kjemper om å bli ordfører i Stavanger etter valget i høst.
MARIE VON KROGH Høyres Sissel Knutsen Hegdal og Arbeiderpa­rtiets Kari Nessa Nordtun kjemper om å bli ordfører i Stavanger etter valget i høst.
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway