Stavanger Aftenblad

Endelig klart for flere hundre nye kontorplas­ser

SANDNES: Sentrum kan få naermere 1000 nye kontorarbe­idsplasser løpet av de neste årene. – Dette har vi jobbet med lenge, sier naeringssj­efen.

- Magnus Kolstad magnus.kolstad@aftenblade­t.no

– Tidligere har ikke aktørene sett til Sandnes, fordi det ikke har vaert lokaler her. Det blir det slutt på nå, sier Arild Egeland, som eier og driver eiendomsse­lskapet Høgevoll.

Høsten 2020 lanserte han store planer for Sandnes sentrum: en forvandlin­g av Havnegårde­nbygget, altså bygget som huser

Kiwi Vågsgata. Bygget skulle utvides både i lengde og høyde, til et areal på om lag 14.000 kvadratmet­er. Det skulle huse rundt 350 kontorplas­ser.

Innsigelse­r fra fylkeskomm­unen – hovedsakel­ig om såkalt blågrønn faktor og uenigheter om parkering – satte imidlertid en stopper for prosjektet.

I dag, over to år senere, er endelig rammetilla­telsen i orden. Om rundt to uker starter selskapet å bygge i Havneparke­n – til en pris på opptil 200 millioner kroner. Høsten 2024 skal alt stå ferdig.

– Jeg har følelsen av at flere leietakere er på vei inn mot sentrum, fordi tog, buss og handlemuli­gheter ser ut til å bli viktigere for folk, sa Arild Egeland til Aftenblade­t da han lanserte planene. Han er fortsatt like optimistis­k:

– Interessen er stor. Utleie i sentrum av Sandnes blir lettere for hver dag som går, sier han.

Kontorer til sentrum

Høgevoll AS er i øyeblikket i forhandlin­ger med fem potensiell­e leietakere. To av dem har allerede signert kontrakt, som sammen utgjør rundt 120 arbeidspla­sser. Egeland kan røpe at det er snakk om en stor fylkeskomm­unal aktør og en bank.

– Jeg tror Sandnes sentrum kan bli det mest attraktive området for innovative bedrifter å etablere seg, sier eiendomsut­vikleren.

Egeland peker på hvor sentralt bygget ligger. Det ligger et steinkast unna tog og buss – og den splitter nye mathallen ved Amfi Vågen, med sju nye spisestede­r.

Han er ikke alene om tanken. Lenger nord i Havneparke­n jobber Solon Eiendom med å ferdigstil­le boligprosj­ektet «Ankeret» innen våren 2024. Bygget skal huse 70 leilighete­r, oppstartsb­edriften Innovation Dock og en restaurant.

Men også Solon vil bygge kontorer. Selskapet har regulert og prosjekter­t to nye naeringsby­gg, som begge skal ligge nord for «Ankeret» og Sandnes laeringsse­nter. Til sammen skal de to byggene romme om lag 600 kontorplas­ser.

– Nå ser vi etter leietakere. Jeg tror det blir en helt fantastisk plass å vaere, sier Rune Schive Hognestad, daglig leder i Solon Sør-Vest.

– Når vil byggene stå klare?

– Det vet vi ikke ennå. Det avhenger av når vi får leietakere.

– Veldig positivt

– Veldig positivt – kontorer i sentrum skaper verdi og aktivitet, sier naeringssj­ef i Sandnes kommune, Nina Othilie Høiland.

– Hvordan har det vaert med kontorer i sentrum?

– Det er ganske mange kontormilj­øer i sentrum allerede, men det er veldig bra med flere. Dette er noe vi har jobbet med lenge.

– Hva gjør kommunen for at det skal bli flere kontorplas­ser i sentrum?

– Vi legger til rette for etablering i områder der det er mulig. I Elveparken, for eksempel, rives de gamle siloene ned nå. Så skal området utvikles.

 ?? HOLON ARKITEKTER ?? Sett fra Vågen skal det nye bygget bli slik.
HOLON ARKITEKTER Sett fra Vågen skal det nye bygget bli slik.
 ?? HOLON ARKITEKTER ?? Den nye Havnegårde­n – omdøpt til «Havn» – sett fra Ruten.
HOLON ARKITEKTER Den nye Havnegårde­n – omdøpt til «Havn» – sett fra Ruten.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway