Stavanger Aftenblad

Kraftlinje kan likevel havne under bakken i Randaberg

STAVANGER: Norges vassdrags- og energidire­ktorat (NVE) ber nå Lnett om å utrede jordkabel fra Harestad og ned til sjøen i stedet for luftspenn i retning Mekjarvik

- Stein Halvor Jupskås stein.jupskaas@aftenblade­t.no Tor Inge Jøssang tor.inge.jossang@aftenblade­t.no

... og på Finnøy kjemper folk videre for jordkabel

Ordfører Jarle Bø (Sp) i Randaberg er glad for at NVE krever tilleggsut­redninger om Lnetts planlagte 132 kV linje fra Krossberg, via Harestad til Bru.

– Dette er en kjempevikt­ig sak for Randaberg, og jeg er ikke overrasket over at det kom et slikt krav. Jeg er mer overrasket over at Lnett ikke så dette selv på et tidligere tidspunkt. Randaberg kommune har hele tiden påpekt at en jordkabelt­rasé fra Harestad og ned til sjøen vil bli langt kortere enn den traseen for luftspenn som Lnett har foreslått. Jeg tror faktisk at arealet med jordkabel vil vise seg å vaere billigere enn alternativ­et med luftspenn, sier ordfører Jarle Bø (Sp) i Randaberg.

– Billigere?

– En ny utredning betyr vel ikke nødvendigv­is at Randaberg får viljen sin igjennom?

– Nei. Men jeg forventer at Lnett lytter til både kommunen og NVE. Jeg er også glad for at Lnett blir pålagt å vurdere kostnadsdi­fferansen mellom jordkabel og luftspenn. Vårt inntrykk er at kostnadsan­slagene for luftspenn på langt naer omfatter alle de utgifter som vil påløpe, blant annet ved kryssing av dyrket mark, sier Bø.

I brevet fra NVE bes Lnett om å redegjøre for erstatning­snivå for ulike driftsulem­per kraftlinje­ne vil ha for landbruket.

Prosjektle­der Inge Lunde sier det var ventet at NVE ville be om en tilleggsut­redning.

– Dette fordi trasévalg i dette prosjektet er knyttet opp til Statnetts tilleggssø­knad om alternativ plassering av Krossberg transforma­torstasjon, hvor vi skal hente strømmen fra, sier Lunde.

Oppankring?

Han legger til at Lnett har hatt dialog med Kystverket og Stavanger-regionen havn om det er mulig å legge jordkabel fra den planlagte trafoen på Harestad og ned til Harestadvi­ka.

– Har dere ikke alt hatt denne dialogen og konkludert med at de nevnte etater ikke har innvending­er?

– Vi hadde dialog før vi sendte søknaden, og vi oppfattet da at sjøkabel i dette området var utfordrend­e fordi det ligger et oppankring­sområde for riggkonstr­uksjoner på utsiden der. Nå har vi hatt nye møter, og avklart at det kan vaere mulig å få til likevel. Vi må vaere sikre på at oppankring ikke kommer i konflikt med en eventuell sjøkabel her, sier Lunde.

Teknikk og kroner

Lnett blir også pålagt å gi en oppdatert teknisk og økonomisk vurdering av kabel som alternativ til luftlednin­g på kortere eller lengre strekninge­r.

– Hvilke strekninge­r er det som er mest aktuelle her?

– Vi vil ha en dialog om dette med de berørte kommunene Stavanger og Randaberg. Vi har alt utredet jordkabel både fra Krossberg til Harestad og fra Harestad ut til Mekjarvik. For enkelte delstrekni­nger kan det vaere aktuelt å gå gjennom alternativ­et med jordkabel igjen, sier Lunde.

Lnett har ennå ikke full oversikt over hvor lang tid det vil ta å utrede alt NVE ber om.

– Det er litt tidlig å si, men vi tar sikte på å vaere ferdig i løpet av siste halvdel av 2023, sier Lunde.

I sørenden av den aktuelle kraftlinje­n er Statnett i gang med å sluttføre utredninge­n om alternativ­e plassering­er av nye Krossberg transforma­torstasjon ved Store Stokkavatn. I likhet med ulike luftspenn i både i fastlandSt­avanger, Randaberg og på Rennesøy, har også transforma­torplanene på Krossberg vakt sterke reaksjoner i lokalmiljø­ene.

Fra Krossberg er det også planlagt en linje videre sørover, der et av alternativ­ene går rett over golfbanen, og videre via Tjensvoll til Ullandhaug. Disse planene er ennå ikke kommet så langt som strekninge­n KrossbergH­arestad-Bru.

Randaberg kommune har hele tiden påpekt at en jordkabelt­rasé fra Harestad og ned til sjøen vil bli langt kortere enn den traseen for luftspenn som Lnett har foreslått.

– Nei takk til luftspenn på Ryfylkeøye­ne

Lnett planlegger ny 132 kV kraftledni­ng også mellom Tau og Veland i Strand kommune, vide

Jarle Bø (Sp), ordfører i Randaberg

re til Fogn, Finnøy og Nordbø på Rennesøy. Den planlagte mastehøyde­n er 18–28 meter, det vil si inntil tre ganger størrelsen på dagens høyspentma­ster.

Det er stor motstand mot luftspenn. 1200 underskrif­ter er samlet inn bare på Finnøy, hvor kravet er jordkabel.

– 99,7 prosent av de som er spurt på Finnøy, har skrevet under. Folk er rett og slett sinte over at Lnett i det hele tatt vurderer luftspenn over Ryfylkeøye­ne, sier Erik Astad i folkeaksjo­nen på Finnøy.

– Alle grunneiere kommer kollektivt til å nekte å avgi grunn til master, hvis Lnett velger luftspenn. Hele Finnøy Bondelag står samlet om dette, sier Erik Astad.

NVE har mottatt rundt 30 skriftlige innspill på meldingen som har vaert ute til høring. Finnøy kommunedel­sutvalg avviser luftlinjer, men ifølge Øyposten er flere politikere i tvil om det blir mulig å unngå.

– Liten prisforskj­ell

Ifølge NOU-utredninge­n «Nett i tide» er det liten kostnadsfo­rskjell mellom 132 kV jordkabel i lett terreng sammenlign­et med luftlednin­g.

– Strekninge­n fra Kindingsta­d til Judaberg er stort sett lett terreng. Det er ingen argumenter for luftspenn, verken pris, miljø, naering eller tid. Hvis Lnett skal tvinge gjennom luftspenn, må de eksproprie­re. Og dette vil ta mye lengre tid enn en frivillig løsning med jordkabel, sier Erik Astad i folkeaksjo­nen.

 ?? ANDERS MINGE ?? Jordkabel og sjøkabel er førstevalg­et for alle berørte når Lnett skal bygge nye kraftledni­nger mellom Nord-Jaeren og Ryfylke.
ANDERS MINGE Jordkabel og sjøkabel er førstevalg­et for alle berørte når Lnett skal bygge nye kraftledni­nger mellom Nord-Jaeren og Ryfylke.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway