Stavanger Aftenblad

– Viktig å samarbeide med sivile

SANDNES: Under Øvelse Jøssing får mannskapet i Heimeverne­t kjent på nye utfordring­er.

- Ida Marie Larsen Korsen ida.marie.larsen.korsen@aftenblade­t.no

– Det er forskjell på motivasjon­en. Mange kjenner på det å forlate hjemmet sitt, barna sine. De har masse å gjøre på jobben, og lønn kommer også inn i bildet. Men likevel ser vi at soldatinns­tillingen kommer raskt på plass. Her skal lagførerne ha aeren er å motivere og pusher på. Det er helt utrolig, sier områdesjef Hallvard Sunde Ihle i Vatneleire­n.

Øvelse Jøssing er offisielt i gang. Det er Norges nest største militaerøv­else, og over 4200 soldater deltar.

– Øvelsen holdes i hele HV-08 distriktet som innbefatte­r Rogaland og Agder. Denne gangen er det distriktss­taben som skal øve over en periode på tre uker. Vi blir en brikke i deres spill. De skal få stresstest­et seg og hele apparatet opp mot militaere oppdrag, samtidig med sivilt samarbeid, sier Ihle.

Samarbeid med sivile

Lagfører Svein Arild Harestad har med seg Jon, Alexander og Jens på oppdrag i dag. De har kledd seg for kaldt vaer, men sola står høyt på en skyfri himmel. Kommer de i møte med sivile er beskjeden fra Ihle klar.

– Ta av dere solbrillen­e. De skal se oss og hilse på oss.

Under dagens oppdrag skal de kjøre en rute. Langs ruten skal de sjekke så mange punkter som mulig, for å se etter spor fra uvanlig aktivitet. Når det blir vanskelig å ta seg fram med bil, fortsetter en patrulje til fots mens de holder kontakten. For å få et godt overblikk ønsker de å snakke med sivile.

– Vi vil gjerne snakke med de som for eksempel er ute og lufter hunden ofte, fordi det er de som kan si om det er noe som er uvanlig eller annerledes, sier Harestad.

Vil vaere en støttende part

På en gård like ved øvelsesste­det stopper laget for å snakke med en beboer. De er ved fjellet de skal beskytte og passe på – og sørger for å gå de sivile rolig i møte.

– Det er viktig at vi kan ha et samarbeid med sivile, slik at de kan se på oss som en støttende part framfor forstyrren­de, sier Harestad.

Han legger til:

– Konklusjon­en i dag tidlig var at alle synes det var gøy å vaere i gang med dette. Selv om det er tungt og kaldt å starte opp, så er det gøy å komme i gang.

Mye er usikkert

Det som gjør at Øvelse Jøssing skiller seg ut, er at det var lite informasjo­n rundt øvelsen i forkant.

– Denne gangen visste vi ingenting. Vi visste at mannskapet kom inn, og vi visste at vi skulle holde på med etterretni­ngsbasert operasjone­r ved å gå rundt til sivile. Men ikke så mye mer enn det. Og det har vaert veldig interessan­t på grunn av den usikkerhet­en. Noen hater usikkerhet, men jeg synes det er en utfordring, sier Ihle.

Det har gått en del tid til planleggin­g av øvelsen, men det gjør at soldatene stiller bedre forberedt.

– Det skal vaere en tjeneste hvor de vet hva og hvorfor de holder på med det de måtte gjøre. Ved formidling av intensjon og hensikt til soldatene, skjønner de oppgaven og det er det er lettere å stå i oppgaven i flere timer om gangen, sier Ihle.

NB: Svein Arild Harestad er ansatt i Schibsted og jobber blant annet med annonsesal­g for Aftenblade­t.

Militaerøv­else er i gang:

 ?? PÅL CHRISTENSE­N ?? Jon, Alexander, Jens og Svein Arild på vei til Øvelse Jøssing.
PÅL CHRISTENSE­N Jon, Alexander, Jens og Svein Arild på vei til Øvelse Jøssing.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway