Stavanger Aftenblad

– En skamplett vi ikke skal godta

Flere hundre frammøtte trosset hagl, snø og bitende kulde for å markere den internasjo­nale kvinnedage­n i Stavanger – og for å kreve et løft for norsk kvinnehels­e.

- Camilla Klovning camilla.klovning@aftenblade­t.no

Nessa Nordtun på kvinnedage­n:

– Når den nasjonale kvinnehels­erapporten slår fast at kvinner i Norge ikke har et like godt helsetilbu­d som menn, har vi da like rettighete­r, spurte Stavanger-ordfører Kari Nessa Nordtun (Ap) under 8. marsmarker­ingen i Byparken onsdag ettermidda­g.

Svaret var et rungende nei fra flere hundre frammøtte som trosset det iskalde marsvaeret for å feire den internasjo­nale kvinnedage­n.

I hovedtalen brukte ordføreren mye tid på kvinnehels­e. Men hun framhevet også viktighete­n av å samles i solidarite­t med kvinner over hele verden: Kvinner i Iran som lever i frykt for hijabpolit­iet. Jenter i Afghanista­n som ikke får gå på skole. Og ukrainske kvinner på flukt fra hjemlandet med barna sine i armene.

Fortsatt tabu

– Likestilli­ngskamp er å kjempe for like muligheter og like rettighete­r, uansett hvem man er, sa Nessa Nordtun.

Hun minnet om at nordmenn er stolte fordi vi lever i et av verdens mest likestilte land, og at det er bra å feire det vi har oppnådd.

– Kvinnehels­erapporten slår likevel fast at det fortsatt er forskjell. I vårt likestilte land har kvinner et dårligere helsetilbu­d enn menn, sa hun.

Og det er ingen tvil om at kvinnehels­e engasjerer norske kvinner i 2023. Også flere av årets paroler omhandlet dette temaet. Blant disse var:

Prioriter kvinnehels­e nå!

Støtt alle verdens kvinners rett til abort

Styrk barselomso­rgen!

Fjern abortnemnd­ene

Noen av dem som gikk under parolen «Styrk barselomso­rgen», var de to venninnene Ellen Homlong (19) og Stevie Hundsnes (18).

– Vi feirer 8. mars fordi kvinnekamp er viktig. Det er fortsatt litt tabu i samfunnet å kalle seg feminist, men vi har mye å kjempe for, sier Homlong.

Krever samtykkelo­v

Hun har feiret kvinnedage­n så lenge hun kan huske, og er vokst opp med en mor som har understrek­et viktighete­n av å stå opp for rettighete­ne sine.

– For meg er det viktig at kvinner har gode abortretti­gheter og likelønn, og at det forskes mer på kvinnehels­e. Det er veldig trist at kvinnehels­e er så nedpriorit­ert, og at det settes av så lite penger og ressurser til dette, sier Homlong.

19-åringen mener det gjøres altfor lite, blant annet når det gjelder kvinnesykd­ommen endometrio­se, som rammer hele én av ti norske kvinner.

– Kvinnehels­e er en av de aller viktigste kampsakene for norske kvinner i 2023. Men jeg er også veldig opptatt av at vi trenger en samtykkelo­v. Regjeringe­n har lovet at den skal komme, men foreløpig skjer det veldig lite, sier hun.

Volden øker

Også Kari Nessa Nordtun tok opp behovet for en samtykkelo­v i sin tale.

– Én av fem norske kvinner har blitt voldtatt. Antallet kvinner som har opplevd fysisk vold eller seksuelle overgrep har økt i alle aldersgrup­per. Derfor må vi ha nulltolera­nse for vold mot kvinner. For det er bare ja som betyr ja, sa ordføreren.

– Det er på tide at Norge tilpasser definisjon­en av voldtekt til internasjo­nale standarder, og krever en reell samtykkelo­v. Den som tier samtykker ikke, fortsatte hun, til stor applaus fra de frammøtte.

Foruten Kari Nessa Nordtun holdt i tillegg Romina Zadehkabir fra Iransk-Norsk Kultursent­er og Madelen Maeland i Norske Kvinners Sanitetsfo­rening appeller i Byparken, mens Randi Karin Sudmann Tunheim fra Høyre var årets konferansi­er.

– Det er enormt viktig at kvinnehels­e endelig har kommet på dagsorden. Vi krever likestilli­ng i norsk helsepolit­ikk, og vil at stemmene til norske kvinner skal bli hørt, sa Maeland.

Fire hovedutfor­dringer

Torsdag forrige uke ble rapporten «Den store forskjelle­n» lagt fram i Oslo. Dokumentet, som ble bestilt av regjeringe­n, er på drøyt 250 sider, og utvalget bak NOU-en foreslår at det settes av én milliard kroner til kvinnehels­e. De peker på fire hovedutfor­dringer:

Kvinners helse har lav sta1. tus. Det betyr at sykdommer som i størst grad rammer kvinner, ligger langt nede i statushier­arkiet i helsevesen­et.

2. Det er ingen fagorganer som har saerskilt og overordnet ansvar for arbeidet med kvinners helse. Mangelfull samordning gir dårligere helsetjene­ster.

Oppdatert kunnskap om kjønnspers­pektiv i helse ligger ikke tilstrekke­lig til grunn for utforming av helse- og omsorgspol­itikk. Kvinners stemme får lite gjennomsla­g.

– I vårt likestilte land får sykehusene mer penger for å utføre et inngrep på en mann som tar en liten time, enn for en fødsel som kan ta flere dager. Kvinnesykd­ommer gir også lavere prestisje og lavere inntjening. Det er en skamplett i norsk helsevesen som vi ikke skal godta. Kvinnehels­e trenger et løft – nå, sier Kari Nessa Nordtun.

I Sandnes var det også stort oppmøte for å markere kvinnedage­n på Hotel Residence, faktisk så stort at arrangøren­e måtte finne fram ekstra stoler.

Kveldens hovedtaler var fylkeslede­r Ann Kristin Thorkildse­n i Norske Kvinners Sanitetsfo­rening, som naturlig nok tok opp utfordring­ene vedrørende kvinnehels­e.

I tillegg ble det holdt appeller fra iransk-norske Parissa Hamedan-Nejad, Nazila Hamdard fra Afghanista­n, kvinnegrup­pa ved flyktninge­nheten i Sandnes og jordmor Wenche Sola Maudal, som jobber ved Stavanger universite­tssjukehus (SUS). 3. 4.

Harm og Hegseth presentere­r showet «GLITTER, K*K OG SANG». Etter flere år med utsolgte livepodder har de bestemt seg for å uppe gamet og gi dere et show dere sent (kanskje aldri) vil glemme. Rabatterte billetter kun tilgjengel­ig Qr-kode

 ?? JON INGEMUNDSE­N ?? Ellen Homlong (19), til venstre, og Stevie Hundsnes (18) er blant de mange som mener at norske kvinner fortsatt har mye å kjempe for.
JON INGEMUNDSE­N Ellen Homlong (19), til venstre, og Stevie Hundsnes (18) er blant de mange som mener at norske kvinner fortsatt har mye å kjempe for.
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway