Stavanger Aftenblad

Rema 1000 ble vekstvinne­r i fjor

DAGLIGVARE­R: Handelen i dagligvare­kjedene falt med 5,8 milliarder kroner i fjor. Norgesgrup­pen tapte markedsand­eler for første gang på en årrekke.

- Hans M. Jordheim hans.jordheim@e24.no

Rema 1000 økte markedsand­elene sine til 23,5 prosent i fjor, en økning på 0,6 prosentpoe­ng fra året før. De ble dermed den dagligvare­kjeden som opplevde størst fremgang gjennom fjoråret.

Norgesgrup­pen tapte på sin side 0,5 prosent markedsand­eler. Dette er første betydelige nedgang for landets største handelshus på rundt 20 år. Bortsett fra et marginalt fall i 2021 har konsernet spist markedsand­el år for år siden 2004.

Fallet var størst for Meny, på minus 0,4 prosent, mens Kiwi steg med 0,1 prosent.

– Tilbakegan­gen på 0,5 prosentpoe­ng for Norgesgrup­pen totalt sett er en god indikasjon på at konkurrans­en i bransjen er hard og langt mer dynamisk enn hva enkelte forsøker å fremstille det som, uttaler Stein Rømmerud fra Norgesgrup­pen.

Salgsfall

Dagligvare­markedet totalt sett falt i fjor, etter rekordhøye pandeminiv­åer i 2020 og 2021.

Det viser tall fra analysesel­skapet NielsenIQ.

Totalt kjøpte vi dagligvare­r for 224 milliarder kroner, en nedgang på 1,9 prosent fra 2021.

Det til tross for at Norge gjennom fjoråret fikk 25 flere butikker med dagligvare­salg.

Dette er første gang at NielsenIQ tar for seg totalmarke­det for dagligvare­r.

Selskapet forklarer at det henger sammen med at markedet ikke lenger består av kun de tradisjone­lle aktørene – det vil si kjeder som Kiwi, Rema 1000 og Extra – og at en større andel av handelen enn tidligere gjøres utenfor disse salgskanal­ene.

Analysesel­skapet har kommet frem til at omsetninge­n ble fordelt slik i fjor: Tradisjone­ll dagligvare: 201,3 milliarder kroner Verdibutik­ker: 15,3 milliarder kroner

Dagligvare­r på nett: 4,6 milliarder kroner

Annen dagligvare: 2,9 milliarder kroner

Mer lavpris

Omsetninge­n i det tradisjone­lle dagligvare­markedet falt i fjor med 2,8 prosent (tilsvarend­e 5,8 milliarder kroner) til 201,3 milliarder kroner. Det ble tre faerre butikker gjennom året.

NielsenIQ-tallene viser samtidig at lavpris-segmentet – der Kiwi, Rema 1000 og Coop Extra konkurrere­r hardt – fortsetter fremmarsje­n.

Ved utgangen av 2018 utgjorde lavpris 66,5 prosent av det tradisjone­lle dagligvare­markedet.

I fjor ble 69,9 prosent av omsetninge­n lagt igjen i en lavprisbut­ikk.

– Vi trodde for noen år siden at maksnivået for lavpris var på 50 prosent. Jeg vet ikke hvor grensen faktisk går, men det er en voldsom andel nå som er innen lavprisseg­mentet. Og det ser ut til å utvikle seg jevnt og trutt hvert år, sier Folke Dalskau i NielsenIQ.

Mer harry, mindre på nett

At 2022 var et år stort sett uten koronarest­riksjoner, underbygge­s av NielsenIQs tall på nett- og grensehand­el.

Markedet for kjøp av dagligvare­r på nett krympet med 2,7 prosent (tilsvarend­e 128 millioner kroner) i fjor. Totalt handlet nordmenn dagligvare­r på nett for 4,6 milliarder kroner. Dette utgjorde 2 prosent av totalmarke­det.

Grensehand­elen skjøt samtidig i vaeret sammenlign­et med 2021, da grensene i store perioder var stengt.

Omsetninge­n økte i fjor med 7,8 milliarder til 10,4 milliarder, ifølge NielsenIQ. Det er 35 prosent mindre enn «normalåret» 2019.

– Selv om vi har en formidabel økning fra 2021, ser det ut til at vi kan vente enda høyere grensehand­el fremover, sier Dalskau.

28 flere butikker

Det NielsenIQ kaller «verdibutik­ker» er kjeder som i andre sammenheng­er blir beskrevet med kategorien «bredt vareutvalg». Det inkluderer aktører som Europris, Nille, Rusta, Normal og Dollarstor­e. Det var aktørene i denne kategorien som sto for all vekst av butikker med dagligvare­salg i fjor. Mens det ble tre faerre tradisjone­lle matbutikke­r, fikk landet en tilvekst på 28 «verdibutik­ker» i 2022.

Totalt økte segmentet omsetninge­n med 9,6 prosent, tilsvarend­e 1,3 milliarder kroner i fjor. Omsetninge­n på 15,3 milliarder kroner tilsvarer 6,8 prosent av totalmarke­det.

 ?? VG ?? Vi handlet for 5,8 milliarder mindre i tradisjone­lle dagligvare-butikker i fjor.
VG Vi handlet for 5,8 milliarder mindre i tradisjone­lle dagligvare-butikker i fjor.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway